Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Gyermekágyi pszichózis tünetei és kezelése

Mi a gyermekágyi pszichózis?

A szülést követően jelentkező pszichózis lehet önálló tünetcsoport, de más pszichiátriai betegség, így például szkizofrénia vagy bipoláris zavar talaján jelentkező pszichotikus állapot is. Leggyakrabban a szülést követő néhány napban, illetve első két héten belül jelentkezik, de előfordulhat néhány hónappal a szülés után is. Az esetek felében minden előzmény nélkül indul, nem más pszichiátriai betegség tünete vagy fellángolása. A tünetcsoport nem összekeverendő a súlyosabb szülés utáni depresszióval, amelynél - többek között - nem jelentkeznek érzékcsalódások, és jellemzően nincsenek zavart periódusok sem. Ezzel szemben a gyermekágyi pszichózis sürgősségi pszichiátriai ellátást igénylő állapot.

Tünetek

A gyermekágyi pszichózis előfordulása

A gyermekágyi pszichózis 500-1000 szülésből egynél alakul ki. Ez a hazai születésszámra vetítve azt jelenti, hogy évente nagyjából 70-80 kismama lesz érintett. Nincs arra vonatkozó adat, hogy összefügg-e az életkorral a pszichózis kialakulása. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a gyermekágyi pszichózis az első gyereknél gyakoribb - ugyanakkor ennek oka egyszerűen csak az is lehet, hogy az ilyen állapoton már átesett kismamára rendszerint jobban figyelnek a második szülésnél.

A gyermekágyi pszichózis okai

A gyermekágy körüli időszak a kismamát alapból sérülékennyé teszi, a pozitív élmények mellett ilyenkor mindig megnövekszik a lelki eredetű problémák - például a szülés utáni depresszió - rizikója is. Nem tudjuk pontosan, hogy a gyermekágyi pszichózis mitől alakul ki, ugyanakkor ismert, hogy főképp arra fogékony embereknél jelentkezik - a kockázati tényezők genetikaiak -, és elsősorban a szüléshez köthető pozitív stressz és hormonális változások váltják ki. A hajlamosságot az esetek felében-harmadában nem lehet előre látni, viszont tudjuk, hogy a kockázat magasabb, ha az anyának korábban volt valamilyen pszichiátriai betegsége. Hajlamosító tényező az is, ha valakinek a családjában, közeli és első fokú rokonai között már volt valamilyen pszichiátriai betegség, köztük szülés utáni pszichózis.
Ismert rizikótényező az olyan szociális helyzet, amelynél hiányos a családi támogatás, illetve amelynél a kismama elhanyagolja a várandósságát. Az érintettek anamnézisében gyakoribb lehet a szexuális visszaélés vagy abúzus, a drog- vagy alkoholfogyasztás is.

A gyermekágyi pszichózis tünetei

A gyermekágyi pszichózis első jele, hogy a kismama viselkedése megváltozik. Az érintett magába zárkózik, elfordul környezetétől, és olyan gondolatok alakulnak ki benne, amelyek arra utalnak, hogy elvesztette realitásérzékét, nincs kapcsolata a külvilággal. Hangulata erősen ingadozhat: akár órák alatt is a túlzott jókedvtől a hirtelen mély szomorúságig változhat. A kismamát irreális félelmek gyötrik gyerekével kapcsolatban, megmagyarázhatatlan szorongások alakulnak ki benne. Attól tarthat például, hogy gyerekét elrabolják tőle, vagy esetleg olyan baja esik, amire nincs reális esély. Súlyosabb esetben jelentkezhetnek érzékcsalódások is: a kismama hangokat hallhat, látomások jelenhetnek meg előtte. Szintén súlyosabb esetben kitalálhatja, hogy a gyerek nem az övé. Tipikus tünet az alvászavar is, amely nem a babával kapcsolatos teendők miatt alakul ki: a kismama egyszerűen nem tud aludni, nem tud megnyugodni, szép szóval nem megnyugtatható.
Gyermekágyi pszichózis esetén a kismamát irreális félelmek gyötrik gyerekével kapcsolatban
Gyermekágyi pszichózis esetén a kismamát irreális félelmek gyötrik gyerekével kapcsolatban
A környezet általában azért veszi észre a bajt, mert az anyuka furcsa dolgokat kezd mondani, és hirtelen megváltozik a viselkedése. Például a baba legkisebb sírása miatt is súlyos betegségekre gyanakszik, indokolatlanul sokszor méri a kicsi lázát, ellenőrzi a légzésfigyelőt. A téveszmék skálája nagyon széles: a kismama egyebek mellett felismerhet vélt cukorbetegséget és D-vitamin hiányt vagy gyanakodhat a sóháztartás felborulására is. Szélsőséges esetben arra is lehet példa, hogy zavartan viselkedik, akár megissza a vizeletét is. A téveszmék egyre inkább elhatalmasodnak, egyre jobban lekötik a beteg tudatát. Előfordulhat az is, hogy az anya azért ébreszti föl gyerekét, mert úgy gondolja, hogy meghalt. Az érintettek regresszív tudatállapotba kerülhetnek, és beállhat katatónia is. Nagyon ritkán, de van példa arra is - főleg ha a környezet nem észleli a bajt, és nem áll rendelkezésre segítség -, hogy a kismama állapota saját magát és a babát is veszélybe sodorja. Ilyenkor megnő az öngyilkosság kockázata, illetve a baba ellátatlan maradhat, ami a legsúlyosabb formában a csecsemő halálához vezethet.

A gyermekágyi pszichózis diagnózisa

A diagnózist a tüneti kép alapján állítják föl pszichiátriai vizsgálat során. Szülés utáni pszichózis gyanúja esetén azonnali intézkedés kell, mert kórházi kezelésre van szükség. Fő szempont, hogy a pszichózis kialakulása a szüléshez kötődik: a szülést követő második naptól a harmadik hónapig alakul ki. Más specifikus vizsgálómódszer nem áll rendelkezésre, non-invazív vizsgálatokkal, képalkotó vizsgálatokkal, laboratóriumi vizsgálatokkal a probléma nem igazolható. Az orvosoknak ki kell zárniuk azt is, hogy a gyermekágyi pszichózis nem másik pszichiátriai betegség, így például szkizofrénia vagy bipoláris zavar első tünete-e. Lehet ugyanis, hogy ezek korábban nem voltak ismertek, szüléskor viszont kialakulnak. Ilyenkor a szüléskor jelentkező pszichózis valamilyen másik betegség első tünete.

A gyermekágyi pszichózis kezelése

A gyermekágyi pszichózis kezelésének hazai protokollját 2017 tavaszán határozták meg, akkor jelent meg a szakmai irányelv, amely a terápia részleteit összefoglalja. Az ellátáshoz több szakemberből - pszichiáterekből és pszichológusokból, szociális munkásokból, szakápolókból, csecsemőgondozókból, gyerekgyógyászokból, szülészekből és nőgyógyászokból - álló csapatra van szükség. Optimális esetben a pszichózis kezelésére baba-mama-papa egységben kerül sor. Ha ez nem áll rendelkezésre azonnal, a pszichózisban szenvedő kismamát akkor is sürgősségi pszichiátriai osztályon kell kezelni, mert a tünetek gyorsan változhatnak, és a kismama viselkedése nehezen kiszámítható.
A kezelés első lépcsője általában gyógyszeres: a pszichózis miatt rendszerint szedni kell antipszichotikumokat, de sok esetben szorongásoldókra és ún. hangulatstabilizálókra is szükség lehet. Ha van rá mód, az anya és a baba közötti kapcsolatot a kezelés alatt is fenn kell tartani - kezdetben persze felügyelettel. A gyógyszeres kezelés mellett, illetve azt követően a kismamának pszichoedukációra és pszichoterápiára is szüksége van. Ideális esetben az apát és a közeli hozzátartozókat is bevonják.
Amíg a pszichózis fennáll, addig a kismamákat az akut pszichiátriai sürgősségi osztályon látják el (ezt hívja a köznyelv helytelenül zárt osztálynak), utána kerülhetnek át a rehabilitációs részre. Míg a kismama pszichiátriai gyógyszereket szed, szigorú szabályok vonatkoznak a szoptatásra: az este bevett gyógyszer miatt például csak másnap délután lehet szoptatni, addigra ugyanis már minimális, alig mérhető szintre csökkent a tejben a gyógyszerhatóanyag. Sajnos nem minden esetben lehet fenntartani a szoptatás lehetőségét, bár mindig törekednek rá. A kezelés hossza nagyon változó: szerencsés esetben elegendő lehet 2 hét is, de a nehezebb eseteknél több évig is eltarthat a terápia. Általában azonban rövidebb egy évnél.
Korábban a pszichiátriák automatikusan elvették az érintett kismamáktól a babákat, tejüket pedig elapasztották. Az anyák nem is lehetettek együtt a kicsikkel, a kapcsolat akár hosszabb időre is megszűnhetett. Ma már erre csak akkor kerül sor, és akkor is csak átmenetileg, ha a helyzet nagyon súlyos. A legtöbb esetben elegendő az időleges szeparálás, tej-elapasztásra pedig gyakran nincs szükség. A szoptatás időzítésével általában megoldható, hogy az anyuka a baba egészségének kockáztatása nélkül szoptathasson.

A gyermekágyi pszichózis gyógyulási esélyei

A gyógyulási esély általában jó: megfelelő kezelés mellett az érintettek 6-12 hónapon belül teljesen helyre jöhetnek. Amennyiben a szülés utáni pszichózis egy másik pszichiátriai betegség első tünete volt, úgy a pszichotikus tünetek visszatérhetnek.

A gyermekágyi pszichózis megelőzése

A gyermekágyi pszichózis megelőzését a megfelelő várandósgondozás, a helyes életmód, illetve a rizikótényezők fennállásának ismerete segíti. Utóbbiba az is beletartozik, hogy ha a kismama két-három napig nem tud aludni, akkor segítséget kér. Ha a tünetek megjelennek, azonnal szakemberhez kell fordulni. Mivel az esetek egy részében teljesen váratlanul jelentkezhet a pszichózis, minden előzmény nélkül is el kell fogadni, hogy a rizikónak tulajdonképpen minden nő ki van téve.

A gyermekágyi pszichózis szövődményei

Szövődmények abból a magatartásból adódhatnak, amely mind az anyára, mind a babára nézve veszélyes. Legsúlyosabb esetben öngyilkossági kísérlet vagy befejezett öngyilkosság is történhet, de előfordulhat az is, hogy az anya bántalmazza vagy elhanyagolja a babáját. Az anya állapotának elhanyagolása miatt kialakulhatnak olyan társbetegségek is, amelyek megfelelő gondozással elkerülhetőek.

Hasznos tudnivalók a gyermekágyi pszichózisról

A gyermekágyi depresszió is lehet annyira súlyos, hogy a gyermekágyi pszichózishoz hasonló tüneteket okoz - de a szakemberek el tudják különíteni egymástól a két problémát.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Kurimay Tamás pszichiáternek, a Szent János Kórház Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum osztályvezető főorvosának, az Együtt, Baba-Mama-Papa program egyik vezetőjének.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.