Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Vaginizmus tünetei és kezelése

Mi a vaginizmus?

A vaginizmus inkább pszichológiai probléma, kevésbé nőgyógyászati. Általában szexuális működési elégtelenséggel járó állapotnak a következménye, amelynél a nők nem tudják helyesen használni a hüvelyüket. Lényege, hogy a gát és a hüvely izmai görcsös állapotba kerülnek, ami miatt a hüvelybemenet beszűkül, lehetetlenné téve ezzel a behatolást, a szexuális együttlétet.

Tünetek

A vaginizmus előfordulása

A vaginizmus előfordulási gyakorisága 1 százalék körüli. A jelenség nagyon rejtett, az érintettek inkább csak a pszichológusnak beszélnek róla. Maguktól nőgyógyászhoz rendszerint csak akkor jutnak el, amikor kiderül, hogy harminc-negyven évesen még mindig szüzek. A másik gyakori ok, hogy a nő párra talál, de az együttlét nagyon fájdalmas, a behatolás általában meg sem tud történni. A betegek orvoshoz jellemzően ilyenkor sem mennek el, inkább pszichológust keresnek fel.

A vaginizmus okai

A probléma elsősorban pszichoszexuális zavarokra vezethető vissza, rendszerint valamilyen félelemre. Hátterében leggyakrabban gyermekkorban vagy pubertáskorban elszenvedett szexuális trauma, főleg pszichotrauma áll, amit leggyakrabban apa vagy idősebb testvér okozhat. Előfordul az is, hogy a gyerek szüleit látta közösülni. Nemi erőszakot követően a probléma akár idősebb korban is kialakulhat.

A panasz visszavezethető a nemi szerveket gyerekkorban ért sérülésre vagy fájdalmas vizsgálatra is, de állhat a háttérben az is, hogy a gyerekek nevelésekor a nemi aktust, a férfiak szexuális viselkedését durvának állítják be.

Ugyancsak okozhatja a szüzesség elvesztésétől és a teherbeeséstől, a gyerekvállalástól, a kapcsolódástól való beteges félelem, de állhat a hátterében az is, hogy a nő magától a nemi érintkezéstől fél betegesen, attól tart, hogy tőle "tisztátalanná" válik. Meghúzódhat a hátterében nemi identitászavar, latens, elfojtott homoszexualitás is.


A jelenség hátterében szervi elváltozás jellemzően nem áll, az izomgörcs a feljebb felsorolt pszichés okok miatt alakul ki. Nagyon ritkán, de meghúzódhatnak a háttérben nőgyógyászati okok is: hüvelygyulladás, hüvelyfal-atrófia, merev szűzhártya, medencei tumor, valamilyen sebészeti beavatkozás. Kísérő mentális probléma ez esetben is mindig kapcsolódik a problémához.

A vaginizmus tünetei

A legkonkrétabb tünet az, hogy az érintett nők képtelenek a szexuális életre.

A vaginizmus diagnózisa

A diagnózis felállítása a betegek beszámolója alapján történik. A problémáról rendszerint a pszichológus szerez tudomást, a páciensek nekik számolnak be a panaszokról. Ilyenkor a pszichológusnak feladata az is, hogy kizárasson bármilyen testi, fizikai zavart, ennek érdekében pedig orvoshoz is elküldje a beteget. Kicsi erre az esély, de például érdemes megnézni azt is, hogy nem okozhatja-e a panaszt a sima izmok kalcium- vagy magnéziumhiánya, a vaginális izomzatnál nincs-e valamilyen neurológiai zavar.

A vaginizmus kórlefolyása

A folyamat öngerjesztő lehet, ha ugyanis az érintetteknek sikerül ellazulniuk, az aktus pedig létrejön, az a szűkebb hüvely miatt fájdalmas lehet, ami később fokozza a tüneteket. Ritkán, de előfordulhat, hogy a vaginizmus közösülési kísérlet közben alakul ki, de elsősorban még a behatolás előtt jelentkezik. Van példa arra is, hogy az érintetteknek nem csak a hüvelye, hanem az egész alhasa, akár a comb- és farizma is begörcsöl a szexuális aktusnak még a lehetőségétől is.

A vaginizmus kezelése

A kezelés szinte mindig pszichoterápiát jelent. Az orvosi beavatkozások, például a szűzhártya bemetszése és a hüvely műtéti vagy mechanikai tágítása nem vezethet eredményhez, hiszen a szűkületet pszichés okok miatt jelentkező izomgörcs okozza.

A pszichoterápia célja annak feltárása, hogy a félelem honnan eredeztethető. Ez általában ki is derül az anamnézis során. A terapeuta feladata minden esetben a szorongás enyhítése, amit relaxációs technikák elsajátítása is segíthet. Szükség lehet különböző kognitív terápiákra, viselkedésterápiára, pszichoanalízisre. Emellett hasznos lehet az intim torna, illetve bármi, ami segíti a hüvely falának lazítását. A kezeléshez a tünet okától függően pár alkalom is elég lehet, de sokszor évekig tartó terápiára van szükség.

Mivel a problémát ritkán, de okozhatják szervi gondok is, azokhoz viszont mindig társul valamilyen pszichés panasz, pszichoterápiára akkor is szükség van, ha a testi kiváltó okot sikerül kezelni.

A vaginizmus megelőzése

A helyes gyereknevelés segítheti a megelőzést, valamint az, ha a kicsik szexfilmeket, pornófilmeket még véletlenül sem látnak. Ebből a szempontból az internetes szűrőprogramok használata nagyon fontos lehet. Nélkülözhetetlen a megfelelő, félelmet nem keltő szexuális felvilágosítás. Felnőtt korban fontos figyelni a mentális egészségre.

A vaginizmus szövődményei

Mivel a háttérben jellemzően nem szervi elváltozás áll, így fizikai szövődmények nem alakulnak ki. Egyetlen kivétel, ha valakit megerőszakolnak, és emiatt a nemi szerven sérülések keletkeznek.

Pszichés szövődmények már kialakulhatnak, a mentális egészséghez ugyanis fontos a szexuális kapcsolódás, annak hiány romboló is lehet. Kialakulhat miatta depresszió és szorongásos zavar, önképzavar. Utóbbiak pszichoszomatikusan egyéb testi tüneteket is okozhatnak.

A cikk elkészítéshez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koiss Róbert PhD szülész-nőgyógyász és onkológus szakorvosnak, valamint Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső