Teszt: melyik a legjobb folyékony mosószer?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 különféle folyékony ökomosószert vizsgált meg. A tesztből kiderül, mennyivel környezetkímélőbbek ezek hagyományos társaiknál.

Húsz különféle internetes oldalon is megrendelhető színes ruhához való és általános folyékony ökomosószert vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete, elsősorban arra voltak kíváncsiak, valóban öko termékekről van-e szó. A mosószerek legnagyobb problémája ugyanis, hogy gyakran tartalmaznak környezetszennyező és egészségre ártalmas összetevőket. Az öko termékek pedig azt a célt szolgálják, hogy környezettudatosabban vezessük háztartásunkat.

A mosás a mindennapok része, amit szeretnénk minél gyorsabban és hatékonyabban elvégezni. Emiatt számtalan mítosz, trükk és praktika terjedt el. De vajon mindegyik igaz?

A hagyományos mosószerek különböző összetevőkből állnak. A felületaktív anyagok felelősek a szerek tisztító hatásáért, hatékonyan oldják a zsíros szennyeződéseket. Azonban ezek az anyagok gyakran bőr -és szemirritáló hatásúak. Nagyobb koncentráció esetén bőrirritáció jelentkezhet felnőtteknél, kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőr, lassul a sebgyógyulás is. A csecsemők, gyermekek még érzékenyebbek, már rövidebb kitettség és alacsonyabb koncentráció esetén is jelentkezhetnek náluk panaszok.

A fehér ruhákhoz ajánlott mosószerek gyakran tartalmaznak optikai fehérítőket, vagy nátrium hipokloritot. Míg az optikai fehérítők csak látszatra tisztítják a ruhákat, hiszen lényegében csak festik őket, addig a hipoklorit tartalmú adalékok alkalmazásakor egészségkárosító hatású klórozott vegyületek keletkezhetnek.

Az ökomosószerekkel környezetkímélőbben vezetheti háztartását
Az ökomosószerekkel környezetkímélőbben vezetheti háztartását

A mosószerek egy része tartósítószereket is tartalmaz; ezek egy része környezeti, illetve egészségügyi szempontból kockázatos vegyület. A Methylisothiazolinone fertőtlenítő hatású anyag, ami több kutatás szerint allergizál, sőt egyes vizsgálatok szerint mérgező hatású az idegrendszerre. Egyes termékekben parabéneket alkalmaznak a tartósításra, amelyek befolyásolhatják a hormonrendszerünk működését.

A minősített ökotermékek használatával ezeket a vegyszereket elkerülhetjük, azonban a címkét olvasva a rengeteg vegyület között nehéz a tájékozódás. Erre való az ökocímke, amely megkönnyíti a vásárlást. A termékeket pontozásos rendszerrel osztályozták.

Mindössze hét terméknél találtak független ökominősítést a csomagoláson: Almacabio folyékony mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosódiós vasaláskönnyítős mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes, Citromax Prémium Univerzális bio folyékony mosószer, LiNa Color folyékony mosószer, levendula BIO, SODASAN BIO folyékony mosószer színes, Sonett folyékony color mosószer. 3 terméknél egynél több minősítés is volt: Almacabio folyékony mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes, Sonett folyékony color mosószer.

A tesztről szóló teljes cikket ide kattintva találja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: