Az alvás tele van meglepetéssel - infografika

Ha jól alszunk és szépet álmodunk, valószínűleg megalapozzuk a következő napunkat. Az alvást folyamatosan tanulmányozzák, így számos adat és érdekesség gyűlt már össze róla. Infografikánk ezekből merít.

A jóalvásolyan lökést ad az embereknek, mintha 40 millió forintot nyernének a lottón - legalább is ezt állítja egy tavaly ilyenkor publikált tanulmány a Sleep című szakfolyóiratban. A kutatás szerint (amelyről be is számoltunk) a jó alvás jelentősen javítja a mentális egészséget, és ugyanolyan alkalmas a boldogság eléréshez, mint a lottónyeremény.

alvás
Meglepő módon a jó alvás egyszerre magán- és közérdek - Fotó: 123rf

A jó alvás képessége nem csak a kiváltásosoké: bárki hozzáférhet előnyeihez. De akik ennek ellenére rosszul vagy rendkívül rosszul alszanak, intenzív kezelésre szorulnak, mert az alváshiány kegyetlenül káros az emberi szervezetre és pszichére. Ezért nemcsak a tudósoknak, hanem mindenki másnak is keresnie kell, hogy milyen életstílus-tényezők és napi tevékenységek segítenek előmozdítani a jobb alvást.

Vigyázat! A kevés alvás veszélyes

Az alváshiány nemcsak azért hat negatívan, mert csökkenti a koncentrációt, ezáltal pedig a munkahatékonyságot, de sok kór, köztük krónikus betegségek kialakulásában is közrejátszik, ami gazdaságilag is káros, hiszen rengeteg munkanap elvesztését eredményezi. Az alváshiány nyomán megjelenő fáradtság pedig munkahelyi és közúti balesetekhez vezet.

Ráadásul azok az emberek, akik nem alszanak megfelelően, gyakran más egészségi problémákkal is küzdenek, például elhízással, túlzott alkoholfogyasztással, dohányzással, mozgásszegény életvitellel vagy mentális problémákkal. Ezek pedig jelentősen hatnak az egészségi állapot romlására, a stressz-szint megemelkedésére stb..

A Földön mindent - a növényeket, az állatokat, az embereket - ez a belső óra irányít, amely 24 órás ciklusokban követi a fény és a sötétség változásának ritmusát. Az embereknél a belső ritmus a nap folyamán különböző tevékenységeket készít elő - ébredést, evést, alvást - azáltal, hogy szabályozza a hormonszinteket, a testhőmérsékletet vagy az anyagcserét. Testünk belső órája nemcsak reagál a Nap mozgására, hanem előre számít is rá. Részletek!

Egyes kutatások szerint az emberek több mint fele gyakran vagy néha alvászavarokkal küzd, 10 százalékuknál pedig folyamatosan fennáll ez az állapot. A magyar mérések még rosszabb képet mutatnak, mert nálunk a lakosság akár 70 százaléka is érintett lehet valamilyen alvászavarban. Ez pedig már jelentősen érezhető nemzetgazdasági szinten is. Ha jobban aludnánk, tízmilliárdos megtakarításokat szundíthatnánk össze. Infografikánk további meglepő tényeket is tartalmaz.

alvás
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)