A jóga épp olyan jó, mint a futás

Több korábbi kutatás eredményeit összevetve amerikai és holland kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a jóga kardiovaszkuláris szempontból legalább olyan hatékony lehet, mint a futás vagy a kerékpározás. Emellett számos más pozitív hatással is rendelkezik.

Az ősi indiai eredetű jógát régóta tanulmányozzák a tudósok, és több kutatás is foglalkozott az egészségre gyakorolt kedvező hatásaival. Egy adatelemzésen alapuló tanulmány szerint a jóga pozitív hatásai felérnek a hagyományos mozgásformákéval, mint amilyen a futás, a gyaloglás vagy a kerékpározás.

A jóga így hat ránk

Napi 5-10 perc futás? Ha valaki tenni akar az egészségéért, nem kell feltétlenül órák hosszat, maximális erőbedobással a környéken sprintelnie. Egy új tanulmány szerint már 5-10 perc napi futás - normál tempóban! - is ugyanolyan jótékony hatással van egészségi állapotunkra, mint egy heti többórás jogging. Kattintson a folytatásért! Az amerikai és holland szakemberek 37 különböző tanulmány eredményeit tekintették át, melyekben összesen 2768-an vettek részt. Úgy találták, hogy a rendszeresen jógázóknál jelentősen csökkent a szív- és érrendszert veszélyeztető betegségek kockázata.

A rendszeresen jógázóknak alacsonyabb volt a testtömegindexe, a vérnyomása, a koleszterinszintje, a testsúlya és a percenkénti pulzusszáma is. Ezek legalább olyan mértékben csökkentek, mint azoknál akik rendszeresen kerékpároztak vagy kocogtak.

"Az eredmények azért is jelentősek, mert a jóga nyújtotta előnyöket, illetve a pozitív hatásokat azok is élvezhetik, akik nem tudnak vagy nem akarnak hagyományos aerob jellegű mozgásformákat végezni" - írták a tanulmány szerzői a European Journal of Preventative Cardiology című szaklapban.

A jóga épp olyan jót tesz, mint az aerob mozgásformák

A jóga épp olyan jót tesz, mint az aerob mozgásformák

A szakemberek szerint a hatás elsősorban a jóga stresszcsökkentésben játszott szerepének köszönhető. "A jóga kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt pozitív hatásaira vonatkozóan egyre több bizonyítékunk van, ám ezek pontos fiziológiai okát még nem találtuk meg. Azonban az eredményeink azt sugallják, hogy a jóga rendkívül hatásos fegyver lehet az egészségünk megőrzéséért folytatott harcban" - mondta Myriam Hunink professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A szerzők szerint a kutatások alapján kijelenthető, hogy a jóga költséghatékony és hatásos mozgásforma, melyet azok is képesek végezni, akiknek már van valamilyen diagnosztizált szívbetegsége, az idősebb korosztályba tartozók, az ízületi fájdalmakkal küzdők, vagy azok , akiknek nincs elég állóképessége egyéb sportokhoz.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.