Kánikula: nem csak a forróság veszélyes

Azt minden bizonnyal mindenki észrevette, hogy az utóbbi időben erőteljes hőhullámok sújtottak le világszerte. Azonban nem a forróság az egyetlen dolog, ami veszélyessé teszi ezeket az időszakokat.

Az extrém meleget mindenki nehezen viseli, a szélsőséges időjárás ráadásul bizonyos panaszokat akár még fokozhat is. Viszont nem a hőség az egyetlen dolog, ami ebben az időszakban veszélyezteti az egészséget. Nem szabad megfeledkezni a hőhullámokat kísérő légszennyezés kockázatairól sem – hívta fel a figyelmet a The Guardian cikke .

erdőtűz, tűz, légszennyezés, hőség, kánikula, extrém meleg, hőhullám, ózon
Erdőtűz Kiskunhalas külterületén július 21-én. Fotó: MTI/Donka Ferenc

Veszélyt jelent az ózon

Becslések szerint nagyjából 400-800 ember halt meg az Egyesült Királyságban a 2003-as augusztusi forróság miatt – pontosabban azért, mert belélegezték az ózont, ami a hőség hatására kialakult a talaj közelében. Bár azóta számos olyan pozitív és korszerű változás történt, amely megakadályozza az extrém magas ózonkoncentráció kialakulását, ettől még továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy kockázatot jelentő szintre emelkedjen ennek a légszennyező anyagnak a szintje.

Néhány hete például az Európai Unió (EU) Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása (CAMS) arra figyelmeztetett, hogy a kontinensen végigvonuló hőhullám miatt veszélyesen magas ózonértékeket mértek Északnyugat-Európában. Ahogy akkor mi is megírtuk, a felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, amelynek jelenléte jelentősen befolyásolja az ökoszisztéma és a környezet mellett az emberek egészségét is. A magasabb szennyezési értékek például torokfájást, köhögést és fejfájást idézhetnek elő, de az asztmás rohamok kockázatát is növelhetik. A Tiszta Levegő Szövetség pedig úgy becsüli, hogy évente akár egymillió ember haláláért is felelőssé tehető az ózonszennyezés.

Idén nyáron is voltak erős hőhullámok , és várhatóan még lesznek is. Ezek azonban már nem sokáig számítanak rendkívüli eseménynek – néhány évtized múlva ez lesz a szokványos a szakértő szerint.

Egészségünk is megsínyli az erdőtüzeket

Az ózonszennyezés mellett a tartós hőség és szárazság miatt egyre gyakoribbá váló erdő- és bozóttüzek is jelentősen rontják a levegő minőségét. A füstöt a szél egyes esetekben akár több kilométerrel arrébb is elviheti, tehát nemcsak a tűz közvetlen közelében, hanem több száz méteres körzetében is jelentősen megugrik a légszennyezettség.

Nagyon fontos lenne tehát minél jobban arra törekedni, hogy megelőzhessük – vagy legalább csökkentsük – a szárazság miatti tüzek előfordulását. Az embereknek pedig meg kell tanítani, hogyan mérsékelhetik a legjobban a légszennyezés egészségükre gyakorolt káros hatásait.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)