Ritmuszavar

A kitartó dirigens: a szív szíve, a színuszcsomó. Mikor esik ki a ritmusból?

A jobb pitvarban található szinuszcsomó, vagy más néven a "szív szíve" néhány milliméteres sejtcsoport. Ez a szív ingerképző- és ingerületvezető rendszere, a szív ritmuskeltője, mely percenként 5O-15O gyakorisággal feltöltődő, illetve kisülő energiatelepként működő kondenzátor. Az ingerképzés szaporasága cselekvésünktől, érzelmi állapotunktól függ, vagyis attól, hogy éppen fáradtak vagyunk-e, netán kávét, teát, alkoholt ittunk-e, illetve komolyabb fizikai munkát végzünk. Ilyenkor ugyanis szaporább a szívműködésünk. Igaz, megannyi betegségnél is gyorsabban ver a szív, mint például, ha lázasak vagyunk, valamely fertőzés kínoz bennünket, a pajzsmirigy-túlműködésünk megoldásra vár, vérszegénység lépett fel stb. Pihenéskor azonban lelassul a szívverés, s ugyanezt teszi - akár percenként 4O alá csökkenhet a frekvencia - a rendszeres, a versenyszerű sportolásnál is.

A szinuszcsomó keltette ingerületet a pitvarfal vezeti, melynek a normálisan működő szívben önálló szerepe nincs, "pusztán" annyi, hogy az ingerületvezető kötegeken keresztül a szívkamrák izomzatára vezesse át az ingerületet. Közben a kamraizomzatot működtetve pótritmust is biztosít. Az alsóbbrendű központokból és a kamraizomzatból kiinduló ingerületek a szív normális ritmusát megzavarhatják. A ritmuszavarok - extraszisztolék - egy részét az ember érzékeli, más viszont észrevétlen marad.

A kórosan magas, illetve alacsony pulzusszám nem ritkán a szív ingerképző, ingervezető rendszerének betegségével magyarázható, s meglehetősen rossz közérzettel jár. Vannak kezelésre szoruló szívritmus-zavarok, melyek kísérő tünete a szédülés, a fáradtság, a látászavar - , meg olyanok, amelyeknek nem kell nagyobb különösebb jelentőséget tulajdonítani. Megannyi gyógyszer közül választhat ma már az orvos a ritmuszavar megszüntetésére.

A lassú szívműködéssel járó aritmiák egy részénél a szinuszcsomó lelassult ingerképzéséről, vagy az ingerkeltés kimaradozásáról van szó, melynek tünete fáradékonyság, szédülés, illetve keringési elégtelenség lehet. Előfordul, hogy a szinuszcsomó noha megfelelően működik, még sincs elektromos ingerület, vagy, ha igen, az csak szakaszosan - például minden második - éri el a szívkamra izomzatát. A kórt úgynevezett pacemaker-rel, ingerkeltő készülékkel szabályozni lehet. Súlyos ritmuszavar léphet fel a koszorúér-szűkület - angina pectoris, szívizom-infarktus - miatt. Ilyen esetekben a folyamatos, az orvos rendelte gyógyszerelés nem maradhat el!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció