Mérgezések

A mérgezések számtalan szempont alapján csoportosíthatók. Leggyakrabban a keletkezési ok szerint, így lehet szándékos és véletlen. A szándékos mérgezések öngyilkossági vagy gyilkossági szándékkal történnek, előbbi esetben főleg gyógyszer, míg utóbbiban színéről, szagáról, ízéről fel nem ismerhető mérget használnak. A véletlen mérgezések többsége túladagolásból, illetve ételmérgezésből adódik. Egészségügyi szempontból súlyosságuk szerint érdemes különbséget tenni. A mérgezések harmadik, leggyakoribb szempont szerinti csoportosítása az időbeli kifejlődésük alapján lehetséges. Az ide tartozó három csoport közül a heveny vagy akut mérgezést gyors kifejlődés jellemzi. A félheveny mérgezés több nap alatt fejlődik ki, míg a krónikus mérgezés tünetei hónapok vagy akár évek elteltével jelentkeznek.

Szén-monoxid-mérgezés tünetei és kezelése

Mi a szén-monoxid-mérgezés?

A szén-monoxid-mérgezés a szén-monoxid gáz belélegzése okozta mérgezés. Ez az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a legtöbbször rossz kazánok, kémények okozzák. A mérgezés akár halált is okozhat.

Tünetek

A szén-monoxid-mérgezés előfordulása

Több száz szén-monoxid-mérgezés történik hazánkban évente, ebből 20-30 végződik halállal. Balesetek nem csak a fűtési szezonban fordul történnek, hiszen a meleg vizet nyáron is sok helyen állítják elő kazánnal. Arra is volt már példa, hogy ez idő tájt nem súlyos tünetekkel, de fodrászatból érkeztek betegek emiatt.

A szén-monoxid-mérgezés okai

Régebben öngyilkosok próbálkoztak azzal, hogy zárt garázsban járatták az autó motorját, amiatt következett be a mérgezés. Ma már a jellemző ok a háztartási baleset, a nem megfelelően beüzemelt és karban tartott kazán, a rossz kémény. A betegek ilyenkor a lakótérbe visszajutó égésterméket lélegzik be, ez okozza a mérgezést.

A szén-monoxid-mérgezés diagnózisa

A klinikai tünetek elég jellemzőek, az orvosok általában már azok alapján gyanút fognak. A következő lépés a vérvizsgálat: ehhez általában már egy csepp vér is elegendő, egy speciális készülékkel már abból megmérhető a vér szén-monoxid-telítettsége. A gyanút ez igazolja.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei és kórlefolyása

A szén-monoxid "néma gyilkos": olyan színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely jelen van a környezetünkben, a levegőben, észre sem vesszük. Az emberek vérében 0,8 százalékos arányban normál esetben is kimutatható, a dohányosok vérében még nagyobb mennyiségben, akár 8-10 százalékban is jelen lehet.
Probléma akkor van, ha a vér szén-monoxid-tartalma 10-12 százalék fölé emelkedik. Ebben az esetben a mérgezés atípusos tüneteket okoz: például fejfájást és hányingert. Ha szintje tovább emelkedik, akkor 20 százalékos arány fölött már súlyosabb idegrendszeri tünetek, mellkasi fájdalmak is jelentkezhetnek, 30 százalék fölött pedig már eszméletvesztés, görcsrohamok is bekövetkezhetnek. A mérgezés azért veszélyes, mert mindez némán alakul ki, a levegőben szimatolva semmi gyanúsat nem lehet észrevenni.
A tünetek úgy súlyosbodnak, ahogy a vér szén-monoxid telítettsége halad előre: végső esetben akár súlyos, visszafordíthatatlan agykárosodás és halál is bekövetkezhet. Minden évben vannak olyan halálesetek, amelyek e gáz rovására írhatók.
Szén-monoxid-mérgezésnél az általános gyakorlat az, hogy az érintetteket hozzátartozók találják meg, ők hívnak mentőt. Ritka, amikor valaki magán érez gyanús tüneteket, emiatt fordul orvoshoz.

A szén-monoxid-mérgezés kezelése

A klasszikus kezelés a beteg oxigénhez való juttatása. Ennek alapját az adja, hogy a hemoglobinhoz kötött szén-monoxid normál felezési ideje 6 óra. Azaz ha valakinek a gáztérből való távozáskor 20 százalékban telített a vére, akkor 6 óra alatt - minden orvosi beavatkozás nélkül - lesz 10 százalékban telített. A telítettség újabb 6 óra alatt lesz 5 százalékos. Ezt követően a telítettségnek túl nagy jelentősége már nincsen.
Azoknál a betegeknél, akikkel speciális maszkon keresztül 100 százalékos oxigént lélegeztetnek be, a 6 órás felezési idő 1 órára csökken. Ha mindezt hiperbárikus oxigén kamrában teszik, azaz az oxigént magas nyomáson lélegeztetik be, akkor a felezési idő 20 percre is lecsökkenthető. Ilyen kamra hazánkban is létezik, de jelenleg csak egy helyen elérhető.
Az oxigén mellett szükség lehet kiegészítő terápiára is: vitaminokra, folyadékpótlásra, fájdalomcsillapításra, egy szövődmények elhárítására. Utóbbira azért van szükség, mert ha például valaki 10 órát fekszik a lakásban mérgezéssel, akkor kiszáradhat, veseelégtelensége léphet fel.

A szén-monoxid-mérgezés gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek minden esetben attól függnek, hogy a bajt milyen gyorsan ismerik fel, mennyire hamar érkezik a gyógyító oxigén. Azaz nem mindegy, hogy a mérgezett mennyi időt tölt a gáztérben, milyen gyorsan találják meg és hozzák ki onnan.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzése

A gázdetektor védelmet jelent a rossz kazánokkal és kéményekkel szemben, lévén jelzi, ha szén-monoxid kerül a levegőbe. Ilyenkor az érintettek még tudnak védekezni, szellőztetni, szerelőt hívni. Emellett nagyon fontos a kémény és kazán, parapet kályha rendszeres ellenőriztetése.

A szén-monoxid-mérgezés szövődményei

Súlyos esetekben szövődményként maradandó agykárosodás és idegrendszeri problémák maradhatnak vissza. Bár ilyen is előfordul, ez általában nem a teljes magatehetetlenséget jelent, inkább azt, hogy valakinek gyengébb lesz a memóriája, vagy például rosszabbul tud fejben számolni.

Hasznos tudnivalók a szén-monoxid-mérgezésről

Terhességnél a szén-monoxid-mérgezés még veszélyesebb, mert a magzat érzékenyebb rá. Mivel vérének szén-monoxid-szintjét nem tudják közvetlenül mérni, jellemzően az anyai szén-monoxid szinthez adnak hozzá 15 százalékot, lévén nagyjából az az érték lehet érvényes a magzatra. Az anya kezelését is ennek megfelelően végzik.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrum osztályvezető főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.