Ritmuszavar

A kitartó dirigens: a szív szíve, a színuszcsomó. Mikor esik ki a ritmusból?

A jobb pitvarban található szinuszcsomó, vagy más néven a "szív szíve" néhány milliméteres sejtcsoport. Ez a szív ingerképző- és ingerületvezető rendszere, a szív ritmuskeltője, mely percenként 5O-15O gyakorisággal feltöltődő, illetve kisülő energiatelepként működő kondenzátor. Az ingerképzés szaporasága cselekvésünktől, érzelmi állapotunktól függ, vagyis attól, hogy éppen fáradtak vagyunk-e, netán kávét, teát, alkoholt ittunk-e, illetve komolyabb fizikai munkát végzünk. Ilyenkor ugyanis szaporább a szívműködésünk. Igaz, megannyi betegségnél is gyorsabban ver a szív, mint például, ha lázasak vagyunk, valamely fertőzés kínoz bennünket, a pajzsmirigy-túlműködésünk megoldásra vár, vérszegénység lépett fel stb. Pihenéskor azonban lelassul a szívverés, s ugyanezt teszi - akár percenként 4O alá csökkenhet a frekvencia - a rendszeres, a versenyszerű sportolásnál is.

A szinuszcsomó keltette ingerületet a pitvarfal vezeti, melynek a normálisan működő szívben önálló szerepe nincs, "pusztán" annyi, hogy az ingerületvezető kötegeken keresztül a szívkamrák izomzatára vezesse át az ingerületet. Közben a kamraizomzatot működtetve pótritmust is biztosít. Az alsóbbrendű központokból és a kamraizomzatból kiinduló ingerületek a szív normális ritmusát megzavarhatják. A ritmuszavarok - extraszisztolék - egy részét az ember érzékeli, más viszont észrevétlen marad.

A kórosan magas, illetve alacsony pulzusszám nem ritkán a szív ingerképző, ingervezető rendszerének betegségével magyarázható, s meglehetősen rossz közérzettel jár. Vannak kezelésre szoruló szívritmus-zavarok, melyek kísérő tünete a szédülés, a fáradtság, a látászavar - , meg olyanok, amelyeknek nem kell nagyobb különösebb jelentőséget tulajdonítani. Megannyi gyógyszer közül választhat ma már az orvos a ritmuszavar megszüntetésére.

A lassú szívműködéssel járó aritmiák egy részénél a szinuszcsomó lelassult ingerképzéséről, vagy az ingerkeltés kimaradozásáról van szó, melynek tünete fáradékonyság, szédülés, illetve keringési elégtelenség lehet. Előfordul, hogy a szinuszcsomó noha megfelelően működik, még sincs elektromos ingerület, vagy, ha igen, az csak szakaszosan - például minden második - éri el a szívkamra izomzatát. A kórt úgynevezett pacemaker-rel, ingerkeltő készülékkel szabályozni lehet. Súlyos ritmuszavar léphet fel a koszorúér-szűkület - angina pectoris, szívizom-infarktus - miatt. Ilyen esetekben a folyamatos, az orvos rendelte gyógyszerelés nem maradhat el!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Dél felől csökken a felhőzet, de északon felhős marad az ég. Helyenként előfordulhat eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet késő este 5, 11 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra