A téli utazás nem olyan, mint egy nyaralás

A téli lazítás mindenkire ráfér. Különösen azokra, akik eddig csak nyáron kerekedtek fel. Érdemes tehát átgondolni, miben más egy hidegben tervezett utazás.

Kicsi gyerek - kis gond?

Egészen kis csecsemővel nem ajánlott téli kirándulásra indulni, mert a legkisebbek hőháztartása még nincs fölkészülve nagy hőingadozásra, és ha bármi oknál fogva nem tudunk neki megfelelő hőmérsékletet biztosítani, könnyen megfázhat, veszélyes állapotba kerülhet.

Egyéves kortól már zöld az út a teleléshez. Az együttes téli sportok ideje 2-3 éves kortól kezdődhet, amikor a gyerek már biztosan rohangászik. A téli sportok világa azonban, a vastag ruházat, a fázékonyság, éhség és mindenféle viszontagságos körülmény miatt a picinek még nyűgös lehet. Csak addig legyünk vele a levegőn, próbálgassuk a szánkót, sílécet, amíg valóban kedve telik benne. Komolyan kell venni, ha fázni kezd.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe! Ha utazni készülődünk, felvetődik a kérdés: milyen gyógyszereket vigyünk magukkal, kiránduló, táborozó nagyobb gyermekeinket milyen készítményekkel lássuk el.

Egészen kis csecsemővel nem ajánlott téli kirándulásra indulni
Csecsemővel tényleg nem ajánlott téli kirándulásra indulni?

Arccal a szikrázó napsütés felé

Télen rendszerint otthon marad a strandholmik között elpakolt napkrém, nem gondolunk rá. Pedig a téli napfény csalóka. Kristálytiszta időben, a fényt erősen visszaverő hóban, és nagy tengerszint fölött magasságban, nagyon erős lehet a nap. A szabadon lévő testrészeket, az arcot, nyakat magas faktorú fényvédő krémmel kell bekenni. Tűző napban, havas tájon elkél a napszemüveg.

Nagy zsírtartalmú arc- és ajakápolók megvédik az érzékeny bőrt a kiszáradástól és kicserepesedéstől. Nagyon jó hatású az egyszerű vazelin.

Mennyire veszélyes a síelés és a snowboard? A Sport és egészség című osztrák tanulmányból kiderül, hogy akár a súlyos balesetek számát, akár az okozott költségeket nézzük, a foci és a kerékpározás mellett a havas sportok vezetik a mezőnyt. Évente mintegy 60000 kórházi kezelést igénylő sí- illetve havas sportbaleset történik Ausztriában. De hogy pontosan mennyire veszélyes a síelés és a snowboard, arról itt írtunk korábban.

Milyen ruházatot válasszunk?

Bár hajlamosak vagyunk vastagon és túlöltözni, a szabadtéri sportprogramokra télen is célszerűbb a réteges öltözködés, nehogy túlságosan beizzadjunk. A jó minőségű téli öltözet vízálló mégis szellőzik. Pénztárcánkhoz mérten igyekezzünk ilyen kiránduló holmikat beszerezni, különösen a kicsi családtagoknak, akiknek az overall a legkényelmesebb.

A legfontosabb, hogy a lábunk melegben és szárazon maradjon. A vízállóság sokszor csak "élesben" tesztelhető, ezért ha nem vagyunk biztosak benne, hogy lábbelink hosszabb túra alkalmával is állni fogja a sarat, nem szégyen berakni a hátizsákba egy tartalék meleg zoknit, és nem szégyen egy pár nylonzacskó sem. A legfontosabb, hogy a cipőbe beleférjen egy plussz zokni, és semmiképp ne legyen szűk.

A kéz sokkal inkább melegben van az egyujjas kesztyűben. Akinek a bőre érzékeny arra, hogy kifújja a szél, az ne elégedjen meg a kötött kesztyűvel, vegyen valamilyen komolyabbat. Az ilyen kezet a viszonylag vékony bőrkesztyű is jobban védi, mint egy vastagabb kötött.

Úton, útfélen

A kocsit szereljük fel néhány meleg takaróval üzemzavar esetére. Kirándulásra vigyünk termoszban citromos meleg teát, némi élelmiszertartalékot, egy-egy almát, csokoládét. Minden nélkülözhetetlen ruhadarabból csomagoljunk egy tartalékot, nehogy átázás, hógolyózás után szobafogságra legyünk ítélve, míg a csuromvizes megszárad megszárad.

Ha egész nap a szabadban mozogtunk, esetleg átfáztunk, este nagyon jól esik a meleg, erre is gondoljunk előre. Olyanoknak is jól eshet ilyenkor egy forró kakaó, egy tál meleg leves, akik amúgy nem szoktak meleget vacsorázni, nem rajonganak a levesekért. Nem minden szálláson van este vacsora-lehetőség, ezért erre az esetre legyen nálunk legalább vízforraló és teának való.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: