A hólyagrák csendes tünetei

Ha az alábbi tünetek hosszú távon sem múlnak el, mindenképpen ajánlott elmenni egy kivizsgálásra.

A hólyagrák a húgyhólyag falából kiinduló daganattípus. Kialakulásának kockázatát növelheti a dohányzás, az életkor (leggyakrabban 55 év felett alakul ki), illetve az is, ha valakinek a családjában már előfordult a betegség. Magyarországon évente átlagosan több száz nőnél és több mint kétezer férfinál diagnosztizálnak hólyagrákot.

vizelési nehézség, vizelési inger, hólyagrák, húgyhólyag, húgyúti fertőzés
vizelési nehézség, vizelési inger, hólyagrák, húgyhólyag, húgyúti fertőzés

Vegyük komolyan az intő jeleket!

Mutatjuk, mitől lehet véres a vizelet.

Ezt a daganattípust viszonylag nehéz felismerni, hiszen leggyakoribb tünetei - például a gyakori vizelési inger vagy a véres vizelet - több betegségre is utalhatnak. Vannak azonban kevésbé közismert jelek is, amelyekkel szintén érdemes tisztában lenni. Csendes, de veszélyt jelző tünet például, ha gyakran érezzük, hogy ki kell mennünk a mosdóba, de rendszerint csak pár cseppnyi vizelet távozik. Sokak számára ez nemcsak a nappalokat keseríti meg, hanem szinte lehetetlenné teszi az éjszaki pihenést is. Ilyen panaszokat azonban egy húgyútifertőzésis okozhat, ám 55 éves kor felett nem zárható ki a daganatos megbetegedés sem. Ha tehát ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A húgyúti fertőzés - hasonló tünetei miatt - könnyen összetéveszthető a hólyagrákkal, ám ha a panaszok több hét alatt antibiotikumos kezelés ellenére sem múlnak el , akkor feltétlen menjünk vissza az orvoshoz, mert komolyabb probléma állhat a háttérben. Intő jel lehet továbbá a vizeléskor fellépőfájdalomvagy égő érzés is. Ha egyik napról a másikra jelentkezik ilyen panasz, és rövid időn belül nem múlik el, esetleg még rosszabbodik is, mindenképpen érdemes komolyan venni.

Amikor már nagy a baj

A medencetáji- és a hát alsó részén jelentkező fájdalom már előrehaladott stádiumú hólyagrákot jelezhet. Ám az ilyen fájdalom esetén sem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, mert más betegség is okozhat hasonló tüneteket, de erősen ajánlott mielőbb egy szakorvos segítségét kérni - már csak a magunk megnyugtatása végett is. A fentieken kívül okot adhat háziorvosunk felkeresésére az indokolatlan fáradtság, a gyengeség, az étvágy elvesztése és a látszólag ok nélkül bekövetkező fogyás is.

Forrás: thehealthy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: