Mérgezések

A mérgezések számtalan szempont alapján csoportosíthatók. Leggyakrabban a keletkezési ok szerint, így lehet szándékos és véletlen. A szándékos mérgezések öngyilkossági vagy gyilkossági szándékkal történnek, előbbi esetben főleg gyógyszer, míg utóbbiban színéről, szagáról, ízéről fel nem ismerhető mérget használnak. A véletlen mérgezések többsége túladagolásból, illetve ételmérgezésből adódik. Egészségügyi szempontból súlyosságuk szerint érdemes különbséget tenni. A mérgezések harmadik, leggyakoribb szempont szerinti csoportosítása az időbeli kifejlődésük alapján lehetséges. Az ide tartozó három csoport közül a heveny vagy akut mérgezést gyors kifejlődés jellemzi. A félheveny mérgezés több nap alatt fejlődik ki, míg a krónikus mérgezés tünetei hónapok vagy akár évek elteltével jelentkeznek.

Kadmiummérgezés tünetei és kezelése

Mi a kadmiummérgezés?

A kadmium önmagában is mérgező anyag - tehát direkt módon károsítja a szervezetet. A kadmiummérgezés részben egy foglalkozási betegség - ez Magyarországon a gyakorlatban szinte kizárólagosan így van. Ércfeldolgozó, galvanizáló vagy más ipari üzemekben fordulhat elő. Elméletileg nem kizárt, hogy miután bizonyos csomagolóanyagok (például: alufólia, az élelmiszerekkel érintkező fémtartalmú védőborítások) tartalmaznak kadmiumot, esetleg a csomagolás kiválthat bizonyos enyhébb tüneteket - de a gyakorlatban Magyarországon ezt még nem igazolták. A nagyvilágban azonban a lakosság egy része tartósan is ki van téve a nehézfémmérgezésnek a szennyezett talaj, víz és levegő miatt. Élelmiszerek is lehetnek szennyezettek kadmiummal. A dohányfüst tartalmaz kadmiumot, ennek lehet ártalmas hatása, de e füstben annyi más, káros, illetve rákkeltő anyag van, hogy külön a kadmium hatása igen nehezen különíthető el.

Tünetek

A félvezetőként, infravörös érzékelőként és ellenállásként is használt kadmium jelentős mértékben halmozódhat fel házi állatok májában és veséjében, illetve a higanyhoz hasonlóan a tengeri élőlényekben - amint ez a HáziPatika.com korábbi cikkében is olvasható. A szájon át a szervezetbe bejutó kadmium gyomor- és bélpanaszokat okoz, hosszabb távon károsítja a vesét és a csontokat, továbbá daganatkeltő hatással bír.
A kadmium azért különösen veszélyes fém - bár hangsúlyozzuk, nem kifejezetten Magyarországon - mert a szervezetből nehezen ürül ki. "Felezési ideje" - ez nem a radioaktivitást jelenti, hanem, hogy a szervezetbe bekerülő anyag mennyisége mikor csökken a felére - harminc év. Így belső szerveinkben felhalmozódhat a kadmium, és ott súlyos károsodásokat okozhat.

A kadmiummérgezés előfordulása

A kadmiummérgezés a magyarországi hétköznapokban alig-alig fordul elő, más országokban viszont, ahol a tengeri halak fogyasztása, illetve a környezetszennyezés nagyobb mértékű, gyakoribb lehet. A kadmiummérgezés így nálunk esetleg gyári munkásoknál fordulhat elő, akik a kadmiumot, annak porát vagy gőzét valamilyen formában belélegzik. Kadmium az elfogyasztott ételekkel is bekerülhet a szervezetbe. Ázsiai országokban a szennyezett levegő, víz és talaj miatt akár halálesetek is előfordulhatnak. Kínában 2013-ban 26 ember halálát kötötték össze kadmiummérgezéssel, egy súlyosan környezetszennyező ipari üzem közelében élők körében.
Elméletileg nem kizárt, hogy miután bizonyos csomagolóanyagok (például: alufólia, az élelmiszerekkel érintkező fémtartalmú védőborítások) tartalmazzanak kadmiumot, ez esetleg kiválthat kisebb tüneteket - de a gyakorlatban Magyarországon ezt nem mutatták ki. Általában rövid lefolyású hasmenés jelentkezhet ilyenkor, de az effajta hasmenéssel ritkán fordulnak orvoshoz az érintettek.
A kadmiummérgezés bizonyos munkahelyeken relatíve nagyobb gyakorisággal fordul elő. Így galvanizáló üzemek, műanyaggyártó telephelyek, ércfeldolgozás, bizonyos elektrotechnikai üzemek esetében fokozottan kell figyelni a megelőzésre.

A kadmiummérgezés okai

A nehézfémek közé tartozó kadmium belégzése károsítja a tüdőt, a vérbe kerülve a vesét is. A por vagy gőz belégzése jóval veszélyesebb, mint a szájon bekerülő kadmium.
A nehézfém rákkeltő hatása szintén ismert. Szív- és érrendszeri megbetegedéseket is kapcsolnak a szervezetből nehezen kiürülő fémhez. Minthogy a kadmium a szervezetből nehezen ürül ki, így belső szerveinkben felhalmozódhat, és ott súlyos károsodásokat okozhat.
A krónikus kadmiummérgezés biológiai hatásmechanizmusa részben egy speciális fehérjével függ össze. A mérgezés egyik oka az, hogy egy a fémek megkötéséért felelős fehérje a vesében elakad. Ez a vesét károsítja. (Magyarországon ez rendkívül ritkán fordul elő.) A vesekárosodás miatt aztán megváltozik a szervezetben a kalcium- és a foszforháztartás, a D-vitamin keletkezésében is változások történnek, ami hosszabb távon csontrendszeri és ízületi problémákhoz vezethet.
A kadmium veszélye, hogy helyettesítheti a létfontosságú másik fémet, acinket (a periódusos rendszerben a cink alatt található a kadmium), de nem rendelkezik a cink jótékony élettani hatásával. A kadmium erősen mérgező, ezért súlyos károkat okoz.

A kadmiummérgezés tünetei

A kadmiummérgezés egyik formája az akut belégzés. Ilyenkor a gőzben vagy porban lévő nagyon apró részecskék nem akadnak el a felső légutak "szűrőrendszerében", hanem a tüdő mélyebb rétegeibe, a léghólyagocskákba (alveolus) jutnak el.
A tünetek ennek megfelelően változnak. Enyhébb esetben csak a felső légutakban okoz irritációt a nehézfém. Ennek tünete az orrfolyás, köhögés, torokkaparás. Influenzaszerű szimptómák is felléphetnek (láz, végtagfájdalom, gyengeség, fejfájás). Súlyosabb esetben kémiai tüdőgyulladás, pneumonitis alakulhat ki.
Az akutan nagyobb mennyiség szájon keresztüli bekerülése esetén, hányás, hasi görcsök, hasmenés, súlyos esetben véres hasmenés, kiszáradás léphet fel. De ez nagyon ritka eset.
Krónikusan a levegőből vagy a táplálékból folyamatosan kerülhet be a szervezetünkbe kadmium. Ilyenkor mindegy, hogy a légzőszerveken vagy az emésztőrendszeren át jut be a nehézfém. Az effajta kadmiummérgezés tünetei sokfélék lehetnek: fáradékonyság, ingerlékenység, szomjúság, gyomor- és bélpanaszok, hosszabb távon károsítja a vesét és a csontokat, továbbá daganatkeltő hatással bír.
Ennek megfelelően a krónikus mérgezés esetén csontfájdalmak, az átlagoshoz képest gyakoribb csonttörések fordulhatnak elő.

A kadmiummérgezés diagnózisa

A kadmium kimutatása - a kórelőzmények feltárása és a panaszok meghallgatása után egyszerű vérvétellel megtörténhet. Magyarországon az orvosoknak viszonylag könnyű dolguk van ilyenkor: a megfelelő munkavédelmi előírások miatt általában a nehézfém-mérgezésekben érintettek maguk is tudják, hogy milyen fémekkel dolgoznak. A szervi károsodások kimutatásához a megfelelő diagnosztikai képalkotási (röntgen, ultrahang, MRI, stb.) eljárások alkalmazhatók.
A vizelet speciális fehérjevizsgálata támogathatja a vérvétel alapján felállított diagnózist. A vizsgált fehérjék többek között a vesék károsodására utalhatnak, mert olyan proteinek ürülnek ki a szervezetből, amelyek normál esetben nem távoznak a vizelettel.
A kadmium önmagában is mérgező anyag -  direkt módon károsítja a szervezetet.
A kadmium önmagában is mérgező anyag - direkt módon károsítja a szervezetet.

A kadmiummérgezés kezelése, kórlefolyása

A kadmiummérgezés egyrészt lehet munkahelyi ártalom következménye, azaz "foglalkozási betegség", ilyenkor ipari mérgezésről van szó. Környezeti ártalmak révén is bekerülhet ez a nehézfém az emberi szervezetbe. Belégzéssel is bejuthat a szervezetbe a kadmium gőze, pora, de vízzel és élelmiszerekkel együtt a tápcsatornából is felszívódhat.
Elkülönítik az orvosok az akut (hirtelen fellépő) kadmiummérgezést a hosszú ideig nehézfémnek való kitettség nyomán kialakuló krónikus mérgezéstől. A hirtelen belélegzett, tömény kadmiumgőz vagy sűrű por légúti irritációt vagy komolyabb tüdőkárosodást is okozhat - ez az akut kadmiummérgezés. Ha a bélcsatornába jut, akkor hasmenést, hányást, hasgörcsöt okoz, sőt komolyabb folyadékveszteséggel is járhat mindez. A kezelés ennek megfelelően folyadékpótlás lehet. A szokásos méregtelenítési eljárások közül a gyomormosás része lehet a kezelésnek.
Az akut, belégzett kadmiummérgezés esetén az oxigénpótlás a kezelés alapja, szükség esetén a mesterséges lélegeztetés. A súlyos, krónikus kadmiummérgezés többnyire az ételek, a víz és a levegő szennyezettsége nyomán azt eredményezi, hogy a szervezetben felgyülemlik a kadmium. Ez Japánban az itai-itai-betegség kialakulását eredményezi. (A név japánról magyarra "jaj-jaj-betegségként" is fordítható, utalva a mérgezés okozta fájdalmakra.) A távol-keleti szigetországban különösen a sok tengeri eredetű élelmiszer (halak, algák, stb.) fogyasztása válthatja ki. Ez csontrendszeri és ízületi fájdalmakkal jár, a kadmium ugyanis megváltoztatja a csontok összetételét. Úgynevezett oszteomalációhoz, csontlágyuláshoz vezet, ami eltér a csontritkulástól (oszteoporózistól), de ez is a csontszövetek belső arányainak megváltozását eredményezi. Emiatt nemcsak fájdalmak léphetnek fel, hanem gyakoribb a csonttörés is.
A kadmiummérgezést rendszerint kórházban kezelik - ugyanakkor a krónikus mérgezést csak úgy lehet megszüntetni, ha a szennyezés forrását távolítjuk el, illetve a páciens hagyja el a szóban forgó területet.
A mérgezés azáltal vált ki súlyosabb következményeket, hogy a kadmiumot megkötő fehérje a vesében elakad, ami a vesét károsítja. A vesekárosodás miatt megváltozik a szervezetben a kalcium- és a foszforháztartás, a D-vitamin keletkezésében is változások történnek, ami hosszabb távon a csontrendszeri és ízületi problémákhoz vezet.

A kadmiummérgezés gyógyulási esélyei

A mérgezés a szervezetbe bekerült, ott felhalmozódott kadmium mennyiségétől függően fejti ki a hatását. Nyilvánvaló, hogy kisebb mennyiség esetén - Magyarországon ez a valószínűbb - a gyógyulás lehetséges. Viszont olyan ázsiai országokban, ahol a víz, a levegő, a talaj és az élelmiszerek is nehézfémekkel, így kadmiummal szennyezett, s a mérgezés következtében már súlyos szövődmények léptek fel, ott a szövődményként fellépett betegség - sok esetben sajnos daganatos betegségekről van szó - gyógyulási esélyeit kell figyelembe venni.

A kadmiummérgezés megelőzése

A mérgezés megelőzése Magyarországon legfeljebb ipari üzemek egyes dolgozóinál fontos. A kadmiummal dolgozóknak szigorúan be kell tartaniuk a munkavédelmi előírásokat. A megfelelő szellőz(tet)és rendkívül fontos, akárcsak a védőruhák (plusz szemüveg, kesztyűk) használata. A nehézfémek porát nem szabad belélegezni, ez az egyik legfontosabb megelőzési szabály. Ezért a portalanítás, a takarítás nagyon fontos az ilyen üzemekben.
A munka utáni zuhanyzás, a ruházat cseréje is lényeges. A koszos munkaruhát a munkahelyen kell hagyni, nem szabad otthonunkba hazavinni. A kézmosás az étkezés vagy dohányzás előtt elengedhetetlen, illetve a dohányzás kerülendő az ilyen munkahelyeken.
A hétköznapokban ügyelhetünk arra, hogy bizonyos halételeknél az élelmiszerek származási helyét ellenőrizzük. A csomagolóanyagok kadmiumtartalmának ellenőrzése persze gyakorlatilag lehetetlen. Ám a dohányfüst belégzését - amelyben szintén van kadmium -érdemes elkerülni.

kadmiummérgezés Magyarországon nagyon ritka. A speciális ipari munkát végző dolgozóknak viszont figyelniük kell a munkavédelmi előírások szigorú betartására.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.