Ezek a legsúlyosabb szívrendellenességek

Szívünk egész testünket ellátja vérrel, legalábbis addig, amíg szabályos működésébe nem avatkozik bele valamilyen rendellenesség. Nézzük melyek a leggyakoribb szívrendellenességek!

A rohamokban jelentkező, kamra feletti területről kiinduló szapora szívverés leggyakrabban a szívritmus időleges, rohamszerű felgyorsulásával járó betegségek tünete.

A szapora szívverés általában az egészséges szívű egyéneknél jelentkezik (Bouveret-betegség, paroxizmális szupraventrikuláris tachikardia, TPSV), mégis alapos kivizsgálásra van szükség, mivel a rohamok gyakorisága és időtartama valódi veszélyt is jelenthet, ami kórházi kezelést tesz szükségessé. A betegség lórúgásszerű mellkasi fájdalommal jár, ami nagyobb erőkifejtés, érzelmi megrázkódtatás vagy hirtelen helyzetváltoztatás után jelentkezik. Ilyenkor a szív percenként 180-200-at ver. A roham néhány perctől órákig is eltarthat. Gyakori ép szívű, szorongásos fiatal nők körében.

A gyógyszeres kezelést mielőbb meg kell kezdeni, főleg akkor, ha a roham, hosszabb ideje tart vagy szívelégtelenség áll fenn. Ilyenkor a beteg nyugtató gyógyszereket is kap, vagy ha a diagnózis helyes és kimutathatók a nyilvánvalóan lezajlott előző rohamok, akkor digitálisz készítményeket. A megelőzést célzó kezelés mindig a rohamok gyakoriságától függ. Ha a rohamok ritkák és főleg erős szorongás következményei, az orvos pszichoterápiát és kis adagú nyugtatókat javasol. Ha viszont egy hónapban többször is jelentkezik roham, szívgyógyszereket is rendel az orvos. Amennyiben a rohamok súlyossá és makaccsá válnak, megemelhetik a gyógyszeradagokat, de esetenként nem zárható ki a műtéti kezelés sem.

Adams-Stokes tünetegyüttes

Szapora pulzus? Mikor normális és mikor kóros a magas pulzusszám? Kattintson! A hatásos szívműködés átmeneti kiesése miatt bekövetkező, rövid ideig tartó öntudatzavar a keringési rendszer rendellenessége. Ezt a szívdobbanások gyakoriságának túlzott lecsökkenése vagy ellenkezőleg, erős szívdobogásos rohamok jellemeznek. E rendellenességek változó mértékű agyi keringészavart okozhatnak a szív pumpafunkciójának elégtelensége miatt. A fenti tünetek kimutathatók olyan agyi történések hátterében, mint az egyszerű szédülés, az epilepsziás roham vagy az agyi vérellátás végzetes megszűnése.

Amennyiben a keringés leállásának időtartama 30 másodpercen belül marad, a tünetek enyhék: rövid ideig tartó ködös állapot, sápadtság, pillanatnyi eszméletvesztés. Ha azonban a klinikai vizsgálat a keringés ütemének kóros lelassulását (bradikardia) deríti fel, a beteget kórházba utalja az orvos EKG-vizsgálatra .

Ha az eszméletvesztés időtartama elhúzódik, vagyis meghaladja a 30 másodpercet, az orvos külső szívmasszázst alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy tenyerével erős nyomást gyakorol a szegycsontra, mely rugalmassága révén tovább vezeti az ingerületet az alatta elhelyezkedő szív felé, s ezzel közvetett módon működésre serkenti a szívet. Ez a művelet általában megszünteti a szívműködési zavart, és a beteg visszanyeri eszméletét. Ezután EKG-t készítenek. A betegség oka nem tisztázott. Lehet veleszületett vagy egy előzetesen lezajlott heveny izületi gyulladás következménye. Végül pedig okozhatja a szívkoszorúér elégtelensége, a szívizom infarktusa vagy az ezt követő szívizom-hegesedés.

Amennyiben szívmegállás következik be, mindig lehetőség van szívmasszázs alkalmazására és pacemaker (szívritmus-szabályozó készülék) beültetésére, hogy elkerülhetők legyenek a működészavarok.

A szív egész testünket ellátja vérrel. Legalábbis addig, amíg szabályos működésébe nem avatkozik bele valamilyen rendellenesség...

A szív egész testünket ellátja vérrel. Legalábbis addig, amíg szabályos működésébe nem avatkozik bele valamilyen rendellenesség...

Tachikardia

Mik a tachikardia (TPSV) tüneteinek kiváltó okai?

A túlzott kávéfogyasztás, a gyomor vagy a belek felfúvódása, láz, pajzsmirigy-túlműködé s, hipoglikémia (alacsony vércukorszint) vagy magasvérnyomás betegség. Középkorú nőknél, ha a szívdobogásérzést (palpitáció) hőhullámok kísérik, gondolni kell a menopauza megjelenésére is, de a leggyakoribb okok az extraszisztolék.

Gyermekkori TPSV

Milyen káros következményei lehetnek gyermekkorban a szapora szívverés tünetegyüttesnek?

Súlyosak, mert növeli a szívelégtelenség kockázatát. Ezért sürgős kórházi kezelést igényel, ahol a gyermek először digitálisz készítményeket kap, és ha ezekre nem reagál, szívét elektromos behatásnak teszik ki. A kiújulás megelőzése érdekében a digitálisz készítményeket a roham lezajlása után is szednie kell.

Szívritmuszavarok

A szívünk csak akkor dolgozik megfelelően, ha állandóan parancsot kap. Ez a parancs vagy "impulzus" az ún. szinuszcsomóból származik. A percenként mintegy hetven impulzus a vezetőrendszeren keresztül jut a szívizomhoz, és meghatározott időközökben összehúzódásra készteti a szívet, így biztosítva annak szabályos pumpa funkcióját.

Ha ez a bonyolult rendszer nem működik kifogástalanul és kiesik a szabályos ütemből, akkor ritmuszavar keletkezik.

Ennek okai sokfélék lehetnek:

  • Izgalom és fizikai megterhelés.
  • Sok alkohol és feketekávé fogyasztása, valamint mértéktelen dohányzás.
  • Gyógyszerek mellékhatása vagy túladagolása.
  • Szív- és keringési betegségek (angina pektorisz, reumás eredetű szívbetegség stb.) kísérő tünete.
  • Egyéb súlyos betegségek és sérülések kísérő tünete.
  • Szervi szívbaj.

A szervi szívbajból eredő szívritmuszavarok minden esetben orvosi kezelést igényelnek.

Pitvari szapora szívműködés, a TPSV

Milyen lehetőségek vannak a rohamokban jelentkező pitvari szapora szívműködés (TPSV) gyógyítására?

Ennek a szívműködési rendellenességnek a tünetei inkább zavaróak, mint súlyosak. Igen sok ellenszere létezik, ilyen például a pihenés és az izgatószerek (feketekávé, cigaretta) elhagyása. Az egészséges, kíméletes és ugyanakkor megfelelően aktív életmód mellett természetesen gyógyszerek is igénybe vehetők. Az orvos felírhat nyugtatókat, szívritmus-szabályzó gyógyszereket, valamint elrendelhet egyéb - nem gyógyszeres - kezeléseket is. A fej-nyaki verőér öblének (szinusz karotisz) óvatos masszírozása, egy nagy falat kenyér lenyelése, valamint a zárt hangréssel történő ki- és belélegzés gyakran igen hatásosnak bizonyul. A szemgolyók megnyomását (a pneumogasztrikus ideg ingerlése) kizárólag orvos végezheti.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)