Vegyszer okozta marások

Kémia órai emlékei közt sokakban tisztán él, milyen izgalommal tekintettek egy-egy "veszélyes" kísérletre, amikor a tanár vagy esetleg a diák mérgező vegyszerekkel, maró anyagokkal kísérletezett. Maróanyagokkal azonban nemcsak a kémia órán találkozhatunk.

Nem is csak üzemekben, laboratóriumokban kerülhetünk velük kapcsolatba, hanem hétköznapjaink során is. A teljesség igénye nélkül illik tudni, hogy a vízkőoldó általában tömény sósav, a hypo erős lúg, az akkumulátorsav hígított kénsav, de ezeken felül számos tisztítószer, fertőtlenítőszer tartalmaz savakat, lúgokat.
A vegyi anyagok kémhatását pH-ban fejezzük ki. A semleges kémhatás pH értéke 7-es, ez alatti értékek savat, a 7-es feletti értékek lúgot jelölnek. A legerősebb sav pH értéke 1-es, a legerősebb lúgé 14-es. Senkit se tévesszen meg tehát a reklámban az 5.5, az ugyanis bőrsemleges, vagyis a bőrrel azonos pH-jú. Ez annyit tesz, hogy bőrünk felszínének kémhatása kissé savas!
A vegyszer okozta sérülések ellátásánál ne felejtsünk el gondoskodni a segélynyújtó személy védelméről sem, mondjuk legyen rajta gumikesztyű, illetve más szükséges védőeszköz.

Marások a bőrön

A gyenge savak (pH=6,9-5), illetve a gyenge lúgok (pH=7,1-9) csupán enyhe bőrpírt, az ennél erősebb vegyszerek azonban komolyabb szövetkárosodást is okozhatnak. A marási sérülést szenvedett bőrterület bepirosodik, duzzadt lesz, egyes esetekben hámlik, hólyagos, erősen fáj. Az ellátás lényege a kültakaróra került vegyszer eltávolítása, hígítása. Erre legalkalmasabb a csapvíz, azonban nem árt tudni, hogy egyes vegyszerek (pl.: kénsav) a vízzel hőfejlődés mellett reagálnak, így égési sérülést okozhatnak. Kénsav (akkumulátorsav) esetén mindig, de más vegyszereknél is célszerű először száraz ruhával letörölni a sérült bőrfelületet, majd ezt követően vízzel alaposan lemosni.
Az öblítést követően a sérült testfelületet fedőkötéssel fedjük, majd ajánlott szakorvos felkeresése. Ne felejtsük el a vegyszer nevét, esetleg magát a vegyszert, csomagolását megmutatni a kezelőorvosnak!

TILOS a marási sérülést semlegesíteni: savmarásra lúgot, lúgmarásra savat önteni, mert ez újabb szövetroncsolódást okozhat.

Maróanyagok a tápcsatornában

A szájüregbe és a tápcsatornába került maróanyagok súlyos sérüléseket okozhatnak. A szájüregben, nyelőcsőben, gyomorban erős fájdalom jelentkezik. A felmaródás helyén pörkök jelenhetnek meg, a nyelés nehezített. Az elsődleges veszély a nyelőcső, illetve a légcső sérülése, súlyosabb esetben a nyelőcső és a légcső fala átmaródik, ezzel a légzés is veszélyeztetetté válik. A kültakaró sérüléséhez hasonlóan itt is a hígítás az első lépés, azonban az ún. próbakortyolgatást el kell végezni. A próbakortyolgatás lényege, hogy néhány korty vizet itatunk a sérülttel, ezzel győződünk meg a nyelőcső, illetve a légcső épségéről. Ha a nyelőcső és a légcső fala sérült, a folyadék a tüdőbe kerül. Ez esetben nem szabad tovább itatni a sérültet. Ha a próbakortyoltatás sikeres, tehát a folyadék nem a tüdőbe kerül, fokozatosan, legfeljebb 1-2 dl vizet itassunk a sérülttel. A közhiedelemben elterjedt a tej alkalmazása, amely nem ártalmas, de a gyomorban kémiai reakcióba léphet a vegyszerrel, és ez a későbbi orvosi beavatkozásokat nehezítheti. Maróanyagok tápcsatornába kerülésekor mindenképp indokolt a mentők értesítése.

TILOS a lenyelt vegyszert semlegesíteni, savmarásra lúgot, lúgmarásra savat itatni.
TILOS a sérült hánytatása, mert ez újabb nyelőcsősérülést okozhat!

A szem vegyszer okozta sérülései

A szembe került maróanyag látászavart, könnyezést, fájdalmat, vérbőséget okoz. A szembe került vegyszer esetén is a hígítás az elsődleges cél. Amennyiben lehetséges, távolítsuk el a kontaktlencsét! A sérült szemet bő vízzel, óvatosan öblítjük. Ha a szem görcsösen zárt, akkor gyöngéden, de határozottan kell kinyitni. Az öblítést követően a sérült szemre steril szemkötést helyezünk.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet: A mentőellátás első lépései megegyeznek az elsősegélynyújtás során végezhető lépésekkel. A szembe került anyagot hígítani kell, majd a szem fájdalmát Lidocain becseppentésével csökkenteni. Fontos teendő a nagyfokú fájdalom csökkentése, akár kábító fájdalomcsillapító adásával. Sokkfolyamat kialakulása esetén folyadékpótlást kell kezdeni infúziók adásával. A nyelőcsőbe, gyomorba jutott maróanyag igen súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet, enyhe panaszok esetén is kórházi megfigyelés szükséges.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt tovább csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag