Ha elkezd nőni a máj

Normál esetben a máj legfeljebb a bordák alsó ívénél tapintható, ha ezen a határon néhány centivel túllóg, májmegnagyobbodásról van szó.

Mit tegyünk, ha elkezd nőni a májunk?

A májbetegségek többsége valamilyen mértékű megnagyobbodással jár, legalábbis kezdetben. Maga a szerv a betegségek végstádiumban kezd el zsugorodni. Magyarországon leggyakrabban a túlzott alkohol- és zsírfogyasztás okoz májmegnagyobbodást; utóbbit a máj elzsírosodásaként is emlegetik. A jelentősebb alkoholfogyasztás és az elhízás mellett a májnagyobbodás szinte elkerülhetetlen.

A májmegnagyobbodás két fő oka, a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás, májmegnagyobbodás alkoholizmus elhízás máj alkoholfogyasztás emésztés májzsugor
A májmegnagyobbodás két fő oka, a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás

A két fő ok mellett vírusfertőzések és egyéb károsodások is okozhatnak májmegnagyobbodást. Tipikusan ilyen a krónikus hepatitis C-fertőzés, amelynél a szerv először megnagyobbodik, majd ezt a méretet hosszú időn keresztül tartja, míg végül májzsugor következik be.

Mik a májmegnagyobbodás tünetei?

Az esetek többségében a májmegnagyobbodás panaszmentes, legfeljebb jellegtelen tünetek kísérik, mint például enyhe puffadás, az emésztési zavar, az enyhe hányinger, a fáradékonyság és a munkaképesség csökkenése.

Ez a szakasz nagyon sokáig tart, az elhízásnál és az alkoholizmusnál több évtizedig. A máj állapotának folyamatos romlása után lépnek fel a jellegzetes panaszok, a jelentősebb hasi fájdalom, hasvíz, agyi működési zavar, sárgaság, esetleg vérhányás.

Ha a májmegnagyobbodás kiváltó okát sikerül hatékonyan kezelni, a gyógyulás teljes lehet, mert a máj jól regenerálódó szerv. Az viszont gond, hogy a problémát sokszor csak a végső tüneteknél ismerik fel: ilyenkor megoldást általában csak a nehezen elérhető májátültetés jelenthet. Erre az esélyek nem túl nagyok: Magyarországon évente mindössze 50-100 májátültetés történik. A megelőzést a megfelelő életmód, azelhízásés a túlzott alkoholfogyasztás kerülése segítheti.

A májmegnagyobbodás előfordulásáról, tüneteiről, diagnózisáról, kezeléséről bővebben olvashat a Betegségek A-Z lexikon szócikkében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: