Ezt figyelje, ha mosószert vásárol!

A legtöbb háziasszony az egységár alapján választ a mosószerek közül, pedig a különböző méretű, kiszerelésű és állagú tisztítószerek közti döntésben egy informatív, ám kevéssé ismert ábra igazán nagy segítség.

A háziasszonyok állandó dilemmája a megfelelő mosószer kiválasztása, hiszen a cél, hogy a lehető legtisztább legyen a család ruhája, a lehető legkevesebb pénzből. A döntés azonban nem egyszerű, ugyanis ma már sokféle kiszerelésű és formájú - mosópor, folyékony mosószer, gélkapszula, szilárd tabletta - mosószert kell összehasonlítani.

Két módszer

Mint Murányi István, a magyar mosószer iparági szövetség, a KOZMOS főtitkára elmondta, a leggyakoribb választási módszer az egységár koncepciója. Azaz, ha valamit tömegre értékesítünk, úgy tudjuk összehasonlítani, hogy nem a fogyasztói árát, hanem egy adott egységre vetített árát nézzük (pl. Ft/kg vagy Ft/liter). Ezzel azonban az a probléma, hogy az innováció hatására a mosószerek nagyon változatosak lettek, így ez alapján nem lehet összevetni például egy zacskós mosóport a gélkapszulákkal.Ezért sokkal megbízhatóbb módszer az úgynevezett átlagmosás koncepciója. Ennek lényege, hogy minden mosószeren fel kell tüntetni, hogy a termék hány darab átlagmosásra (4,5 kg, közepes szennyezettségű ruha, közepes vízkeménység mellett) elegendő. Ezt az ábrát azonban viszonylag kevesen ismerik, így nem használják a vásárláskor sem.

Az ár-érték arány a legfontosabb

A KOZMOS épp ezért felkérte Gfk Hungáriát, hogy végezzen el egy kutatást a magyar háziasszonyok mosószer-vásárlási szokásairól. Mint Földvári Andrea, a Gfk Hungária kutatásvezetője elmondta, egy úgynevezett szemkamerás módszerrel dolgoztak, így ugyanis pontosan megfigyelhették, hogy a véletlenszerűen kiválasztott, 20 és 60 év közötti húsz háziasszony pontosan mit néz a polcokon, a termékeken.

A kutatás során a kiválasztott háziasszonyokkal előzetes interjúk során beszélgettek vásárlási szokásaikról, motivációikról. Ezt követte a szemkamerás vásárlás, majd a kutatás utólagos interjúkkal zárult, amelyben a döntési folyamatokról, befolyásoló tényezőkről beszélgettek.

Az ár fontos, mégsem számolunk

Mi az a szemkamera?

A szem mozgását követő kamerás szemüveget többek között az orvosi kutatásban és a piackutatásban használják. A GfK Hungária Piackutató Intézet szemkamerát használ, amelyben egy infravörös kamera a jobb szemre fókuszál és rögzíti annak mozgásait, miközben a néző valamilyen stimulus-anyagot tekint meg. Ez a kamera rögzíti a szem képét olyan infravörös fényt használva a pupilla pozíciójának meghatározására, amely emberi szemmel nem látható, így nem zavarja a tesztalanyt. A speciális szemüvegre rögzített másik kamera az interjúalany látómezejét rögzíti. A tesztalanyra történő rövid kalibrálási folyamat után egy számítógépes szoftver segítségével meghatározható az éleslátás pontos területe. A folyamat végeredménye egy videó felvétel az alany által megtekintett látványról, amelyen az eszköz bejelöli azt a területet, amelyet ténylegesen megnézett a látómezejébe eső dolgokból.

Összefoglalva annyi mondható el, hogy a vásárlói döntéseket a kutatás eredményei alapján az ár-érték arány befolyásolja leginkább. A gazdaságosság tehát nagyon fontos, ennek ellenére a háziasszonyok nagy része az egységárat nézi és nem nagyon számolnak utána, hogy melyik termékkel is jönnek ki jobban. A termékeken feltüntetett, átlagmosás mennyiségét jelző ikon pedig szinte semennyi figyelmet sem kapott.

A felmérésnek három célja volt. A fogyasztói viselkedést befolyásoló tényezők feltárása során kiderült, hogy a kiszerelés típusokat hamar beazonosították (nem mindegy, hogy autóval vagy gyalog érkezett a vásárló, illetve mi fogyott ki otthon). Ezt követően saját szokásaikból kiindulva megnézték a már ismert termékeket, amelyeken megkeresték a főbb információkat (például fehér vagy színes), az illatvariánst, és már ki is választották a terméket. Mint Földvári Andrea kihangsúlyozta, mindeközben az ár folyamatosan szerepelt a figyelemben. Azaz a legfontosabb szempont a választásnál a megfelelő ár-érték arány: a lehető legtisztább ruhákat a lehető legjobb áron.

A kutatás második célja az ár szerepének feltárása volt a mosószervásárláskor. A Gfk Hungária kutatásvezetője itt kiemelte, hogy a kutatás minden résztvevője megnézte az árakat, többször is. Ám a többség az egységárat figyelte. Ugyan volt, aki a kilogramm árakat is nézte, de ennél tovább nem nagyon mentek: csupán hárman mentek tovább a számolgatásban.

Az átlagmosás számát jelző ikon

Az átlagmosás számát jelző ikon

Végül kíváncsiak voltak arra is, hogy a mosásszámot jelző ikonra mekkora figyelem irányul. Azt az eredményt kapták, hogy a megfigyelt vásárlók kevesebb, mint fele nézett rá az ikonra, többségük nem is tudatosan. Azaz az ikonnak kevesebb, mint egy másodperce volt, hogy hatást érjen el. Minden második háziasszony ismerte ezt az ikont, de közülük is kevesen keresték tudatosan. Ugyanakkor a megkérdezettek háromnegyede tisztában volt az ikon jelentésével, az is értette, aki nem ismerte előtte.

Korrekt összehasonlítás

A kutatás eredményei alapján Murányi István, a KOZMOS főtitkára kifejtette: van a fogyasztók részéről egy olyan igény, hogy korrekten és egyszerűen tudják a mosószereket összehasonlítani, ám ez jelenleg nem valósul meg. A szervezet ezért azt szeretné, ha az összehasonlítás alapja a mosásszám lenne.

Bár ma még csak önkéntes opció, de több helyen feltüntetik már a kereskedelemben a mosásszámon alapuló egységárat is. Ennek elterjedése lenne a fő cél.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag