"Döbbenetes." Ötmillió magyar marad?

HáziPatika

Bár úgy tűnhet, 2100 még messze van, nyolcvan év hamar eltelik és nem kizárt, hogy addigra 5,2 millióra zsugorodik a magyar népesség. De nemcsak belőlünk lesz kevesebb, majd minden ország veszít lakosságából, s ez óriási csapást mérhet a ma ismert társadalomra.

A kutatók szerint a világ nem készült fel arra a hatalmas visszaesésre, ami a gyermekek születésszámában várható, s mindez óriási csapást mérhet társadalmunkra. A csökkenő termékenységi ráta miatt szinte minden országnak népességfogyással kell szembenéznie a század végére, 23 nemzet - köztük Magyarország, Spanyolország és Japán - pedig várhatóan felére zsugorodik 2100-ra. Ráadásul az országok drámaian el fognak öregedni, mivel annyian lépik majd át a 80-at, mint ahányan születnek.

Mi történik?

A termékenységi ráta - az, hogy egy nő átlagosan hány gyermeknek ad életet - zuhan. Ha pedig ez az arány 2,1 alá csökken, az azt jelenti, hogy az adott népesség elkezd fogyni. Míg az 1950-es években a nők átlag 4,7 gyermeknek adtak életet, addig ez 2017-re lényegében a felére csökkent, 2,4-re - minderről a University of Washington's Institute for Health Metrics and Evaluation készített átfogó tanulmányt, s publikálta a The Lancet című tudományos folyóiratban. A több forgatókönyvvel is számoló tanulmány nem kevesebbet állít, mint hogy a globális termékenységi ráta 2100-ra 1,7 alá esik majd.

Nigéria, gyerekek, termékenység
Nigériában a nők átlag öt gyereket szülnek életük során a 2017-es termékenységi ráta alapján.
Fotó: Getty Images

Még nem értük el a csúcsot

Mielőtt azonban zuhanórepülésbe kezdene az emberiség, azelőtt még a kutatók becslései szerint a Föld lakossága megközelíti a 10 milliárd főt. Számításaik szerint 2064-ben érjük el a csúcsot, amikor a bolygón megközelítőleg 9,7 milliárd ember él majd, ám alig 36 évvel később már csak 8,8 milliárdan leszünk.

"Ez nagyon nagy dolog, a világ jelentős része átlép a természetes népességcsökkenés fázisába" - mondta a BBC-nek Christopher Murray professzor, a tanulmány egyik szerzője. "Úgy vélem, hihetetlenül nehéz belegondolni ebbe és felfogni, hogy milyen nagy jelentőséggel bír. Ez rendkívüli, újra kell majd szerveznünk a társadalmakat" - hangsúlyozta.

Miért esik a termékenységi ráta?

Amikor ilyen értelemben beszélünk a termékenységről, nem a spermaszámokra kell gondolni. Ezt főképp a nők oktatása és munkába állása befolyásolja, ahogyan az is, hogy mind többen jutnak hozzá a fogamzásgátlókhoz. Mindez azt eredményezi, hogy kevesebb gyermeket vállalnak. Sok szempontból azonban a termékenységi ráta csökkenése egy sikertörténet, hiszen azt is jelzi, hogy mind több nő számára válik elérhetővé az oktatás, a munka vagy a döntés szabadsága saját teste felett.

Mely országokat érinti majd a legjobban?

Japán népessége 2017-ben 128 millió volt, ha úgy tekintjük, hogy ez a csúcs, akkor ahhoz képest 40 százalékára esik majd vissza az ázsiai szigetország lakossága. A század végére e "jóslat" szerint mindössze 53 millió japán marad. Olaszország hasonló mértékű népességcsökkenésre számíthat, 61 millióról 28 millióra zsugorodik a nemzetük. A kutatók összesen 23 ország esetében számítanak arra, hogy felére vagy még annál is jobban visszaesik a népességszámuk. Magyarország tekintetében a 2017-es 9,73 milliós csúcsról 2100-ra várhatóan 5,2 millióra esik vissza a népesség, ám a tanulmányban szereplő még rosszabb forgatókönyv szerint ez akár 4,53 millióig is zsugorodhat a század végére. Hazánkban a 2017-es termékenységi ráta is jócskán alatta volt a nemzet fennmaradásához szükséges 2,1-nek, két éve ez az arány 1,43 volt. A kutatók becslései szerint azonban a számok tovább romlanak 1,38-ra (vagy még rosszabb esetben 1,25-re). A szomszédos országokban sem lesz azonban jobb a helyzet. A legdrámaibb becsléseket talán Romániára adták, ahol a 2017-es 19,43 milliós népességből 2100-ra várhatóan 7,7 millióan maradnak.

India, legnépesebb ország
2100-ra India lesz a Föld legnépesebb országa. Fotó: Getty Images

"Döbbenetes" - ismételgette a tanulmány egyik szerzője, Murray professzor, aki arról is beszélt, a most legnépesebb ország, Kína lakossága várhatóan 1,4 milliárdnál tetőzik, majd a század végére 732 millióra esik vissza. A legnépesebb országok rangsorában a helyét India veszi majd át, amelynek népessége várhatóan 2100-ra sem csökken 1 milliárd alá. Hosszan sorolhatnánk még az ijesztő adatokat, leegyszerűsítve azonban elmondhatjuk, ez bizony egy globális válság lesz, hiszen 195 országból 183 esetében a természetes reprodukciós ráta (2,1) alá esik majd.

Miért gond ez?

Azt gondolhatnánk, hogy ez egy remek hír, főképp környezetvédelmi szempontból, hiszen a kisebb populáció kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, és kevesebb erdőt kell kiirtani azért is, hogy táplálni lehessen ennyi embert. "Ez akár igaz is lehetne, de ott van a fordított korfa (több idős ember lesz, mint fiatal), ez pedig negatív következményekkel jár" - mondta Murray professzor.

A tanulmány előrejelzése szerint ugyanis:

  • az öt év alattiak száma a 2017-es 681 millióról 2100-ra 401 millióra esik vissza.
  • a 80 év felettiek száma viszont a 2017-es 141 millióról 866 millióra dagad a század végére.

"Ez óriási társadalmi változásokat okoz. Aggodalommal tölt el, hiszen van egy 8 éves lányom és azon gondolkodom, milyen világ vár rá" - tette hozzá, sorolva az így felmerülő kérdéseket: ki fizeti majd az adókat egy elöregedett világban? Ki fizeti az idősek ellátását? Ki fogja őket egyáltalán ellátni? Egyáltalán lesz még lehetőség a munkából nyugdíjba menni? "Zuhanás helyett jó lenne puhán landolni" - jegyezte meg a professzor.

Van erre megoldás?

Vannak országok, mint Nagy-Britannia, ami most is a migrációt használja a népesség növelésére és a csökkenő termékenységi ráta kompenzálására. Ám ez nem jelent majd megoldást, ha lassan minden ország népessége zsugorodni kezd. Murray professzor szerint abba az irányba tartunk, ahol nem az lesz a kérdés, hogy ki nyitja meg a határait a migránsok előtt, akkor már egyenesen versenyezni fognak az országok a bevándorlókért, mivel nem lesz belőlük elég.

Néhány ország - köztük Magyarország is - politikai döntésekkel igyekszik ösztönözni a gyermekvállalást, például hosszabb szülési szabadság az anyáknak, szülési szabadság az apáknak is, ingyenes gyermekfelügyelet, pénzügyi ösztönzők, különleges munkavállalói kedvezmények - ám ezek hatása egyelőre nem világos.

Svédországnak ugyan sikerült a termékenységi mutatókat 1,7-ről 1,9-re feltornáznia, ám nem minden országnál váltak be az intézkedések. Szingapúrban például minden erőfeszítés ellenére 1,3 körül stagnál a mutató.

Lassabban, de még mindig fogy a magyar népesség

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első öt hónapjában, miután 4,8 százalékkal több gyerek született és 5,8 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában. Sajnos azonban ez még mindig nem elég a bizakodásra. Kattintson és tudja meg miért.

"Az emberek sokszor nevetnek ezen az egészen, mert el sem tudják képzelni, hogy igaz lehet. Azt gondolják, hogy a nők majd egyszerűen úgy döntenek, hogy több gyerekük lesz" - mondta a professzor, hozzátéve: ha hamarosan nem találunk megoldást, egész rasszok tűnhetnek el a következő századokban.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, a megoldás nem az, hogy a nőket elvágjuk az oktatástól vagy megszüntetjük a hozzáférésüket a fogamzásgátlókhoz. "A népesség hanyatlásának megakadályozása sok országban lesz politikai prioritás, ez azonban nem veszélyeztetheti a nők reproduktív egészségét vagy a nők jogaiért folyó küzdelem haladását" - fogalmazott a BBC-nek Prof. Stein Emil Vollset, a tanulmány vezető szerzője.

Mi a helyzet Afrikával?

A Szaharától délre eső Afrikai országok össznépessége várhatóan megháromszorozódik és 2100-ra átlépi a 3 milliárdot - vetíti előre a jövőt a tanulmány, amelyből kiderül, Nigéria Kínát is megelőzve a Föld második legnépesebb országává lép majd elő 791 millió lakossal.
"A mostaninál sokkal több országban és sokkal több afrikai származású ember lesz" - mondta Murray professzor, hozzátéve, ezzel együtt nőnek majd a rasszizmussal kapcsolatos kihívások is.

Miért 2,1 és miért nem 2?

Azt gondolhatnánk, hogy a természetes reprodukciós rátának 2-nek kellene lennie, hiszen két szülő, két gyermek, akkor a népesség nem változik. De még a legjobb egészségügyi ellátás mellett sem éli meg minden gyerek a felnőttkort. Ráadásul a gyermekek között egyre több fiú születik, ezért 2,1 a fejlett országokban a természetes reprodukciós ráta. Azoknál a nemzeteknél például, ahol nagyobb a gyermekhalandóság, magasabb arány is kell a fenntartáshoz.


"Ha csak félig pontosak is ezek a jóslatok, a migráció nem opció, hanem az egyetlen lehetőség lesz a nemzetek számára" - mondta Ibrahim Abubakar, a University College London (UCL) professzora. "Ahhoz, hogy ezt sikerrel kezeljük, alapjaiban kell megváltoztatni a globális politikát. A munkaképes korú népesség eloszlásán múlik majd az emberiség bukása vagy virágzása" - szögezte le.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +11 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé számíthatunk esőre, záprra, a hegyvidékekn hóra, havas esőre is.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag