B6-vitamin

A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. Három fomában létezik, a piridoxin aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van.

Mihez szükséges?

  • Aminosavak és fehérjék anyagcseréje
  • Aminosavak átalakulásai
  • Esszenciális zsírsavak anyagcseréje
  • Az idegrendszer működése
  • Bőrfelület épsége

Mennyi szükséges belőle?

A B6-vitamin szükséglete elsősorban a fehérjebeviteltől függ. 100 gramm fehérje mellé 1,5-1,7 mg B6-vitamint javasolnak. Érdekessége, hogy szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből.

Miben található meg?

Legjobb B6-vitamin-forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék.

Napi szükséglet / adagolás

életkor férfi
Félévesnél fiatalabb 0,3 mg 0,3 mg
7-12 hónap 0,6 mg 0,6 mg
1-3 év 0,9 mg 0,9 mg
4-6 év 1,3 mg 1,3 mg
7-10 év 1,6 mg 1,6 mg
11-14 év 1,8 mg 1,8 mg
15-18 év 2 mg 2 mg
19-30 év 2 mg 2,2 mg
31-60 év 2 mg 2,2 mg
60 év felett 2 mg 2,2 mg
férfi
Várandósság 2,6 mg - mg
Szoptatás 2,8 mg - mg
Nehéz fizikai munka - mg 2,3 mg
Stressz 2,2 mg 2,2 mg
Dohányzás 2,1 mg 2,3 mg
Alkohol fogyasztás 2,5 mg 2,5 mg
Menopauza 2 mg - mg

Hiányállapotok

B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.

Túladagolás

Bár vízben oldódó vitamin lévén nem lehet túladagolni, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: