Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?

Ne szégyelljünk orvoshoz fordulni, hiszen az egészségünk múlhat rajta. A proktológus tanácsai.

"Gyakran tapasztalom, hogy a rendelésemen megjelent páciensek túlzott elvárással érkeznek hozzám. Ez nem a kezelés eredményességére vonatkozik, hanem a feltételezett szörnyűségre, ami a vizsgálat alatt érni fogja őket. Ehhez persze hozzájárulnak mások rémtörténetei is, amelyek fokozzák a vizsgálattól való félelmet. Olykor fogalmuk sincs a pácienseknek, mi fog történni velük, a leginkább az ismeretlentől félnek. Ezért elsőként a felesleges félelmet, az ismeretlen miatti szorongást próbálom eloszlatni. A proktológusnak az a dolga, hogy végbélbetegségeket gyógyítson, már rengeteg ilyen jellegű problémát látott, ezért nincs ok szégyenkezni" - ismertette Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész.

Ha már kialakult valakinél az aranyér, akkor nem hunyhatunk szemet a probléma fölött: a kellemetlenségek, afájdalombizony az egész életünket meghatározhatja, és ha nem kezeljük megfelelően az aranyeret, egyre súlyosabb lesz az állapotunk. Mutatunk 5 jó tanácsot, amit minden érintettnek érdemes megfogadni.

A beteg nyugodtan megnyílhat orvosának, mindkettőjüknek könnyebb így. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a páciens szégyenlősségből, vagy mert nem tartja fontosnak a kezelés szempontjából fontos információt hallgat el. Például, hogy véralvadásgátlót szed, ez pedig komoly gondok forrása lehet.

nő ül a vécén
Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton és megkönnyebbülni, mint szorongani.

Miért érdemes időben orvoshoz fordulni?

Sokan azt gondolják, hogy csak ők csinálnak ekkora ügyet a problémájukból, pedig ez nem igaz. Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton, és megkönnyebbülni, mint szorongani, és "lehet, hogy mégis komoly bajom van?" típusú dolgokon rágódni. Minél hamarabb eljut valaki az orvoshoz, annál hamarabb fény derül a problémára, nagyobb a valószínűsége, hogy ép bőrrel megússza, még ha rosszindulatú elváltozást is találnak - mutatott rá a szakember.

Elmondása szerint gyakori az is, hogy ha rendszeres az aranyeres probléma, akkor az érintettnek az egész életvitelét meg kell változtatnia, és a feneke körül forog az egész élete. Csak így megy el WC-re, csak úgy keni, csak úgy mossa, teljesen beszabályozza az ember mindennapjait - ez egy állandó probléma. A szakember szerint sokkal egyszerűbb ezt megoldani, mintsem egy egész életen át szégyenkezni. Nagyon sokan csak 20-30 éves panaszokkal fordulnak orvoshoz, amelyeket ripsz-ropsz meg lehetne oldani, egy végstádiumú aranyér azonban olyan állandó végbél-irritációt is okozhat, ami az évek folyamán rákká fejlődhet - hangsúlyozta.

Folyamatos vérzéssel járó kezeletlenaranyéresetén vérszegénység is kialakulhat. A váladékozó aranyér állandó irritációt, viszketést, és gyulladást okozhat, valamint székelési problémákkal járhat. Az ember nem emelhet, állandóan vigyáznia kell magára, kényelmetlen helyzeteket teremt - tette hozzá a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)