Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Toxikus sokk szindróma tünetei és kezelése

Mi a toxikus shock szindróma?

A TSS-t 1978-ban írták le először és a nyolcvanas évek elején drámai hirtelenséggel robbant be a köztudatba, miután a nem megfelelő tamponhasználat nyomán sok, főként tizenéves lánynál tapasztaltak szepszisre (vérmérgezésre) jellemző tüneteket. Ritka, de súlyos betegség. Lényege a bakteriális méreganyagok felszaporodása a szervezetben.

Tünetek

A toxikus shock szindróma előfordulása

Bár először a női havi ciklus kapcsán vált ismertté a betegség, a toxikus shock nem csak nőket érinthet. Mégis az esetek több mint felét valamilyen oknál fogva arra hajlamos nőknél és a ciklusokkal összefüggésben diagnosztizálják.

Fogamzóképes korú nőknél, jellemzően a havivérzés alatt vagy közvetlenül utána jelentkező betegség. Gyakoriságáról hazai adatok nem állnak rendelkezésünkre. A világ különböző pontjain 100 000 fogamzóképes korú nő között 3-14 esetet észlelnek évente. A hüvelyi fogamzásgátló eszközök - a pesszárium, fogamzásgátló szivacsok - nyolcszorosra emelik a szindróma kialakulásának kockázatát.

A hormonális fogamzásgátlók ezzel szemben csökkentik a TSS gyakoriságát. Fiatal korban (15-24 évesen) gyakoribb, és előfordulása ekkor főként - az esetek 99%-ában - a tampon használatára vezethető vissza.

A toxikus shock szindróma okai

A ciklussal összefüggő TSS oka az ivarcsatorna Staphylococcus aureus (sztafilokokkusz aureusz) fertőzése. A baktérium, mely egyébként sokszor megtalálható a hüvelyben és az orrnyálkahártyán is, a hüvelyben felszaporodik, de nem terjed fel a méh üregébe. A helyi szaporodását a huzamos ideig fenntartott hüvelyi ún. barrier (ang., jelentése: gát) fogamzásgátlók és/vagy tampon használata segíti elő. A Staphylococcus számos mérget termel, mely a véráramba felszívódva szepszises, vérmérgezéses tüneteket okoz.

A szervezet toxikus shockká súlyosbodó Staphylococcus-fertőzése bekövetkezhet a bőrön keletkező sebek, égési sérülések, rovarcsípés, műtétek útján is.

A toxikus shock szindróma diagnózisa

Mikrobiológiai tenyésztés és a jellegzetes tünetek alapján lehet felállítani a diagnózist, bár a sok enyhébb eset miatt az esetek jelentős része valójában nem jut az orvosok tudomására, és így nem is kezelik.

A toxikus shock szindróma tünetei, kórlefolyása

A betegség magas, 39-40 C fok körüli lázzal, elesettséggel, rosszulléttel hirtelen kezdődik. A vérnyomás gyorsan leesik, szédülés, ájulás fenyeget.

Súlyos esetben az állapot gyorsan vezet a keringés összeomlásához, a tulajdonképpeni shock-hoz. A betegség halálozási aránya 1980 előtt 10% körül volt, a betegség természetének megismerésével ez ma már 2,5% körülire mérséklődött.

A hirtelen jelentkező tüneteket lassabban kifejlődő kötőhártya-gyulladás, torokgyulladás, elesettség, hányás, hasmenés kísérheti.

Jellemző még, hogy a bőr kipirosodik, kiütések jelennek meg, majd 1-2 hét elteltével napégés utáni állapothoz hasonlóan hámlani kezd különösen a tenyér és a talp bőrén.

Azoknál, akiknek már volt TSS-ük, a hüvelyi eszköz használatától függetlenül is kiújulhat az állapot, melynek megelőzéséről feltétlenül orvossal kell konzultálni.

A toxikus shock szindróma kezelése

A kezelés általában kórházi ellátást igényel. Az első teendő mindenképpen erélyes antibiotikus kezelés alkalmazása. Toxikus shock szindróma gyanújakor nincs idő arra, hogy megvárják a kórokozók kitenyésztését és a laboratóriumi eredményt, így olyan antibiotikumotkell választani, ami Staphylococcusokkal szemben is hatékony.

Súlyos, a keringés összeomlásának veszélyével járó esetekben intenzív osztályon történő kezeléssel lehet csak helyreállítani a felborult keringést. A kezelés megegyezik a szepszisnél alkalmazottal.

A toxikus shock szindróma megelőzése

Bár a betegség barrier fogamzásgátló eszközökre, tamponhasználatra vezethető vissza, ezek kockázata mégis nagyon alacsony. Ezért a TSS lehetősége nem képezi ellenjavallatát sem a pesszárium, sem a tampon, sem egyéb hüvelyi eszközök használatának. Fontos azonban tudni a betegség létezéséről, és körültekintően az előírásoknak és a higiéniai szabályoknak megfelelően eljárni a hüvelyen keresztül felhelyezendő eszközök használatánál.

Lényeges tudnivaló, hogy a TSS ismétlődhet. Havivérzés kapcsán ismétlődő lázas periódusok esetén elsőként erre kell gondolni.

A megelőzéshez legfontosabb a túlzásba vitt hüvelyöblítések kerülése, mert ezzel felborítjuk a hüvely természetes mikrobiológiai egyensúlyát, védekező rendszerét. Fontos, hogy magas láz esetén azonnal forduljon orvoshoz, különösen, ha a láz menstruációval párosul, ezt mindenképp közölni kell az orvossal.

Tampon és hüvelyi fogamzásgátlók felhelyezése során a hüvely ártalmas baktériumokkal is fertőződhet. Fontos tehát, hogy a felhelyezés megfelelően tiszta körülmények között történjék, alapos kézmosás után. Ezért például a közhasználatú illemhelyek nem ideálisak a tamponcseréhez. A tampont megfelelő időközönként - a mellékelt leírás szerint legalább nyolcóránként - cserélni kell, 12 órán túli fennmaradása, bent felejtése már veszélyes lehet.

A tapasztalatok szerint a nagy nedvszívó-képességű tamponok veszélyesebbek. A tampont javasolt ún. applikátorral felhelyezni. Lehetőleg éjszakára ne használjunk tampont, és a nap folyamán is érdemes két tampon felhelyezése között inkább betétet használni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés