Ördögi kört idéz elő a klímaváltozás

A nagy melegben kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy bekapcsoljuk a légkondicionálót, de ezzel tulajdonképpen csak még tovább rontunk a helyzeten.

A globális felmelegedés napjaink egyik legégetőbb problémája, de egyben egy ördögi kör is. Hiszen minél melegebb van, annál többet használjuk a légkondicionálókat. Ez pedig még több üvegházhatású gáz kibocsátáshoz vezet, amely tovább fokozza a klímaváltozást – hívta fel a figyelmet a The Guardian .

légkondi, klíma, klímaváltozás, globális felmelegedés, extrém meleg, hőség, kánikula, hűtés
Egyre melegebb van, és a hűtéssel csak még nagyobb bajt okozunk. Fotó: Getty Images

Tovább fűtik a bolygót a légkondik

A világ áramfogyasztásának mintegy ötödéért a légkondicionálók felelősek. Ezzel az a baj, hogy a felhasznált áram nagy részét üvegházhatású gázokat kibocsátó erőművekből származik. Tovább rontja a helyzetet, hogy a légkondikból fluorozott szénhidrogén is szivároghat, amely több ezerszer erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

A cikk szerint az Egyesült Királyságban is egyre hosszabb és intenzívebb hőhullámokra kell számítani. A légkondicionálók iránti kereslet már most is virágzik az országban, a becslések szerint azonban a század végére a légkondik akár 15 százalékkal is megdobhatják Nagy Britannia nyári energiafogyasztását. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, korszerűbb és hatékonyabb klímaberendezésekre lesz szükség, amelyek hűtésre vagy fűtésre egyaránt használhatók.
A tartós kánikula szinte minden emberre kihat valamilyen módon. Sokaknál például megnehezíti a nyugodt, pihentető alvást, esetleg súlyosbítja a már meglévő alvászavarokat. Ennek ellenére nem mindegy, mennyire hűtjük le a szobánkat estére .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: