Hogyan hat a sok futás?

Általános nézet, hogy a testmozgás bizonyos formái elnyomják az immunrendszert és növelik a fertőzés, például a megfázás veszélyét. A bizonyítékok legutóbbi elemzése azonban azt mutatja, hogy ez valószínűleg nem igaz.

Az elképzelés, miszerint az állóképességi sport elnyomja az immunrendszert , az 1980-as és 90-es évek kutatásaiból származik. Ezekben a vizsgálatokban a hosszútávfutást gyakorlókat, például a maratoni távot teljesítőket kérdezték ki, hogy voltak-e fertőzéses tüneteik a verseny utáni napokban és hetekben. A válaszok alapján elterjedt a nézet, hogy az állóképességi sport növeli a fertőzés kockázatát.

A legtöbb ilyen vizsgálattal azonban az volt a probléma, hogy a "fertőzéseket" nem vizsgálták ki laboratóriumi körülmények között, így azt sem lehet tudni, hogy a tünetek miféle betegségeket vagy egyáltalán betegségeket jeleztek-e. Újabb kutatások kimutatták, hogy a maratoni táv megtétele után a legtöbb tünetet nem lehet valós fertőzéshez kapcsolni, hanem egyéb tényezők váltják ki, például allergia - írja a The Conversation . Ezek a korábbi tanulmányok a "fertőzés" megnövekedett kockázatát az elnyomott immunrendszerrel magyarázták. Tény, hogy a testgyakorlás mélyen befolyásolja az immunitást, de ma már elismerik a tudósok, hogy ezeket a változásokat korábban félreértelmezték.

London maraton
Lassan megértjük, hogy mit főz ki az immunrendszerünk tartós fizikai megterhelés hatására

Az edzés az immunsejteket kétféle módon változtatja meg. Kezdetben az edzés során az immunsejtek száma drámaian megnő a véráramban. A fertőzések leküzdésével foglalkozó természetes falósejteké például tízszeresére nő. Ezután a testmozgás befejeztével néhány immunsejt jelenléte a véráramban lényegesen csökken: néha alacsonyabb szintre esik, mint a fizikai megterhelés előtt. Sok tudós az immunsejtek számának ezt a visszaesését úgy értelmezte, hogy immunszuppresszió van a háttérben.

Okos falósejtek

Kiderült azonban, hogy a testmozgás utáni állapot nem jelenti azt, hogy ezek a sejtek elvesztek vagy megsemmisültek volna. Ehelyett a szervezetben olyan helyekre vándorolnak át, amelyek valószínűleg fertőzöttek lesznek. Az egyik példa a tüdő, mert a gyorsabb és mélyebb légzés a mozgás során megnöveli az esélyt, hogy belélegezzünk valami fertőzőt. Az immunsejtek alacsony száma a véráramban az edzés utáni órákban tehát nem az immunelnyomás következménye: a testmozgással feldúsult immunsejtek ehelyett fertőzést keresnek a test más részein.

Egy másik okot is találtak a tudósok, ami arra utalt, hogy az immunitás rosszabb állapotba jut a kitartó testmozgás végére. Egyes vizsgálatok szerint maratonfutás után ugyanis alacsonyabb mennyiségű antibakteriális és vírusellenes fehérjét találtak a nyálban, mint a start előtt. Ezek a fehérjék, például az immunglobulin-A (IgA) az első védelmi vonalat képezik a szájon és az orron keresztül a szervezetbe jutó baktériumok és vírusok ellen. Sok tanulmány azonban nem vette figyelembe az IgA mérésével kapcsolatos technikai problémákat. Az IgA szintje például megváltozhat a nyálban attól függetlenül is, hogy végzett-e valaki tartós fizikai munkát vagy sem. Elég hozzá a pszichés stressz, továbbá az étkezés, a szájápolás vagy akár a szájszárazság.

A legutóbbi, immunitást elemző vizsgálatok kimutatták, hogy ha testedzést végzünk az influenza elleni oltás beadása előtt, akkor ez javítani fogja a vakcina működését. Laboratóriumi állatokkal végzett egyéb vizsgálatok pedig megállapították, hogy a testmozgás segíthet az immunrendszernek a rákos sejtek megtalálásában és elpusztításában. Ráadásul a legújabb kutatások szerint a rendszeres testmozgás még az öregedést is lassítja.

A fertőzés kockázatának minimalizálása

Noha a kimerültségig megerőltető fizikai igénybevétel önmagában nem növeli a fertőzés valószínűségét , az ilyenkor tapasztalt megbetegedésben egyéb tényezők már szerepet játszhatnak. Először is, minden olyan eseményen, ahol sok ember találkozik, megnő a fertőzés esélye. A futóversenyek tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak. Másodszor az utazás, különösen a nagy távolságok megtétele alvászavart okozhat, ami szintén növelheti a fertőzés kockázatát. Más tényezők pedig, így a nem megfelelő táplálkozás, a hideg és a nedves környezet, valamint a pszichés stressz mind összefüggésbe hozhatók a fertőzések kialakulásának esélyeivel.

Hogy a rendszeres sportolás milyen előnyökkel jár, mindenki tudja. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy az extrém mennyiségű testmozgásnak milyen veszélyei vannak. Az ausztráliai Monash Universityn készült kutatás szerint például az extrém hosszúságú sportolás vérmérgezéshez vezethet. Részletek!

Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a tömeges sportesemények (így a maratoni versenyek) alatt a fertőzésveszélyt, mindig fenn kell tartani a jó higiéniát . Fontos a kézmosás, esetleg az antibakteriális és vírusellenes kézgél használata, és el kell kerülni a száj, a szem és az orr érintését. Ne adjuk át másnak vizespalackunkat - és ne is fogadjuk el másét. Egyáltalán, minimalizálni kell az érintkezést azokkal az emberekkel, akik fertőzést okozhatnak.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra