Tüdő- és légúti megbetegedések

Az élet fenntartásához, az anyagcsere-folyamatok lebonyolításához oxigén szükséges. A szervezet a számára szükséges oxigénmennyiséget a légzés útján biztosítja. Jellegéből adódóan az emberi légzőszervek más szerveknél fokozottabban ki vannak téve a környezeti hatásoknak: nyitottak, védtelenek pl. a légszennyezéssel, a levegőben lévő kórokozókkal, allergén anyagokkal szemben. Különösen sok légzőszervi megbetegedést okoz a dohányzás, amelynek során a káros anyagok eljutnak a tüdő legapróbb, legfinomabb részecskéiig is.

Légúti allergia tünetei és kezelése

Mi a légúti allergia?

Az allergia egy biológiailag célszerűtlen, bizonyos szempontból haszontalan immunreakció. Valamilyen idegen inger hatására a szervezet elhárító mechanizmusa túlzottan vagy nem megfelelő irányban aktiválódik. Ilyenkor az immunrendszer úgymond túllő a célon, aminek kellemetlen következményei lesznek. A légúti allergia esetében ez jellemzően náthás tüneteket takar, amik olyan mértékűek is lehetnek, hogy a beteg aludni sem tud. Súlyos esetben allergiás asztma is kialakulhat. Légúti allergiát a leggyakrabban pollenek okoznak, de kiválthatnak ilyen problémát a többi között állati szőrök és háziporatka is.

Tünetek

A légúti allergia előfordulása

Az iparosodott világban egyre gyakoribbak a légúti allergiák, különösen a városi területeken. Az előfordulást felnőttek és gyerekek körében jellemzően 10 és 30 százalék közöttire becsülik.

A légúti allergia okai

Szezonális allergiát jellemzően pollenek okoznak, klasszikusan allergén például a parlagfű, útifű, üröm, pázsitfűfélék, mogyoró, nyír, éger, kőris, juhar és a nyárfa pollenje. Okozhatnak légúti allergiát penészgombák is, amelyek olykor fába, például ablakkeretbe vannak beszáradva. Szintén kiválthat légúti allergiát a háziporatka beszáradt kitinpáncélja, amely főleg háztartási szemétben, ágyneműkben, szőnyegekben, kárpitokban fordul elő. Ezt az allergént normál takarítással, tisztítással nem is lehet eltávolítani, csak speciális porszívókkal. Lehet allergén egyes állatok szőre, ezek közül is a legismertebb a macskaszőr, de lehet ilyen a kutya vagy egyéb háziállat szőre is.
Okozhatnak légúti allergiát keresztreakciók is. Például a nyírfa pollenje az almával szokott keresztreakcióban állni. Ez azt jelenti, hogy nyírfára allergiás embereknél az alma fogyasztása is ugyanolyan légúti reakciót okozhat, mint maga a nyírfapollen.

A légúti allergia tünetei

A légúti allergia legfontosabb tünete a nyálkahártya-duzzanat, a váladékozás és a gyulladás. Ha ez csak a felső légutakat érinti, akkor náthás tünetek jelentkezhetnek, így orrfolyás, orrdugulás, illetve könnyezhetnek az éritnettek, kipirosodhat a szem is. A szénanáthás panaszok lehetnek olyan mértékűek, hogy a beteg aludni sem tud azoktól. A panaszok ideje alatt az érintettek teljesítménye csökken, könnyen kifáradhatnak, kifulladhatnak. Előfordulhat légúti allergiánál állandó köhögés is, a gége nyálkahártyája pedig meg is duzzadhat. A gyulladás gyakran nehezen csillapodik, sokáig el is húzódhat.
A légúti allergia gyakran náthaszerű tüneteket okoz a betegeknél
A légúti allergia gyakran náthaszerű tüneteket okoz a betegeknél
A légúti allergia érintheti a tüdőt is. Ilyenkor már olyan asztmás rosszullétekről beszélünk, amelyek allergiás eredetűek. Ha ez a helyzet, már nem önmagában a nyálkahártya duzzad meg, hanem a hörgőizom is, mellette pedig fokozott váladékozás kezdődik. Emiatt a levegő áramlása nehezítetté válik a tüdőben, a légzés sípolóvá válik, fulladás, nehézlégzés alakulhat ki.

A légúti allergia diagnózisa

Nagyon ritka, hogy a légúti allergiánál oki diagnózist állítanának fel. Sokkal gyakoribb, amikor csak azt mondják: allergiás orrnyálkahártya-gyulladásról (rhinitis allergica), allergiás asztmáról (allergiás asthma bronchiale, szezonális asthma bronchiale) van szó. Ennek oka, hogy kimutatni egyedül azt lehet, hogy milyen anyagra érzékeny egy allergiás vagy asztmás beteg, de ez nem jelenti azt, hogy azon túlmenően másra ne reagálna rosszul a szervezete.
Magát a diagnózist a klinikai képből, a tünetekből kiindulva állítják fel az orvosok. Először azt döntik el, hogy csak egyszerű szénanátháról vagy allergiás asztmáról van-e szó. Ezt követően megpróbálják azonosítani a kiváltó tényezőt. Ehhez felmérik az érintett életkörülményeit, megkérdezik, tart-e például valamilyen háziállatot, volt-e a közelében macska. Tisztázzák azt is, hogy a panaszos időszakban milyen növénynek magas a pollenkoncentrációja a levegőben.
A kivizsgálás következő lépése az allergiateszt, amely történhet provokálással, bőrpróbákkal és vérvétellel is. Ezekkel részletesebb információhoz lehet jutni, adott esetben pedig arra is lehetőség nyílhat, hogy az allergiát külön kezelés nélkül megszüntethessék. Ha például kiderül, hogy macskaszőr-allergiáról van szó, úgy az állat kerülése is megoldást hozhat.
A legismertebb allergiateszt talán a Prick-teszt, amelynél az alkar belső oldalára olyan oldatokat cseppentenek, amelyek allergént tartalmaznak, majd a bőrt egy tűvel picit megszúrják, megkarcolják. Ilyenkor a sebbe jutó allergén hisztaminfelszabadulást okoz, ami bőrpírt és duzzanatot vált ki. Az ennek során bejutott allergén mennyisége nagyon csekély, így komolyabb allergiás tünetek nem jelentkezhetnek. Az eredmény ennél a tesztnél 15-20 percen belül leolvasható. Van mód arra is, hogy az allergént tartalmazó oldatot a bőrbe fecskendezzék. Ez a módszer érzékenyebb valamivel, de picit fájdalmasabb. Elsősorban allergiás asztma esetén amelynél légúti provokáló tesztre is szükség lehet.
Általános szabály, hogy allergiatesztet nem lehet olyankor végezni, amikor a beteg allergiás tüneteket produkál. Akkor sem szerencsés tesztet végezni, ha az érintett éppen gyógyszert, csillapítószert szed, mert az elfedi az allergiát a vizsgálat során.

A légúti allergia kezelése

Ha erős a gyanú arra, hogy csak egy-két allergén irányában áll fent túlérzékenyég, akkor annak kerülésével is meg lehet szüntetni a panaszokat. A helyzetet ugyanakkor mindenképpen nehezíti, hogy a konkrét allergéneknek mással is lehetnek keresztreakcióik, így nem feltétlenül elegendő egyetlen allergén kerülése. Ha ez a helyet, akkor csak a gyulladásos, allergiás patomechanizmus gátlása hozhat eredményt. Ilyenkor az allergiás reakciót közvetítő anyagok hatását gátolják. Ilyen mediátor anyag például a hisztamin és az eozinofil kationos protein (ECP).
A légúti allergiát a leggyakrabban antihisztaminokkal, illetve a nyálkahártyát összehúzó szteroidos orrcseppekkel vagy szprékkel kezelik. Arra is van példa, hogy csak a panaszt okozó görcskészséget igyekeznek izomlazítókkal enyhíteni. Utóbbi az allergiás asztmánál jelenthet megoldást, a vegetatív idegrendszert olyan irányba befolyásoljva, hogy a hörgőizmok ellazuljanak.
Tünetmentes időszakban immunterápiát is lehet alkalmazni, de ez a megoldás csak kórházi háttér mellett jöhet szóba. Ez azért fontos, hogy az esetleges rosszulléteknél azonnal közbe lehessen lépni. A beavatkozást úgy végzik, hogy a beteg szervezetébe nagyon kis adagban juttatják be a haszontalan immunreakciót kiváltó anyagot, majd annak adagját egyre emelik. Ezt a kezelést nem kell folyamatosan adni, hatása hosszú távú is lehet. Az immunterápiát elsősorban akkor használják, ha az allergia már nagyban rontja az életminőséget, például súlyos köhögési rohamokat, nagyon komoly orrdugulást okoz. Feltétele a módszernek az is, hogy csak néhány ismert allergénről legyen szó. Ha ugyanis sokféle allergia áll fenn, és sokféle keresztreakció alakult ki, már nem hozhat sikert az immunterápia. Fontos az is, hogy ilyen kezeléssel csak tünetmentes és gyógyszermentes időszakban lehet próbálkozni. Azt is tudni kell, hogy a módszer nem alkalmazható minden légúti allergénnél.

A légúti allergia gyógyulási esélyei

A már kialakult allergia nem gyógyítható, de az allergiás reakciók megfelelő kezeléssel elfojthatók lehetnek. Van példa arra is, hogy az allergiás hajlam kialszik, jelentős mértékben csökken. Ezt nagyban segíti, ha például a levegő pormentes, nem szennyezett.

A légúti allergia megelőzése

Az allergia megelőzését segíti, ha a gyerekek nem nevelkednek túl steril környezetben, legalább egyéves korig anyatejjel táplálják őket. Ez kedvez annak, hogy a gyerek olyan természetes ellenanyagokkal rendelkezzen, amelyek képesek lekötni az allergéneket. Ha ez adott, az allergének nem azokhoz a receptorokhoz kötődnek, amelyek utána allergiás reakciót indukálnak.
Az allergiás panaszok mértékét lehet csökkenteni megfelelő gyomirtással, a lakás poratkátlanításával.

A légúti allergia szövődményei

A kezeletlen allergiás nátha állandó prüszkölést és köhögést okozhat, megvastagodhat miatta az orrnyálkahártya. Emiatt az orrváladék nem tud kiürülni, folyamatos orrdugulás állhat fenn. Mindez fejfájáshoz vezethet, a nem távozó orrváladék el is fertőződhet, a beteg képtelen lehet aludni.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János infektológus, belgyógyász és immunológus szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.