Orvosok a WHO-nak: ne Rióban legyen az olimpia

Egészségügyi szakértők az ENSZ szakosított szervezetéhez, az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) fordultak levélben. Amiatt aggódnak, hogy az olimpia riói megrendezése felgyorsíthatja a Zika-vírus terjedését, amely születési rendellenességekkel hozható összefüggésbe.

A WHO-hoz, az Egészségügyi Világszervezethez fordultak pénteken az aggódó szakértők, mivel úgy látják: vagy el kéne halasztani a Brazíliában, Rio de Janeiróban idén augusztusban rendezendő olimpiát vagy máshol kéne megtartani a sporteseményt a Zika-vírus miatt. Minderről a brit Guardian számolt be .

A levelet 150 specialista írta alá, és köztük van egy korábban a Fehér Házban dolgozó tanácsadó is. A szakértők nyílt levélben fejtették ki az álláspontjukat a Rio de Janeiró-i olimpiával kapcsolatban. Szerintük közegészségügyi szempontok indokolnák a halasztást vagy az áthelyezést.

A Zika-vírus kapcsán előtérbe került kisfejűség formáiról, okairól, tüneteiről, diagnózisáról és kezelési lehetőségeiről most mindent megtudhat .

A levélben kitérnek a legfrissebb tudományos kutatási eredményekre, amelyek szerint a Zika-vírus születési rendellenességeket okozhat. Elsősorban az abnormálisan kis fejjel született csecsemőkre hívják fel a figyelmet. A vírus e következménye már a közvélemény előtt is jól ismert, de a specialisták szerint a felnőttekre is hat a kórokozó. Felnőtteknél a vírus neurológiai problémákat okozhat, többek között egy olyan ritka szindrómát idézhet elő, amely végzetes lehet, vagy átmeneti paralízist okoz.

A szakértők leszögezik: annak ellenére, hogy Rio de Janeiróban fokozott erőfeszítéseket tesznek a Zika-vírust terjesztő szúnyogok kiirtására, az esetek száma növekedett az idei olimpia székhelyéül kijelölt brazil városban.

Komoly következményei lehetnek, ha Rióban rendezik az olimpiát

Korábban már több közegészségügyi szakértő óvott attól, hogy ha több százezer ember érkezik augusztusban a riói olimpiára, akkor az végeredményben több kisfejűséggel születendő gyermek világra jöttéhez járulhat hozzá. Ráadásul mindez a vírus gyorsabb elterjedéséhez vezethet az egész Földön.

A WHO már korábban, idén februárban globális vészhelyzetet hirdetett a Zika-járvány miatt. Ráadásul maga az Egészségügyi Világszervezet is legfrissebb jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lát jelet arra, hogy a vírus felbukkanása, előfordulása visszaszorult volna.

„A tűz már ég, és nincs ok arra, hogy ne tegyünk semmit az olimpiával kapcsolatban” – véli Amir Attaran, az Ottawai Egyetem professzora, aki a levél egyik aláírója és szerzője. „Nincs itt az ideje annak, hogy olajat öntsünk a tűzre” – tette hozzá.

A WHO már eddig is azt ajánlotta a terhes nőknek, hogy ne utazzanak Rióba. Más utazóknak azt javasolja az ENSZ szakosított szervezete, hogy kerüljék el a város szegényebb és zsúfoltabb részeit.

Hogyan zajlik a Zika-vírus kimutatása a kismama szervezetében?

A mostani levél aláírói között több mint kéttucatnyi ország szakértői vannak. A specialisták sorában közegészségügyi szakértőket, bioetikával foglalkozó tudósokat és gyermekgyógyászokat találunk.

A WHO péntek estig nem reagált a nyílt levélre, amelynek aláírói felhívják a figyelmet arra, hogy a WHO és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői aláírtak korábban egy dokumentumot, amelynek a tartalma nem nyilvános.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont reagált a felvetésre, és egy e-mailben közölte: a NOB mindig konzultált a WHO-val, hogy adjon tanácsot és útmutatást egészségügyi kérdésekben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +23 °C
Minimum: +4, +11 °C

Reggelre ismét ködfoltok képződnek, ezután a fátyolfelhők mellett szűrt napsütés várható. Estig csapadék nem lesz. Mérsékelt délies szél mellett 20, 23 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton napközben még frontmentes marad az idő, este érkezik a hidegfront. Sokaknál jelentkezhet migrén és koncentrálási panaszok, emellett ingadozhat a vérnyomás is. Este már a görcsös panaszok kezdenek előtérbe kerülni, romlik a frontérzékenyek állapota. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a frontérzékenység kezeléséről! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: