Premenstruális szindróma: kiket érint a leggyakrabban?

A PMS tünetei bármikor jelentkezhetnek a nők termékeny évei során, és a legtöbb nő tapasztalja életében többször is. Akkor beszélünk gyógyítandó premenstruális szindrómáról, ha ciklikusan és rendszeresen előfordul, a fájdalom és a tünetek pedig akadályozzák a beteget a mindennapi életvitelében.

A nők nagy része a menstruációs ciklus vége felé különböző kellemetlen érzésekkel találkozik. A PMS-re jellemző tünetek megjelenése egyénenként más és más, és az egyes tünetek intenzitása is változó. Az esetek kis százalékában ez akár olyan súlyos is lehet, hogy zavarja az életét, a kapcsolatait, a mindennapi tevékenységeket. Számszerűsítve a nők körülbelül 5 százaléka tartozik ide, vagyis a nők 5 százalékánál olyan erősek és rendszeresek ezek a tünetek, hogy mindenképpen kezelést igényelnek.

A tünetek sajnos súlyosbodhatnak az évek előrehaladtával. Leggyakrabban akkor jelentkezik a PMS, ha amenstruációelőtti hét egybeesik valamilyen nehéz, stresszes állapottal, és jellemzően teljesen eltűnik, ha a menstruációs ciklus megszakad, például terhesség alatt, szoptatás közben vagy intenzív sportolás mellett.

PMS, menstruációs ciklus
A PMS okai egyelőre nem teljesen tisztázottak (fotó: 123rf)

A PMS gyakori jele lehet a depresszió, a fáradtság, az ingerlékenység, afejfájásés az álmatlanság is. Előfordulhatnak még ingerült kirohanások is, illetve stresszes helyzetekben kontrollvesztés is. Sok nő a menstruáció megkezdése után szinte azonnali javulásról számol be, de a legtöbbjüknél csak 3-4 nappal a vérzés megjelenése után múlnak el a tünetek. A menstruáció kezdete után egy héttel néhány nő azt tapasztalja, hogy hirtelen kirobbanó formába kerül, jól érzi magát.

Ki az, aki fokozottan hajlamos lehet a PMS-re?

Tapasztalatok alapján a 20 és 40 év közötti nők körében sokkal gyakoribb a PMS, mint az idősebb, vagy ennél fiatalabb nőknél. A PMS kialakulásának a lehetőségét a családban jelen lévő depresszióra való hajlam is növeli. Nagyobb eséllyel alakulhat ki a szindróma azoknál a nőknél, akik szülés utáni depresszióban vagy más hangulatzavarban szenvednek.

Puffadás, görcsök, bágyadtság, hangulatingadozás, mellfájdalom - a premenstruációs szindróma kellemetlenségeit a legtöbb nő igencsak jól ismeri. Ráadásul nem is soroltuk fel az összes tünetet. PMS a 20-as, 30-as és 40-es éveinkben

A PMS szociális jelentőségét nagyon nehéz felmérni, bár a családban komoly problémát is okozhat az érintett ingatag lelkiállapota. Romolhat a kapcsolata a férjével, a gyerekeivel, és ettől fokozottan szoronghat. A súlyos PMS akár alkoholizmushoz vagy ciklikus, komoly depresszióhoz is vezethet, mindezek pedig befolyásolják a munkahelyi teljesítményt.

A PMS okai egyelőre nem teljesen tisztázottak, kialakulásában közrejátszhat a változó hormonális állapot, a hormonális egyensúly zavara, és bizonyos kémiai változások is. A panaszokat fokozhatja a vitaminhiány, és életmódbeli sajátosságok is. Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek az ovuláció elnyomásával, vagy az ösztrogén- és a progeszterontermelés csökkentésével segítenek a tüneteken, de a megoldást mindenképpen nőgyógyásszal együtt kell keresni. A tünetek enyhítését szolgálják bizonyosgyógynövényekis, és ne feledkezzünk meg az életmódváltásról sem.

Mi segíthet - mit tehetünk mi magunk is?

Íme, néhány javaslat, ami segíthet elviselhetőbbé tenni a tüneteket.

  • megfelelő stresszoldás: mindenkinek meg kell találnia a számára ideális lazítást. Ez lehet egy kiadós séta, jóga vagy akár meditáció is
  • napi fél óra kardiomozgás segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában, így csökkentve a PMS tüneteit
  • a koffeint és az alkoholt el kell felejteni, érdemes kiiktatni a fehérlisztet és a cukrot is az étrendünkből.
  • a rostbevitelt növelni kell, sok zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonákat ajánlott enni
  • a tengeri halak és a lenmag fogyasztása nagyon jót tesz, mert tele van omega-3 zsírsavval
  • a dohányzás csak súlyosbítja a panaszokat, tehát ajánlatos teljesen abbahagyni
)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)