Hamarosan jöhet a Janssen emlékeztető oltása

Ha az FDA engedélyezi, rövid időn belül a Johnson & Johnson egydózisos koronavírus elleni vakcinájával oltottak is megkaphatják az emlékeztető adagot.

A Johnson & Johnson (Janssen) a szükséges adatok benyújtásával arra kérte az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy engedélyezze egy újabb adag vakcina emlékeztető oltásként való beadását - számol be róla a WebMD. A vállalat egydózisos oltóanyagát - ami Magyarországon is elérhető - jelenleg azok igényelhetik, akik betöltötték 18. életévüket.

koronavírus elleni emlékeztető oltás
Egyre több embernél lehet esedékes az emlékeztető oltás beadása. Fotó: Getty Images

Az FDA független oltóanyag-tanácsadó bizottsága jövő héten ül össze, hogy a felülvizsgálati folyamat első lépéseként a Johnson & Johnson által benyújtott, emlékeztető oltásra vonatkozó adatok mellett a Moderna ugyanerre irányuló kérelmét is megvitassa. Ha az FDA jóváhagyása mellé az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központé (CDC) is megérkezik, akkor az Egyesült Államokban élők még e hónapban megkaphatják a Janssen- és a Moderna emlékeztető oltását - írja a WebMD az AP Hírügynökség értesüléseire hivatkozva.

Egyre több országban válik elérhetővé a teljesen oltottak számára a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás. Ennek is lehetnek kellemetlen tünetei, mellékhatásai .

Felgyorsultak a booster vakcinák körüli események

A Johnson & Johnson korábban közölt, Egyesült Államokra vonatkozó adatai arra utaltak, hogy az oltóanyag hatékonysága még a beadást követő ötödik hónapban is rendkívül magas, így megfelelően véd a COVID-19 okozta megbetegedés ellen, míg a kórházi kezelést igénylő állapot kialakulását 81 százalékos hatékonysággal előzi meg.

Két héttel ezelőtt a vállalat újabb eredményeket hozott nyilvánosságra. Ezek szerint a vakcina beadása után két hónappal az emlékeztető (booster) dózis tovább erősítette a koronavírus elleni immunvédelmet, és a vizsgált embereknél 94 százalékos hatékonysággal előzte meg a mérsékelt és súlyos tüneteket okozó megbetegedést. A 6 hónappal később beadott booster oltás pedig tizenkétszeresére emelte az oltottaknál az antitestek számát, ennél több információt azonban a vállalat nem közölt - írja a WebMD.

Az FDA szeptemberben engedélyezte a Pfizer vakcina emlékeztető oltását a 65 évesnél idősebbek, illetve azok számára, akik hosszú távú gondozást igényelnek és ezt biztosító intézményben élnek, vagy egészségi állapotuk, életkoruk, esetleg munkájuk miatt fokozottan ki vannak téve a COVID-19 okozta megbetegedés kockázatának.

Ugyanakkor, ahogy arról korábban írtunk , az Egészségügyi Világszervezet szakemberei mellett elismert orvosok és járványügyi szakértők sem ajánlják mindenkinek az emlékeztető oltás azonnali beadását. Véleményük szerint egyénileg kell mérlegelni, hogy kinek mikor érdemes azt kérnie.

Hamisított oltási dokumentummal igazolta valójában nem létező védettségét egy fiatal Romániában, aki később súlyos tünetekkel került kórházba és vesztette életét COVID-19 következtében .

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: