Pajzs a bőrön

Ma már mindenki tisztában van vele, hogy nyáron házon kívül szükséges a bőrünket megóvni a káros sugaraktól, ám az üzletekben sokan elbizonytalanodnak, hogy vajon melyik napkrémet vegyék le a polcról. Segítünk a választásban!

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szakembere, dr. Henry Lim is úgy látja, hogy a hatalmas választék egyeseket oly mértékben elriaszt, hogy inkább semmilyen napkrémet nem használnak, aminek viszont súlyos napégés lehet a következménye. Ezért is gondolta úgy az Akadémia, hogy érdemes néhány alapismeretet megosztani a vásárlókkal, a termékek címkéjén található információkkal kapcsolatban.
Az első és legfontosabb szabály, hogy csakis széles spektrumú napkrémet válasszunk, vagyis olyat, amely az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt védelmet nyújt. A második fontos dolog a faktorszám, amelyek közül nem érdemes 30-asnál alacsonyabbal próbálkozni, a harmadik pedig az, hogy a napkrém vízálló legyen.

Hasznos teszt

Faktorszám-kalkulátorunkkal megtudhatja, milyen fényvédelemre van szüksége!

Mindemellett a napvédővel való kenekedést kétóránként érdemes megismételni, és valahányszor azt látjuk, hogy árnyékunk rövidebb, mint mi magunk, húzódjunk naptól védett helyre. Ha mégis a napra kényszerülnénk, viseljünk hosszú ujjú felsőt és nadrágot, széles karimájú kalapot, valamint napszemüveget.

Sokan azzal sincsenek tisztában, mit is takarnak a faktorszámok, illetve hogy például egy 30-as napkrém nem nyújt kétszer akkora védelmet, mint egy 15-ös. Valójában egy 30-as napkrém az UV-sugarak 97 százalékát szűri ki, addig egy 15-ös 93 százalékát, egy 2-es faktorú pedig 50 százalékát. Ha azonban valaki nem használ elég napkrémet a testén, vagy kihagy egyes területeket, akkor a napkrém által nyújtott védelem csökkeni fog.

A megfelelő védelem elérése érdekében a naptejet negyed órával a napon tartózkodás megkezdése előtt kell alkalmazni, és használatát kétóránként, valamint fürdés, illetve erőteljesebb izzadást eredményező testmozgást követően azonnal meg kell ismételni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.