Miért nélkülözhetetlen számunkra a vas?

Fáradékonyság, alvászavar, gyakori fejfájás, ingerlékenység, sápadtság, hajhullás és törékeny körmök - a vashiány számos tünettel jelentkezhet, így nem mindig egyszerű felismerni a bajt. Hiánya bármely életkorban gondot okozhat, de a legveszélyeztetettebbek a termékeny korú nők. Igaz, a férfiak sem dőlhetnek hátra.

A vas szervezetünk minden sejtje számára létfontosságú nyomelem. Leginkább a vérképzésben játszik szerepet, de az izomsejtek, illetve bizonyos enzimek, valamint az immunrendszer működésében is fontos feladata van. Hiánya emiatt több problémát előidézhet. "A vashiány kialakulásának számos oka lehet, de a háttérben leggyakrabban valamilyen vérvesztés áll, amit a szervezet a táplálékkal történő vasbevitellel nem tud ellensúlyozni" - szögezi le dr. Farkas Péter hematológus szakorvos.

A vashiány egyik jellegzetes tünete a fáradtság.
A vashiány egyik jellegzetes tünete a fáradtság. Fotó: Getty Images

Kiknél a leggyakoribb a vashiány?

Ha túl sok a vas A hemokromatózis egy, a normális napi vasfelszívódás többszörösével járó örökletes anyagcserezavar, amely a szervezet vastúlterhelését okozza. Lappangva alakul ki, a felesleges mennyiségű nyomelem elsősorban a szívizomzatban, a májban és a hasnyálmirigyben rakódik le, súlyos szívbetegséget, májzsugort, cukorbetegséget okozhat, jelentősen rontva a betegek életkilátásait. A szakember szerint gyanút keltő lehet az is, ha a családból többen szenvedtek valamilyen ismeretlen eredetű májbetegségben. A hemokromatózist genetikai vizsgálattal lehet igazolni, de lényegesen ritkább az előfordulása, mint a vashiányos vérszegénységnek. A vastúlterhelést rendszeres vérlebocsátással lehet mérsékelni, a betegség súlyos szövődményei így megelőzhetőek.

A szakorvos szerint a vashiány bármely életkorban jelentkezhet krónikus vérzés esetén, és akár egy gyomorfekély miatti, vagy vastagbéldaganatból eredő vérzés nyomán is kialakulhat. Ritkábban a szervezet fokozott igénye, a nem megfelelő diétás vasbevitel vagy éppen felszívódási zavarok állnak a hátterében. A krónikusan fennálló vashiányos vérszegénység a lisztérzékenység egyik jele is lehet. Ilyenkor a vékonybél-nyálkahártya sorvadása miatt a táplálékkiegészítők és a vaskészítmények sem tudnak megfelelően hasznosulni, a károsodott vékonybélből felszívódni.

A legveszélyeztetettebb csoportba kétségkívül a termékeny korban lévő nők tartoznak, a menopauza előtt mintegy 20 százalékuk, a terhesség és szoptatás időszakában pedig akár minden harmadik nő érintett lehet. A menstruáció miatt eleve jóval több vasat igényel a szervezetük. Míg a férfiak vasszükséglete napi 1 milligramm, addig átlagban a nőké ennek közel a duplája, napi 1,5-2 milligramm. A táplálékkal bevitt vasnak csak körülbelül 10 százaléka szívódik fel, így nők esetében napi 15-20 milligramm vasbevitel szükséges, hogy biztosítsák szervezetüknek a napi 1,5-2 milligrammnyi mennyiséget.

A szakember szerint a nők vashiányának a túlzottan bőséges és hosszan tartó menstruáció az egyik leggyakoribb kiváltó oka. Fontos, hogy a bevitt tápláléknak is megfelelő vastartalma legyen, de ha túl erős a vérzés, akkor érdemes utánajárni, mi okozhatja a nagy vérveszteséget. Kiváltó ok lehet fiatal lányoknál például a rendszertelen menstruáció, a menopauza előtt állóknál pedig a méh miómás elváltozása.

10 vasban gazdag élelmiszer A vas fontos nyomelem, szervezetünknek nagy szüksége van rá, többek között az oxigénfelvételhez. Mit fogyasszunk, hogy természetes módon pótoljuk a hiányt? Részletek itt .

Vegetáriánus vagy más diétás étrendet követőknél szintén gyakoribb a vashiány. A táplálékban kétféle (2 és 3 vegyértékű) vas fordul elő, a növényi eredetűekben döntően 3-as vegyértékű vas található, amely azonban a vékonybélből nehezebben szívódik fel. A zöldségek, saláták ugyan sok vasat tartalmaznak, ám ebből szervezetünk alig képes valamennyit hasznosítani, mivel a növényekben fellelhető úgynevezett "nem hemvas" nagyon rosszul szívódik fel. Ezért is lehet a vas szempontjából problémás a vegán vagy vegetáriánus étrend. Sokkal nagyobb arányban hasznosul az úgynevezett "hemvas", amely az állati eredetű táplálékokban, húsokban (főként marha- és disznóhúsban), belsőségekben és tejtermékben fordul elő. A szervezetünk ezt a típusú vasat hasznosítja a legjobban.

A vashiány kevésbé ismert tünetei

Vashiányra gyanakodhatunk például akkor, ha fizikai aktivitás esetén heves és szapora szívdobogás vagy nehézlégzés jelentkezik. Ez persze előfordulhat akár érzelmi reakcióként is, de ha többször jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ugyancsak erre a problémára utalhat a bőr szárazsága, sápadtsága, a körmök töredezettsége, a hajhullás is. Ritkább velejárója lehet továbbá a sorvadásos szájnyálkahártya-gyulladás.

Vashiányban nagyon gyakoriak a neuro-pszichiátriai tünetek: ilyen például a fáradékonyság, ingerlékenység, alvászavar vagy az iskolai, munkahelyi teljesítmény csökkenése. A nem vashiányos vérszegénység is hasonló tünetekkel járhat, ilyenkor ugyanis a vérben ugyanúgy kevés a hemoglobin, amely az oxigént szállítja. Ezért is érdemes a tünetek észlelése után orvoshoz fordulni - figyelmeztet a szakember.

Hogyan pótolható a vas?

A szakorvos szerint számos tévhit él a köztudatban a vashiánnyal kapcsolatban, tévesen gondoljuk a többi között azt is, hogy a zöld növényekben, például a spenótban lévő vas jól felszívódik. Aki nem eszik húst, azoknak inkább az olajos magvak - dió, mák, mogyoró - fogyasztása ajánlott. A megelőzésben elsősorban a kiegyensúlyozott és változatos, azaz állati és növényi eredetű egészséges táplálékokat egyaránt tartalmazó étrendnek van a legnagyobb szerepe. Fontos a nőknél a menstruációs vérzés folyamatos kontrollálása, túl erős vérzés esetén fel kell keresni egy nőgyógyászt, ez a tünet ugyanis komoly betegségek (például endometriózis) jele is lehet.

Ha valakinél mégis kialakul a vashiány, minden esetben ki kell vizsgáltatni az okát, az esetleges vérvesztés helyét meg kell találni. A következő lépés a vas pótlása, ilyenkor szóba jöhet akár a gyógyszeres kezelés is. Gyakran elég csak átmenetileg, pár hónapig szedni a tablettákat, a kiváltó ok megszüntetése után nem kell éveken keresztül mesterségesen pótolni a vasat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)