Meddig egészséges a futás?

Egyénenként nagyban eltér, meddig egészséges és honnantól hordozhat kockázatokat is a rendszeres futás.

Néhány éve az egész nyugati világot bejárta egy dán kutatásra hivatkozó hír, miszerint a túl sok futás ugyanolyan káros a szervezetre, mint a mozgásszegény életmód . A futók felháborodtak - a cikk szerint ugyanis legfeljebb összesen 2 és fél óra, kifejezetten lassú futás ajánlott hetente, ami jócskán elmarad még a jó kondiban lévő hobbifutók, lelkes amatőrök kedvelt edzésmennyiségétől is, és ellentmond mindannak, amit a sport kedvező hatásairól évtizedek óta hallunk.

A megrögzötten nem sportolók pedig végre igazolva látták, miért kerülendő futás. Gyorsan kiderült persze, hogy leginkább egy figyelemfelkeltő cím érdekében leegyszerűsített értelmezésről van szó: hogy honnan hordoz egészségügyi kockázatokat a futás , az nagyban függ az egyén életkorától, általános egészségi állapotától, edzettségétől, testalkatától és így tovább. Aki tehát nem elégszik meg a fenti mennyiséggel, de aggódik az esetleges veszélyek miatt, jól teszi, ha sportorvosi állapotfelmérést végeztet, ahol választ kaphat arra a kérdésre, hogy mely ponton túl nem tanácsos erőltetnie az edzéseket.

Hogyan javítja a munkahelyi teljesítményünket a sport?

Hosszútávfutás és a szív

Egy átlagos, egészséges ember rendszeres, kitartó edzésmunkával viszonylag gyorsan el tud jutni a félmaratonig (21 km.). Ezen a ponton sokakat kezd foglalkoztatni a maratoni táv legyőzése: évente amatőrök milliói teljesítik a 42 kilométeres távot, ami egyfelől a kitartás és az állóképesség világszerte elismert próbatétele, másfelől azt tartják, hogy mivel elsősorban éppen e két tényező kérdése, szinte bárki képes lehet rá. Az orvosi szakma megosztott a kérdésben, hogy ajánlható-e mindenkinek az ilyen nagy távval való kísérletezés.

Vigyázni kell, túlerőltetés esetén könnyen megsérülhetünk
Vigyázni kell, túlerőltetés esetén könnyen megsérülhetünk

Egy 2010-es kanadai vizsgálatban például azt találták, hogy a maratoni futás tönkre is teheti a szívet , míg egy tavalyi massachusettsi vizsgálat épp az ellenkezőjét mutatta ki, és arra jutott, hogy a maratoni felkészülés kifejezetten jót tesz az átlagos emberek kardiovaszkuláris egészségének. Mindkét vizsgálat arra hívja fel viszont a figyelmet, hogy általában érdemes abból kiindulni, hogy a rendszeres sportolás egészséges, ugyanakkor ha valaki ilyen jelentős testi megterhelésre készül, akkor szüksége van orvosi konzultációra. Itt derülhetnek ugyanis ki az esetleges kockázatok, amelyek alapján az mindenki maga mérlegelheti, hogy a lehetséges hasznok felülírják-e a veszélyeket.

Túledzés és sérülésveszély

Tapasztalatlan, de már nem teljesen kezdő futók gyakori hibája, hogy túlerőltetik a szervezetüket : túl nagy távokat vállalnak, és nem hagynak elég időt a pihenésre két edzés között. Általában annyira lelkesek teljesítőképességük a hirtelen megnövekedése, a frissen szerzett sikerélmények miatt, hogy akár a testük jelzéseit is figyelmen kívül hagyva próbálnak többet és többet elérni. Így aztán fokozott sérülésveszélynek vannak kitéve: nem ritka ilyen esetekben, hogy izomhúzódások, Achilles-ín gyulladás, ízületi- és szalag sérülések , akár csontrepedések jelentkeznek.

Ismét egyénfüggő, hogy ezek a sérülések milyen távon, mekkora teljesítmény mellett lépnek fel. Nagyrészt megelőzhetők azonban, ha betartunk néhány alapszabályt: fájdalommal, betegen soha ne fussunk; álljunk le, ha edzés közben jelentkezik a fájdalom; forduljunk szakemberhez, ha néhány nap pihentetés után sem múlik el; lassan, fokozatosan növeljük a távot; és tartsunk pihenőnapokat, hogy a testünk megfelelően regenerálódhasson.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: