Jót tesz a csontoknak az ugrálás

A fokozatosan nehezedő, magas intenzitású edzés javította a térd porcainak minőségét azokban a változókoron túl lévő nőkben, akiket a csontritkulás, illetve az porckopás fenyegetett - állapította meg egy finn kutatás.

A kutatásban 80, 50 és 65 év közötti nő vett részt, akik gyakori (havonta többször is jelentkező) térdfájdalomról számoltak be. A résztvevőket a kísérlet megkezdése előtt megvizsgálták, és megerősítették az enyhe fokú porckopásukat.

Ezután véletlenszerűen két csoportba osztották őket. Az egyik csoport tagjai hetente háromszor fokozatosan nehezedő, magas intenzitású edzéseken vettek részt szakember felügyelete mellett, míg a másik csoportba tartozók minden változtatás nélkül folytatták az addigi életüket.A kísérlet 12 hónapig tartott, ezután MRI-készülékkel felvételeket készítettek a részt vevők térdéről, hogy az edzés hatásait vizsgálni tudják.

A csontritkulás népbetegség! Tüneteit sokáig nem veszik komolyan. Mit kell tudni róla? Hogyan kezelhető?

Ezt a porc textúrájának, illetve a porcban lévő folyadéknak az elemzésével tették meg. A kollagén lebomlása, illetve a porcban lévő folyadék növekedése a porckopás degeneratív folyamatával áll összefüggésben. Amennyiben ezeket a változásokat le lehet lassítani vagy meg lehet állítani, esetleg a porc állapotán javítani is lehet, az lelassíthatja a betegek állapotának romlását.

A kutatás eredményei szerint a porckopás megállításában és a csontok megerősítésében azok a gyakorlatok a leghatékonyabbak, melyek ugráló jellegűek és gyors irányváltásokat igényelnek. Ez éppen ellentétes a korábbi elképzelésekkel, melyek szerint éppen ezek a gyakorlatok tesznek rosszat a porcoknak.

A fokozatosan nehezedő, magas intenzitású edzés javította a térd porcainak minőségét

A kutatás javította a térd porcának minőségét, és a fizikai erőnlétet egyaránt. Az ugrálás emellett a porc biokémiai összetételét is javította. A 12 hónapos, fokozatosan nehezedő edzésprogramot a részt vevők is nagyszerűen tolerálták: nem számoltak be sem fájdalomról, sem a térd merevségéről, és a programot abbahagyók száma is meglehetősen alacsony volt.

A kutatás eredményeiről a Medicine and Science in Sports and Exercise című szaklapban számoltak be.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: