Vérvizsgálat

Prolaktin

A szérum prolaktin-szint emelkedése férfiakban, és nem terhes, nem szoptató nőkben az agyalapi mirigy hormontermelő daganatára hívhatja fel a figyelmet. A magas prolaktin-szint a meddőség egyik oka lehet. A hormonvizsgálat mellett sor kerülhet koponya MR-vizsgálatra az agyalapi mirigy állapotának megítélése céljából.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérum végzett hormonvizsgálat vizsgálat.

Normál érték

Nőknél <15ug/ml, férfiaknál <10ng/ml. Terhesség során: kb. 500ng/ml. Koncentrációja éjjel a legnagyobb, reggel a legalacsonyabb. Az eredmény az adott laboratórium normálérték-tartományához viszonyítandó.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A prolaktin egy az agyalapi mirigyben termelődő hormon. A terhesség alatt több más hormonnal együtt részt vesz az emlőmirigy kiépülésében, illetve szoptatás során serkenti a tejelválasztást. A szülés után gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Menstruációs zavar, meddőség esetén bizonyos hormonális betegségek diagnosztikájában van rá szükség.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Bizonyos gyógyszerek, pl. egyes Parkinson-kór kezelésében használt szerek (pl.: Madopar), ill. az agyalapi mirigy pusztulása miatt lecsökkenhet a szintje.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Magas prolaktin-szint következtében nőkben elmarad vagy rendszertelenné válik a menstruáció, megduzzadnak az emlők, tejcsorgás is kialakulhat. Ez a meddőség egyik oka lehet. Férfiakban csökken a nemi működés, potenciazavar alakul ki, illetve ritkán férfiaknál is okozhat tejcsorgást.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Bizonyos gyógyszerek vagy az agyalapi mirigy pusztulása miatt lecsökkenhet a szintje. Ha szoptató nőkben nem termelődik elég prolaktin, ez tejelválasztási zavart eredményezhet, elapadhat a nő teje.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Sok természetes tényező hatására emelkedhet a szintje, ilyenek a stressz, szopás, alvás, terhesség, gyermekágy, csökkent vércukorszint, fizikai munka. Egyes gyógyszerek, például ösztrogének, nyugtatók, egyes gyomorvédő szerek, valamint a kokain fogyasztása is fokozhatják a termelődését. Kóros esetben az agyalapi mirigy nyelének átmetszésekor (véletlenül, műtét során vagy balesetkor), az agyalapi mirigy hormontermelő daganata esetén, csökkent pajzsmirigyműködéskor, vese- és májelégtelenségben, policisztás ovárium szindrómában, herpes zooster, mellkasi sérülés esetén emelkedhet a szintje. Úgynevezett dopamin-agonista gyógyszerekkel szintje visszaszorítható, ezzel nőkben a menstruációs ciklus zavara is rendezhető.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.