Mérgezések

A mérgezések számtalan szempont alapján csoportosíthatók. Leggyakrabban a keletkezési ok szerint, így lehet szándékos és véletlen. A szándékos mérgezések öngyilkossági vagy gyilkossági szándékkal történnek, előbbi esetben főleg gyógyszer, míg utóbbiban színéről, szagáról, ízéről fel nem ismerhető mérget használnak. A véletlen mérgezések többsége túladagolásból, illetve ételmérgezésből adódik. Egészségügyi szempontból súlyosságuk szerint érdemes különbséget tenni. A mérgezések harmadik, leggyakoribb szempont szerinti csoportosítása az időbeli kifejlődésük alapján lehetséges. Az ide tartozó három csoport közül a heveny vagy akut mérgezést gyors kifejlődés jellemzi. A félheveny mérgezés több nap alatt fejlődik ki, míg a krónikus mérgezés tünetei hónapok vagy akár évek elteltével jelentkeznek.

Rézmérgezés tünetei és kezelése

Mi a rézmérgezés?

A réz fontos nyomelem az emberi szerzetet számára, szerepe van a vasfelszívódásban, a hemoglobin-felépítésben, valamint több enzim (például laktáz, oxidáz) működését segíti. Ám ha túl sok kerül a szervezetbe, rézmérgezésről beszélünk. A tünete a hasi fájdalom, a zöldeskék színű hányás, a hasmenés. Súlyos szövődményei lehetnek.

Tünetek

A rézmérgezés előfordulása

A rézmérgezés nem annyira gyakori. Főként a fém- és építőiparban, valamint a mezőgazdaságban dolgozók veszélyeztetettek. Mostanában egyre többen gondolják úgy, hogy nem is a réz a mérgező, hanem a vele együtt lévő szennyező atomok, a higany és az arzén.
A réz a 26. leggyakoribb elem a földkéregben, de a felhasználás tekintetében a harmadik leggyakoribb fém a vas és az alumínium után. Az ezüst után a második legjobb elektromos vezető, előbbi magas ára miatt azonban a rezet elterjedten alkalmazzák elektromos vezetékek gyártására.

A rézmérgezés okai

A réz növényvédő- és permetezőszerekben (baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt), illetve ipari alkalmazásban is gyakran használt anyag. A hosszú ideig rézedényben tárolt élelmiszer elfogyasztása esetén is nagy mennyiségű réz kerülhet a szervezetbe. Előfordulhat, hogy a régi vízvezetékekből a klórozás hatására a víz kioldja a rezet, emiatt az ivóvíz is mérgező lehet. Az úszómedencék vizében is magas lehet a réz koncentrációja.
A rézmérgezés főként a fém- és építőiparban, valamint a mezőgazdaságban dolgozókat veszélyezteti.
A rézmérgezés főként a fém- és építőiparban, valamint a mezőgazdaságban dolgozókat veszélyezteti.

A rézmérgezés tünetei

Ha a bőrünkkel érintkezik a rézpor, allergiás reakciót válthat ki: viszketést és gyulladást okoz. Ha a szervezetbe kerül a réz, fáradékonyság, szédülés és láz tapasztalható, a beteg fémes ízt érez a szájában, illetve égő fájdalmat az orrnyálkahártyán és a garatban. Jellemző a fokozott nyáltermelődés is, valamint könnyezik a szeme. A szervezetbe került réz hasi, emésztési panaszokat okoz: puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést, emellett pedig nagyon jellemző tünet a rohamszerű, visszatérő hányás, amikor a hányadék zöldeskék színű.
A fenti tünetek a mérgezés után szinte azonnal jelentkezhetnek, néhány nap múlva vese- és májelégtelenséget okoz. A további szövődmények kialakulási ideje több hétbe telik.
A rézmérgezés súlyos szövődményeket okozhat a vér és vérképző szervekben, a nyirokrendszerben és immunrendszerben. A legérzékenyebben reagáló belső szervek a máj és a vese. Az emésztőrendszerben gyomor- vagy nyombélszűkület, bélperforáció alakulhat ki. A szemre is nagyon káros lehet a rézmérgezés, akár vakságot is eredményezhet.
Idült rézmérgezés esetén (amikor valaki hosszú ideig, ám egyszerre csak kis koncentrációban érintkezik az anyaggal) a haj és a bőr elszíneződik, zöldes árnyalatúvá válik. Emellett sárgaság, májelégtelenség, vérszegénység tapasztalható. A száj-nyelv-bél nyálkahártyák zöldes-kékes elszíneződött fekélyeinél gyanakodni kell a rézmérgezésre.

A rézmérgezés diagnózisa

A diagnózis megállapítása fizikális, illetve laboratóriumi vizsgálatokkal történik. A páciens nyálkahártyája (száj, garat, orr) gyulladt, piros és vérbő, a hasfal kemény, feszes, nyomásra érzékeny és fokozott bélhangok jellemzők.
A laborvizsgálatok során elemzik a vért, a vizeletet és a székletet, kiderítik, hogy milyen koncentrációban található a szervezetben réz.

A rézmérgezés kezelése

Fontos, hogy meg kell szüntetni a mérgezés forrását. Az orvos megpróbálja csillapítani a hányást, gyomormosás is szükségessé válhat. Tüneti kezeléseket is alkalmaznak: fájdalomcsillapítót, illetve a légúti tünetekre oxigént és gyógyszereket adnak. A szövődmények miatt a későbbiekben például a vesekárosodás miatt dialízisre is szükség lehet.
A réz felszívódását gátolja a C-vitamin és a molibdén. Ha csak a bőrünkre került a réz, szappanos vízzel mossák le, a szemből fiziológiás sóoldattal távolítják el.

A rézmérgezés megelőzése

Tartsuk be a növényvédő szerek használati utasítását, illetve a munkavédelmi előírásokat, ha olyan helyen dolgozunk, ahol fennáll a rézmérgezés veszélye.
Régen a savanyúságokat azért tárolták rézedényben, hogy szép zöld színük legyen. Ez nagy hiba! Ne tegyük az élelmiszereket rézedénybe, mert - főként a savas ételek - reakcióba léphetnek vele, mérgezést okozhatnak.

A réz felszívódásának zavara a Wilson-kór, amely egy ritka genetikai betegség. A cöruloplazmin (egy speciális hordozófehérje a vérplazmában, amely megköti a rezet) hiánya okozza. A réz felhalmozódik a szövetekben, főként az agyban, a vesében, májban és a szívizomban, a vér réztartalma pedig lecsökken.
A rézhiány nagyon ritka, leginkább genetikai rendellenesség esetén fordul elő (Menkes-kór). A rézhiány vérszegénységet, csontritkulást, koordinációs zavart okoz. A tünetei: színtelen, göndör haj, petyhüdt bőr, járászavar, görcsök, fáradékonyság, gyengeségérzés, szapora szívverés, sápadtság, töredezett körmök, hajhullás. A betegség gyógyíthatatlan és halálos, az ebben a szindrómában szenvedők 10 éves koruk előtt elhunynak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.