Görcsoldók

Orvosi Somkóró

A növény véralvadásgátló hatású

Latin neve

Melilotus officinalis

Népies neve

kőhere, sárkerep, vad lóhere, sárga lucerna

A növény leírása

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, tömegesen megtalálható kétéves növény. Utak mellett, meszes talajon, köves helyeken, parlagokon előforduló növény. A gyökere ujjnyi vastag szárat fejleszt, és akár 1 méteresre is megnő, maga a növényi szár pedig 20-100 cm méter magas. Egész nyáron át virágzik.

Hogyan gyűjtsük?

A növény felső virágos részét gyűjtik gyógyászati célokra május-augusztus folyamán.

Érdekesség

A növényi drogot dohányillatosítónak is használják.

Mi van benne?

A növény a kumarinoknak (kumarin, melilotin, melilotozid) köszönhetően kellemes illatú. Tartalmaz még flavonoidokat, triterpén szaponinokat.

Mire jó?

Az orvosi somkóró kivonata véralvadásgátló hatású, fokozza a nyirokkeringést: vénatágulatok, a láb elnehezülésével járó vénabetegségek és duzzanatok esetén használatos. Borogató szerként is kifejti jótékony hatását visszérgyulladás, lábszárfekély esetén.

Hogyan használjuk?

A növényben megtalálható kumarin mennyisége változó, ezért javasolt a gyári készítmények használata.

Jó tudni!

Poros utak mellett ne gyűjtsük a növényt!
Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttalkalmazását kerülni kell.
A növényben megtalálható kumarin mennyisége változó, ezért javasolt a gyári készítmények használata. Magas dózisok bevétele esetén fejfájás és szédülés jelentkezhet.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.