Zika-vírus-fertőzés tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Szlávik János infektológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a zikavírus?

A zikavírus-fertőzés egy rövid lappangási idő után megjelenő akut, influenzaszerű kórkép. A kórokozó egy úgynevezett flavivírus, a fertőzés pedig sokszor teljesen tünetmentes. Ha jelentkeznek panaszok, azok többnyire enyhe láz, izom- és ízületi fájdalmak lehetnek, a betegek különösebb kezelést nem igényelnek. A fertőzés problémát csak amiatt okoz, mert a terhesség idején a magzatot komolyan károsítja, mikrokefáliát, tehát kisfejűséget okoz, ami azt jelenti, hogy a kicsik agyállománya alig fejlődik ki. Ritkán idegrendszerei, többnyire alsó végtagi átmeneti bénulások is kialakulhatnak miatta.

A Zika-vírus-fertőzés előfordulása

A gyakoriságról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a számok feltételezéseken alapulnak: 2016 januárjában Venezuelában például 4 ezer Zika-vírus-fertőzéses esetet emlegettek. Mivel azonban egy szúnyog által terjesztett, sokszor teljesen tünetmentes kórképről van, mindez csak feltételezés lehet.

Egyedül az biztos, hogy a betegség az amerikai kontinensen Brazíliában tűnt föl először, még 2014-ben, onnan indult el fölfelé, és tulajdonképpen Mexikóig érinti az egész amerikai kontinenst. Emellett elvétve előfordul Közép-Afrikában (itt már 1940-es évek óta tudnak a jelenlétéről), főleg Nigériában és Ugandában, Ázsiában pedig jelenleg nagyrészt Thaiföldön ismert a jelenléte. Tudjuk azt is, hogy például Brazíliában két évvel korábban még csak néhány száz mikrokefáliás esetről tudtak, 2015-ben pedig már majdnem négyezer baba született kisfejűséggel.

Az Európában (például Dániában, Angliában és Németországban) észlelt esetek behurcoltak, az érintettek főleg Brazíliában, Kolumbiában fertőződtek meg. Európában a kórokozót terjesztő szúnyogok nem jellemzőek, a hazai szúnyogpopulációnak például maximum egy százaléka lehet olyan szúnyog, amely a fertőzést elméletben terjeszthetné, ezért járvány nem alakulhat ki. Azt viszont megfigyelték, hogy például a Floridában és Kaliforniában már elég nagy számban megjelent olyan szúnyog, ami a Zika-vírust elvileg átviheti.

A Zika-vírus-fertőzés okai

A Zika-vírus-fertőzés kiváltó oka a Zika-vírus, amely a flavivírusok csoportjába tartozik, tehát ugyanoda, ahova a Dengue-láz és a sárgaláz kórokozója is. Magát a vírust is ugyanazok a szúnyogok terjesztik, mint utóbbiakét: a tigrisszúnyogok, és egyiptomi csípőszúnyogok, amelyek nálunk nem jellemzőek.

A zikavírus a magzatot károsítja leginkább

A zikavírus a magzatot károsítja leginkább

A betegséget először majomból mutatták ki, vélhetően arról hurcolta át a szúnyog emberre. A vérszívó a vírust fertőzöttről egy másik emberre viszi át, a betegség emberről emberre nem terjed - bár vannak olyan feltételezések, amelyek szerint szexuális úton is átvihető lehet.

A Zika-vírus-fertőzés diagnózisa

Mivel a lappangási idő nagyon rövid, ha valaki a fertőzés után pár nappal jut el Európába, néhány napon belül laborvizsgálatából kiderülhet, hogy érintett-e. A diagnózis felállításához vérvételre van szükség, abban mutathatók ki a vírus ellen termelődő antitestek (ezek úgynevezett korai IgM és késői IgG típusú antitestek).

A Zika-vírus-fertőzés tünetei, kórlefolyása

A fertőzés tünetei rövid, néhány napos lappangási idő után jelennek meg. A betegség hőemelkedéssel, lázzal, izom- és ízületi fájdalommal jár. Jellemző rá a szemvörösödéssel járó kötőhártya-gyulladás, valamint a szem mögött jelentkező fájdalom , időnként pedig bőrkiütés is megfigyelhető. A tünetek nem komolyak, leginkább egy egyszerű megfázáshoz, influenzaszerű-megbetegedéséhez hasonlíthatóak. Pontos adatok ugyan nincsenek erről, mert a betegséget túlzottan még nem ismerik, de azt már tudják, hogy aránylag magas a teljesen tünetmentes betegek aránya: ők panaszok nélkül esnek át a vírusfertőzésen, érintettségükre semmilyen jel nem utal.

A fertőzés terhesség idején már súlyos problémát okoz, annak teljes ideje alatt veszélyt jelent a magzatra nézve - ráadásul nem olyat, mint az influenza, amelynél tényleges kockázata inkább csak a magas láznak van. Ezzel szemben a zikavírus teratogén, a magzatot károsítja. Ennek mikéntje még nincs pontosan feltárva, de az tény, hogy vírus jelenlétét a magzati folyadékból is kimutatták, a magzatokon pedig látványosan nyomot hagy a fertőzés. Esetükben a kórokozó mikrokefáliát okoz, ami azt jelenti, hogy az agy alig fejlődik ki. Ez jellemzően mentális retardációt, vakságot, süketséget okoz, így tehát nagyon súlyos a probléma. Emiatt ha a bajt időben felfedezik, a magzatot jellemzően elvetetik, de gyakori a koraszülés és vetélés is.

A Zika-vírus-fertőzés kezelése

Maga a fertőzés különösebb kezelést nem igényel, még ha jelentkeznek is tünetek, jellemzően akkor is csak lázcsillapításra, folyadékpótlásra, tehát tüneti kezelésre van szükség. A betegek általában pár nap alatt túljutnak a betegségen.

Mivel a fertőzés a terhesség alatt mikrokefáliát okot, annak bizonyítása esetén a terhességmegszakítás ajánlott lenne. A gond viszont az, hogy a probléma fő előfordulási területein erre általában nincs lehetőség, mert például Brazíliában a kismamák nem járnak rendszeresen ultrahang-szűrésre, így a bajt - tehát a kisfejűséget - nem fedezik fel időben. Emiatt ezeken a területeken rengeteg érintett baba meg is született. A kicsik életben maradnak, de nagyon súlyos problémáik lesznek.

A Zika-vírus-fertőzés gyógyulási esélyei

Ha egy felnőtt ember átesik az enyhe betegséget okozó fertőzésen, akkor ellene védett lesz a későbbiekben. Viszont a magzatok károsodása olyan következménnyel jár, ami mindenképpen maradandó. A vírusfertőzésen átesettek később - tehát már vírusmentesen - kockázatmentesen vállalhatnak gyereket.

A Zika-vírus-fertőzés megelőzése

A megelőzés egyetlen módja a szúnyogok elleni védekezés, oltóanyag jelenleg nem áll rendelkezésre. Kifejlesztése sem várható egyhamar, várhatóan több év után lesz majd csak elérhető. Emiatt a fertőzött területeken egyre jobban előtérbe kerülhet a szúnyogirtás. Mivel azonban ez nagyon nehéz, a legtöbb országban nem javasolják azt, hogy várandós anyukák veszélyeztetett területre utazzanak.

A kockázat a betegséget terjesztő szúnyogtípusoknál azért is fokozott, mert azok, szemben a nálunk előfordulókkal, éjjel-nappal aktívak és csípnek. A fertőzött területekről hazatérő terhes nőknek érdemes szűrővizsgálatot végezniük. Maga a kisfejűség a szokásos ultrahangvizsgálatokon kiderül, attól tehát nem kell tartani, hogy rejtve marad a probléma.

A Zika-vírus-fertőzés szövődményei

A zika-fertőzésnek a magzatokra nézve van súlyos szövődménye, maguknak a fertőzötteknek ilyesmivel nem kell számolniuk. A fertőzés - hasonlóan más vírusos betegségekhez - átmeneti alsó végtagi bénulást is okozhat (úgynevezett Guillain Barré szindrómát), azonban ez az összefüggés a zikavírussal még nem bizonyított.

Hasznos tudnivalók

Afrikában a zikavírus azért nem okozott olyan jellegű problémát, mint például Brazíliában, mert ott már az 1940-es évek óta jelen van, így sokan rendelkeznek az ellene való ellenanyaggal, míg az amerikai kontinensen élők teljesen védtelenek a vírusfertőzéssel szemben. Viszont aki nem védett, és várandósan fertőződik meg, annak magzatán sok esetben jelentkeznek a problémák.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szlávik János infektológusnak, a Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosának.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Zika-vírus-fertőzés kezelésére! További kérdésem van Zika-vírus-fertőzés témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kulcsár Beátaközegészségügyi és járványügyi felügyelő


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag