+10° - +25°
Nincs front

Vegyszer okozta marások

Kémia órai emlékei közt sokakban tisztán él, milyen izgalommal tekintettek egy-egy "veszélyes" kísérletre, amikor a tanár vagy esetleg a diák mérgező vegyszerekkel, maró anyagokkal kísérletezett. Maróanyagokkal azonban nemcsak a kémia órán találkozhatunk.

Nem is csak üzemekben, laboratóriumokban kerülhetünk velük kapcsolatba, hanem hétköznapjaink során is. A teljesség igénye nélkül illik tudni, hogy a vízkőoldó általában tömény sósav, a hypo erős lúg, az akkumulátorsav hígított kénsav, de ezeken felül számos tisztítószer, fertőtlenítőszer tartalmaz savakat, lúgokat.
A vegyi anyagok kémhatását pH-ban fejezzük ki. A semleges kémhatás pH értéke 7-es, ez alatti értékek savat, a 7-es feletti értékek lúgot jelölnek. A legerősebb sav pH értéke 1-es, a legerősebb lúgé 14-es. Senkit se tévesszen meg tehát a reklámban az 5.5, az ugyanis bőrsemleges, vagyis a bőrrel azonos pH-jú. Ez annyit tesz, hogy bőrünk felszínének kémhatása kissé savas!
A vegyszer okozta sérülések ellátásánál ne felejtsünk el gondoskodni a segélynyújtó személy védelméről sem, mondjuk legyen rajta gumikesztyű, illetve más szükséges védőeszköz.

Marások a bőrön

A gyenge savak (pH=6,9-5), illetve a gyenge lúgok (pH=7,1-9) csupán enyhe bőrpírt, az ennél erősebb vegyszerek azonban komolyabb szövetkárosodást is okozhatnak. A marási sérülést szenvedett bőrterület bepirosodik, duzzadt lesz, egyes esetekben hámlik, hólyagos, erősen fáj. Az ellátás lényege a kültakaróra került vegyszer eltávolítása, hígítása. Erre legalkalmasabb a csapvíz, azonban nem árt tudni, hogy egyes vegyszerek (pl.: kénsav) a vízzel hőfejlődés mellett reagálnak, így égési sérülést okozhatnak. Kénsav (akkumulátorsav) esetén mindig, de más vegyszereknél is célszerű először száraz ruhával letörölni a sérült bőrfelületet, majd ezt követően vízzel alaposan lemosni.
Az öblítést követően a sérült testfelületet fedőkötéssel fedjük, majd ajánlott szakorvos felkeresése. Ne felejtsük el a vegyszer nevét, esetleg magát a vegyszert, csomagolását megmutatni a kezelőorvosnak!

TILOS a marási sérülést semlegesíteni: savmarásra lúgot, lúgmarásra savat önteni, mert ez újabb szövetroncsolódást okozhat.

Maróanyagok a tápcsatornában

A szájüregbe és a tápcsatornába került maróanyagok súlyos sérüléseket okozhatnak. A szájüregben, nyelőcsőben, gyomorban erős fájdalom jelentkezik. A felmaródás helyén pörkök jelenhetnek meg, a nyelés nehezített. Az elsődleges veszély a nyelőcső, illetve a légcső sérülése, súlyosabb esetben a nyelőcső és a légcső fala átmaródik, ezzel a légzés is veszélyeztetetté válik. A kültakaró sérüléséhez hasonlóan itt is a hígítás az első lépés, azonban az ún. próbakortyolgatást el kell végezni. A próbakortyolgatás lényege, hogy néhány korty vizet itatunk a sérülttel, ezzel győződünk meg a nyelőcső, illetve a légcső épségéről. Ha a nyelőcső és a légcső fala sérült, a folyadék a tüdőbe kerül. Ez esetben nem szabad tovább itatni a sérültet. Ha a próbakortyoltatás sikeres, tehát a folyadék nem a tüdőbe kerül, fokozatosan, legfeljebb 1-2 dl vizet itassunk a sérülttel. A közhiedelemben elterjedt a tej alkalmazása, amely nem ártalmas, de a gyomorban kémiai reakcióba léphet a vegyszerrel, és ez a későbbi orvosi beavatkozásokat nehezítheti. Maróanyagok tápcsatornába kerülésekor mindenképp indokolt a mentők értesítése.

TILOS a lenyelt vegyszert semlegesíteni, savmarásra lúgot, lúgmarásra savat itatni.
TILOS a sérült hánytatása, mert ez újabb nyelőcsősérülést okozhat!

A szem vegyszer okozta sérülései

A szembe került maróanyag látászavart, könnyezést, fájdalmat, vérbőséget okoz. A szembe került vegyszer esetén is a hígítás az elsődleges cél. Amennyiben lehetséges, távolítsuk el a kontaktlencsét! A sérült szemet bő vízzel, óvatosan öblítjük. Ha a szem görcsösen zárt, akkor gyöngéden, de határozottan kell kinyitni. Az öblítést követően a sérült szemre steril szemkötést helyezünk.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet: A mentőellátás első lépései megegyeznek az elsősegélynyújtás során végezhető lépésekkel. A szembe került anyagot hígítani kell, majd a szem fájdalmát Lidocain becseppentésével csökkenteni. Fontos teendő a nagyfokú fájdalom csökkentése, akár kábító fájdalomcsillapító adásával. Sokkfolyamat kialakulása esetén folyadékpótlást kell kezdeni infúziók adásával. A nyelőcsőbe, gyomorba jutott maróanyag igen súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet, enyhe panaszok esetén is kórházi megfigyelés szükséges.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag