Helyi gyulladáscsökkentők

Tüdőfű, orvosi

Légzőszervi megbetegedések elleni gyógynövény

Latin neve

Pulmonaria officinalis

Népies neve

farkasmájfű, pettyegetett tüdőfű, tüdőgálna

A növény leírása

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tarozik. Árnyas erdők, bükkösök, gyertyánosok évelő növénye. Márciustól májusig virágzik.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászati célokra a növény ép, egészséges tőleveleit alkalmazzák, melynek gyűjtési ideje a június-augusztus hónapokra esik.

Érdekesség

A növény virágjai kezdetben pirosak, majd kék színűre változnak.

Mi van benne?

A növényi drog kovasavat, nyálkát, flavonoidokat, cseranyagokat és allantoint tartalmaz.

Mire jó?

Nyálkatartalma révén bizonyítottan segít légzőszervi megbetegedések ellen. A népi gyógyászat bélnyálkahártya-gyulladás esetén is alkalmazza.

Hogyan használjuk?

Tea: Kiválóan alkalmas légzőszervi megbetegedések esetén.

Jó tudni!

Mellékhatásai nem ismeretesek.
A fertőző tüdőbetegségek (TBC) elleni gyógyászati felhasználása tudományosan teljesen megalapozatlan, hiszen ott a bakteriális kórokozók elpusztítása nélkül nem lehet oki kezelést végezni, és gyógyulást elérni. Az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti bajok enyhítésére alkalmas csupán.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +5 °C

A felhős keleti országrészben is csökken a felhőzet. Általában sok napsütés várható a gomoly- és fátyolfelhők mellett. Elvétve zápor előfordulhat. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, az északnyugati részeken erős lökések is a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután 13 és 19 fok között várható. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.