Miért akarok folyton enni a menstruáció előtt? (2)

Ha áttúrt fiókok, sarkig tárt szekrényajtók, feldúlt hűtő jelzi egy darabka csokoládé utáni kutatásunk nyomait, akkor tudhatjuk, néhány nap, és menstruálni fogunk. Ilyenkor sok nő megtapasztalja, hogy farkaséhség tör rá, s nem marad édesség, rágcsálnivaló, ami megúszhatná a falásrohamot. De olyanok is akadnak, akik ilyenkor nemcsak a nassolásban, hanem minden étkezésnél is érzik étvágyuk csillapíthatatlanságát. Lássuk, miért ennénk folyton a menstruáció előtt.

Hormonális hullámvasút

Az ovuláció alatt, tehát amenstruációelőtt 6-14 nappa testünk felkészül a potenciális terhességre - magyarázza a New York-i szakember, dr. Jamé Heskett. Ez pedig nemcsak a hormonjainkra, hanem az anyagcserénkre is hatással van. A follikuláris fázisnak, azaz a tüszőérés stádiumának vége felé hormonjaink mintha hullámvasútra ültek volna. Egyszer fent, egyszer lent. Ahhoz, hogy ezt jobban megérthessük, érdemes áttekinteni, hogy ciklusunk alatt milyen hormonális változások mennek végbe testünkben.

7 mód, ahogy hormonjaink belezavarnak életünkbe Azt reméljük, hogy hormonjaink csak a menstruáció körüli napokban tombolnak a szervezetünkben? Sajnos nem így van. Több kutatás is alátámasztja, amit sokan érezhetünk: reakcióink hormonjaink váltakozásától függnek. Részletek itt.

A menstruáció első napján (az új ciklus kezdetén) a follikulus stimuláló hormon (FSH) kezd csúcsra járni, elősegítve ezzel a tüszőérést. Az FSH szintje a fázis vége felé az emelkedő ösztrogénszint hatására csökkenni kezd. Körülbelül a 14. napon következik be a tüszőrepedés (ovuláció), a tüszőből kiszabadult, érett petesejt pedig megkezdi útját a méh felé. Ilyenkor az agyalapi mirigy által kibocsátott sárgatestserkentő, avagy luteinizáló hormon (LH) veszi át a vezető szerepet, mely a petefészkek progeszterontermelését fokozza. Ennek köszönhetően az előző fázisban megvastagodott méhnyálkahártya mirigyes szerkezetűvé válik, azaz alkalmas lesz egy megtermékenyített petesejtet befogadására. Sikeres fogamzás esetén a méhlepény kezdeménye HCG (humán choriogonadotropin) nevű hormont kezd kibocsátani. Ha azonban nem történik megtermékenyítés, akkor a sárgatest visszafejlődik, a progeszteronszint csökken, s a méhnyálkahártya középső és felső rétege vérzés kíséretében távozik a szervezetből, míg a dolgavégezetlen petesejt felszívódik.

Génjeink felelhetnek érte

Visszatérve a ciklusunk csúcsán jelentkező éhségre, a tudósok még mindig csak próbálják megérteni, miként is hat a luteális fázis étvágyunkra, főképp a szénhidrátok (tészták, csokik, sütik) utáni olthatatlan vágy fokozódására. Kelly Klump, a Michigan Egyetem étkezési rendellenességekkel foglalkozó professzora szerint egyesek az átlagnál erősebben tapasztalhatják meg a hormonális változások miatt kialakuló éhséget, mint mások. Azok, akik genetikailag hajlamosabbak az étkezési rendellenességekre, nagyobb eséllyel szenvedik meg ciklusuk során a csillapíthatatlan, érzelmi-hormonális alapú éhséget.

A menstruáció előtti napokban sokakra tör rá farkaséhség
A menstruáció előtti napokban sokakra tör rá farkaséhség. Fotó: iStock

A hormonok ki-bekapcsolgatják ezeket a géneket, jegyzi meg Klump. Tehát amikor a hormonok az ovuláció után csúcsra járnak, nagyobb az esélye, hogy az étkezési rendellenességekért felelős gének aktiválódnak. Ez a fogékonyság ráadásul elindíthat egy ördögi kört, mert - mint a professzor legfrissebb kutatásaiból kiderült - az érintettek az ovuláció után fokozott figyelmet fordítanak a súlyukra. Ez egyfajta válasz részükről a korábbi túlevésre, hiszen miután testünk parancsára sokkal több kalóriát vittünk be, elkezdünk a súlyunk és alakunk miatt aggódni.

A szerotonin és a szénhidrátéhség

Az ösztrogén- és progeszteronszint-ingadozások olyan neurotranszmittereket, azaz idegi ingerületátvivő anyagokat is befolyásolhatnak, mint a szerotonin - mondta dr. Gerardo Bustillo, az Orange Coast Medical Center szülész-nőgyógyásza. A szerotoninnak, más néven örömhormonnak pedig köztudottan főszerep jut a hangulatingadozások és az étvágy porondján. Ráadásul ez az alacsony hormonszint az oka a menstruációt megelőző, úgynevezett premenstruációs tünetegyüttesnek (PMS). Gondoljunk csak a görcsölésre, a depresszióra, a fejfájásra vagy éppen - diplomatikusan nevezzük csak így - a szeszélyességre! Ha tehát ránk tör a szénhidrátéhség, akkor lehet, hogy testünk csak a luteális fázisban csökkent szerotoninszintünket próbálja kompenzálni, a szénhidrát ugyanis képes lökést adni a szerotoninnak, ami pedig fokozza jóllétünket. Magyarán, kell az a reggeli kakaós csiga, hogy kevésbé fájjon a PMS. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor jó, ha tudjuk, azok, akik bármilyen okból keveset alszanak, csak tovább rontják tüneteiket.

Anyagcserénk és a rágcsálnivalók Ahhoz, hogy testünk a menstruáció alatt is jól funkcionáljon, kicsit keményebben kell dolgoznia, s nemcsak a piros betűs napokon, de már néhány nappal előtte is. Ennek okán ilyenkor felgyorsul picit az alapanyagcserénk. Ez a kicsivel több kalóriaégetés tovább fokozza éhségünket - magyarázta dr. Bustillo. Nem segít azonban a helyzeten, ha önuralmat gyakorlunk. Testünk ugyanis fokozza a kínzó éhségérzetet, ha nemet mondunk a finomságokra.

Készüljünk fel a rohamra

Leszögezhetjük tehát, hogy a menstruáció előtti fokozott étvágy eléggé általános jelenség, nincs miért aggódnunk. Összegyűjtöttünk azonban néhány tippet, hogy még könnyebb dolgunk legyen a következő hónapban.

Ne éhezzünk

Testünk folyamatos jelzésekkel fog kínozni, ha nem kapja meg a ciklus második szakaszában a megfelelő kalória- és mikrotápanyag-pótlást (vitaminok és ásványi anyagok).

Tartsuk feltöltve raktárainkat

Próbáljunk olyan ételeket fogyasztani, melyek egészségesek, segítenek átvészelni a premenstruációs tüneteket.

Téves éhségérzet esetén várjunk 20 percet

Ha csak egy órája ettünk, de a gyomrunk máris korog, agyunk éhségérzettel kínoz, várjunk kicsit. Igyunk egy pohár vizet, mert lehet, hogy az éhség ettől is elmúlik. Ha mégsem, akkor egy kis egészséges(!) nasi átsegíthet a mélyponton.

Töltsük fel vaskészletünket

A menstruáció előtti napokban érdemes vasban gazdag ételeket fogyasztani. Hal, vörös húsok, spenót - ezekből nyerhetünk vasat, amiből jócskán vesztünk majd a menstruáció idején.

Aludjunk eleget, próbáljuk kerülni a stresszt

Ha nem pihenjük ki magunkat, az csak tovább fokozza az éhségérzetet, ahogyan az idegeskedés is. "Stresszevés" - ismerős?

Kövessük a ciklusunkat

Végül, de nem utolsósorban, érdemes egy naptárban vagy applikációban vezetni a ciklusunkat, akár figyelmeztetést is beállítani, így kevésbé ér felkészületlenül, ha valamely tünet fokozódását vagy megjelenését tapasztaljuk.

Forrás: Greatist.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: