Mitől fájhat a sarok?

A sarkunk hatalmas terhelésnek van kitéve, hiszen ez a testrész stabilizálja a lábunkat (és így az egész testünket), valamint az ütődést is csökkenti, amikor lépünk. Ha tehát a sarokkal gond van, az folyamatos fájdalommal járhat együtt.

A fájdalom oka lehet például fájdalmas csontkinövés, vagyis sarkantyú. A sarkantyú akkor alakul ki, ha a talp kötőszövetes lemeze, az úgynevezett fascia, erős húzó hatást gyakorol a sarokcsontra. Ennek oka a legtöbbször olyan elváltozás, mely a sarkon tapadó izmok és inak egyenetlen terhelésével jár együtt (ezek közé tartozik a nagyon gyakori lúdtalp is).

Rémes, amikor kavics kerül a cipőnkbe futás közben - de képzelje el, milyen szörnyű lenne, ha ez a fájdalmas kellemetlenség állandósulna! Márpedig van ilyen: a sarkantyúnak is nevezett csontkinövés esetén ez történik. Tudjon meg mindent a fájdalmas elváltozásról, kattintson! A kötőszövet és a sarokcsont a húzó erő hatására helyenként szétválhat, és ezeken a területeken új csont kialakulása indulhat meg. Ez a csonttüske megjelenhet a sarok talajra támaszkodó talprészén és a hátsó oldalán is. A csontkinövés maga is lehet fájdalmas, de legtöbbször a fájdalmat nem a csonttüske, hanem a körülötte lévő csonthártya gyulladása okozza.

A kötőszövetes lemez önmagában is begyulladhat, általában akkor, ha a fascia mikroszkopikus sérüléseket szenved, például túlerőltetés következtében. Ennek a tünetei a sarok fájdalmán túl a talp érzékenysége és merevsége is lehet. Ez akár krónikussá is válhat, ha a szövetek a sérülések miatt hegesen gyógyulnak.

Ha valakinek rosszul áll a lába – pronáló, vagyis befelé dőlő a bokája -, az is okozhat sarokfájdalmat, hiszen így túlságosan is megnyúlhatnak a sarokhoz kapcsolódó inak, ez pedig nagyon megterhelheti a szöveteket. Bizonyos fokú pronáció mindenkinél megfigyelhető, de bizonyos esetekben ez túlságosan is nagy mértékű. Pronációhoz vezethet például a túlsúly vagy a lúdtalp is.

A nem megfelelő cipő is okozhat sarokfájdalmat

Szintén kisugározhat a sarokba az Achilles-ín gyulladása, Az Achilles-ín abban játszik nagy szerepet, hogy lépéskor a sarok földet érése után a lábfej elülső része is leérhessen, illetve a következő lépéskor, az elrugaszkodás után a sarok is megemelkedhessen. Ez az ín könnyen begyulladhat, elsősorban túlzott terhelés következtében, például ha valaki sokat fut dimbes-dombos talajon, vagy ha nem megfelelő edzőcipőben sportolunk, a merev talp ugyanis nem enged elegendő szabad mozgást a lábfejnek. A fentebb már említett pronációra hajlamosaknál is gyakoribb az Achilles-ín sérülése.

Természetesen sarokfájdalmat okozhat a sarok sérülése, az érintett terület zúzódása is. Bizonyos születési „rendellenességek”, például az O-, vagy az X-láb is fokozottabban hajlamosítanak a sarokfájásra, hiszen ezek nagyon gyakran rossz lábtartással járnak együtt, melyek következménye lehet a sarok körül található inak és izmok túlzott terhelése, esetleges túlerőltetése, gyakori gyulladása.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a rosszul megválasztott, nem megfelelően párnázott cipő is sarokfájást okozhat. Különösen a hölgyeknek kell odafigyelni: a kecses tűsarkúk sokszor túlságosan is megnyújtják az Achilles-ínt és túl nagy nyomást gyakorolnak a talp párnáira, ennek következménye pedig a talp, illetve a sarok fájdalma lehet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)