Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Munkamánia tünetei és kezelése

Mi a munkamánia?

A munkamánia egy olyan állapotot jelöl, amikor valaki túlságosan sok időt tölt munkával (nem azonos a túlórázással), elhanyagolja a családját, a barátait, szabad idejében is szinte kizárólag a munka tölti ki az életét, és végül "rámegy" az egészsége is, megbetegszik. Fejfájás, fáradtság, allergia, emésztési zavar, fekélyek alakulhatnak ki, álmatlanságra, türelmetlenségre, koncentrációs nehézségekre, nyugtalanságra és feledékenységre panaszkodik.
A munkamánia nem orvosi szakkifejezés, azonban ugyanúgy egyfajta addikciót jelent, mint például a szerencsejáték szenvedély, internet-függőség. Az egyén életét szinte kizárólag a munkája uralja, csak ez okoz számára örömet - bizonyos ideig. Kiszállni ebből a mókuskerékből nem tud.

Tünetek

A munkamánia előfordulása

Rohanó világunkban egyre gyakoribb a munkamánia, és a hiedelemmel ellentétben nemcsak a felső vezetők veszélyeztetettek, hanem az alacsonyabb beosztásúak is, sőt még a háztartásbeli nők is. A férfiakra jellemzőbb inkább, ennek az lehet az oka, hogy a hagyományos társadalmi szerepük szerint nekik kell eltartani a családot.

A munkamánia tünetei

Ha valaki napi 10-12 órát dolgozik, és még otthon is ráhúz egy kicsit estefelé, vagy ha a munka mindennél fontosabb, de már nem jelent örömet, vagy épp ha szabadságra megy, és akkor is a munka jár a fejében - ezekben az esetekben felmerülhet a gyanú, hogy az illető munkamániás. Egy munkamániás nem képes delegálni a feladatokat, nem bízik a kollégái teljesítményében, szorong, hogy az irányítás kicsúszik a kezei közül.

Úgy válik valaki munkamániássá, hogy az életének középpontjába mindinkább a munka kerül, és az emberi kapcsolatai egyre kevésbé érdeklik. Otthon és munkaidőn kívül is dolgozik, majd az életvitelét is a munkának rendeli alá. Egyre többet vállal, de nehézséget okoz neki, hogy teljesítse a feladatait.

Egy idő után - ez személyenként változó - a munkamániás mentálisan és fizikailag is kezd kimerülni, egyre rosszabb lesz a teljesítménye, szervi bajok lépnek fel nála. Ilyenkor megy el orvoshoz.

Fejfájás, fáradtság, allergia, emésztési zavar, fekélyek alakulnak ki a munkamánia hatására, a beteg hasi és mellkasi fájdalomra, álmatlanságra, türelmetlenségre, koncentrációs nehézségekre, nyugtalanságra, hangulatváltozásokra és feledékenységre panaszkodik. Emellett gyakori a szívritmuszavar, pánikbetegség és a magas vérnyomás is.

A munkamánia diagnózisa és kezelése

A munkamániások általában nem tudják magukról, hogy betegek. A tüneteket érzékelik, és valamilyen szervi bajra gyanakodnak. Az ok feltárásában egy pszichológus vagy pszichiáter segíthet.

A gyógyulás nem könnyű: meg kell tanulni lassítani, nemet mondani az újabb munkákra, és kényszerítenie kell magát arra, hogy a pihenés időszakában teljesen kizárja a munkát. A munkamániás menedzserek például úgy mennek nyaralni, hogy a telefonjukat szándékosan otthon hagyják. Fontos, hogy nem szabad pótcselekvéseket keresni! Egy munkamániás ugyanis sokkal hajlamosabb arra, hogy rászokjon valamilyen káros szenvedélyre, mint például a dohányzás, az alkohol vagy a kábítószerek. Jobb esetben mániákusan kezd testépítésbe vagy valaminek a gyűjtésébe.

A munkamánia megelőzése

Az amerikai Workaholics Anonymous szervezet 5 pontban határozta meg, hogyan előzhető meg a munkamánia kialakulása:

1. Sorrend: a feladataink között sorrendet kell felállítani. Ez azonban nincs kőbe vésve, nyugodtan meg lehet változtatni. Legyünk rugalmasak, és kezeljük lazán a véletleneket és az akadályokat.

2. Behelyettesítés: új tevékenységet csak akkor végezhetünk, ha egy ugyanannyi energiát és időt kívánó korábbi tevékenységet elhagyunk.

3. Ne aprózzuk el magunkat: egyszerre csak egy dolgot csináljunk.

4. Energiaszint: a munka tempóját úgy alakítsuk ki, hogy megfelelő legyen számunkra. Mielőtt valami új munkába kezdünk, ellenőrizzük, hogy van-e elegendő erőnk és energiánk az elvégzésére.

5. Elfogadás: a munka minden eredményét el kell fogadni. A türelmetlenség, rohanás és a tökéletes munka hajszolása hátráltatják a felgyógyulást.

Hasznos tudnivalók

Szeretne még többet tudni a munkamániáról? További hasznos információk a munkamániáról

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: