A leggyakoribb futósérülések és kezelésük

A futás nem csak a kalóriák elégetésére jó, hiszen javítja a hangulatot, erősíti az önbecsülést, és csökkenti a feszültséget, továbbá védi az agyat az Alzheimer-kór ellen és mérsékli a vérnyomást. Olykor azonban e sok előnyért fizetni is kell.

Aki rendszeresen fut, előbb vagy utóbb meg fog sérülni, még akkor is, ha betartja az edzői tanácsokat. A fájdalom minimalizálása és a futásból származó előnyök maximalizálása természetesen megkívánja a sérülések megfelelő gyógyítását. Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb sérüléseket és hozzájuk tartozó, elfogadott kezeléseket.

Futótérd

A futótérd általában akkor alakul ki, ha valaki rendszeresen fut kemény felületen, például betonon vagy aszfalton, de a lejtőn lefelé való futás, az izmok kiegyensúlyozatlansága, a gyenge csípő mind hozzájárulhatnak e sérülés megjelenéséhez. A súrlódó, ütéseket kapó térdporc irritációja odáig fokozódhat, hogy a fájdalom már megakadályozza a futást.

Így hat a futás a szervezetre Testünkkel, lelkünkkel egyaránt jót teszünk, ha heti néhány alkalommal futásra szánunk egy fél órát. Most megtudhatja , mi játszódik le a testünkben, amikor kicsit tovább futunk a buszmegállónál Kezelése

Ha a térdben nagy fájdalom jelentkezik először is csökkenteni kell a futásteljesítményt, vagy érdemes kihagyni pár napot, hogy a szervezet saját maga hozhassa helyre a sérülést. A kezelés szükség esetén kiegészíthető gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével és szigorúan betartott jegeléssel. A futótérd újbóli kialakulását úgy lehet megelőzni, hogy kerülni kell a lejtőn lefelé való futást, illetve puhább felületeken kell futni. A lábizmok és a csípő megerősítése is segíthet elhárítani e sérülés létrejöttét.

Futás közben a térdünk is megsérülhet

Futás közben a térdünk is megsérülhet

Sípcsont körüli fájdalom

A sípcsont körül megjelenő fájdalmakkal elsősorban azok a futók szembesülnek, akik csak nemrégiben kezdték el ezt a sportot vagy hosszabb kihagyás után térnek vissza, esetleg túlsúlyosak . A fájdalmat (amely a sípcsont körül bárhol megjelenhet) az okozza, hogy a környező izmokban a hirtelen terhelés miatt mikroszakadások következnek be. Rosszabb esetben a túlterhelés miatt maga a csont is sérülhet, hajszálrepedés keletkezhet benne, ami a csont fájdalmas megdagadásával jár.

Kezelése

A kezelés kezdetén a jegelés és a láb felpolcolása segíthet, továbbá a gyulladáscsökkentők a duzzanat lelohasztására. De mindenképpen pihentetni kell a fájós lábat. Érdemes kihagyni egy-két hetet, hogy a sérülés gyógyulni tudjon, majd csak fokozatosan szabad ismét edzésbe állni. A teljesítményt heti 10 százalékos növeléssel érdemes fokozni. Kulcs a megfelelő futócipő megtalálása. Ha a gondos házi ápolás ellenére a fájdalom megmarad, a legjobb orvoshoz fordulni.

Achilles-ín gyulladás

Az Achilles-ín a sarkat köti össze a lábszár izmaival. A tünetek közé tartozik a sarokhoz közeli duzzanat és fájdalom, ami néha kifejezetten éles is lehet. A gyulladásnak sok oka lehet, többek között a túlhajtott futásteljesítmény, a túl gyors tempó, a rossz cipő viselése, a keskeny lábizmok és a lúdtalp.

Kezelése

Az Achilles-ín gyógyulása olykor nagyon lassú, mert a vér áramlása e területen minimális. Ezért különösen óvatosan kell mozogni egy ilyen sérülésből való felépülés során és után, mert a gyorsan visszatérő terhelés komoly újrasérülési kockázatot hordoz. Csak annyit szabad mozogni, hogy a fájdalommentesség megmaradjon, bokarögzítőt, a lábat megtámasztó cipőt érdemes viselni. Ha már megjelent a kellemetlen érzés, akkor gyulladáscsökkentők, a pihenés, a jég és a felpolcolás segíthet. A sérülés visszatérését a lábizmok erősítésével, nyújtással és a teljesítmény óvatos fokozásával lehet elkerülni.

ITBS, azaz az iliotibiális szalag sérülése

Az iliotibialis szalag a térd külső oldalán fut, a csípőt köti össze a térddel. Ennek gyulladása akkor következhet be, amikor a futásteljesítmény növelése túl gyorsan következik be, különösen lejtőn lefelé haladás közben. De a gyenge csípő is az okozója lehet.

Kezelése

Az izmok gyengéd masszírozása sokat segíthet. A négyfejű és a combhajlító izmok együttes masszírozása, egy puha masszázshengerre való fellazítása enyhíti a fájdalmat. A gyulladást jég és gyulladáscsökkentők alkalmazásával lehet visszaszorítani. A sérülés újbóli megjelenése a csípő, a négyfejű izmok, a lábhajlító izmok és a farizmok erősítésével, nyújtásával kerülhető el.

Talpi ín (bőnye) gyulladása

A legnagyobb terhelésnek a talp van kitéve futáskor, hiszen a sarok és a lábfej közötti szöveteknek kell eloszlatniuk a test rájuk nehezedő teljes nyomását. Azoknál, akiknek a lábboltozata túl magas vagy túl alacsony, még nagyobb a terhelés, ugyanis a szalagok jobban megnyúlnak, azaz fokozottan ki vannak téve a talpi sérülésnek, amely többnyire a szövetekben keletkező mikroszakadás. Ezek különösen a bemelegítés elején okoznak komoly fájdalmat, ami a bemelegedéssel enyhül. A sérüléshez a rosszul megválasztott cipők is hozzájárulhatnak.

Kezelése

Ahhoz, hogy elmúljon a fájdalom a nyújtás és az erősítés kombinációja ajánlott. De amíg el nem múlnak a tünetek, érdemes csökkenteni a futásadagot, vagy szüneteltetni a futást. A bőnye gyulladása elég makacs, súlyos esetben lehet, hogy csak műtét segít rajta. Ezért megfontoltan kell várni a felépülést. A sérült rész masszírozásához jó módszer egy teniszlabdát a földön a talppal görgetni. Ha a probléma a kezelés ellenére is fennmarad, meg lehet próbálni a cipőbe egy kis extra párnát, betétet elhelyezni. És persze jó kikérni szakorvos tanácsát is.

Forrás: Healthline.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)