Tüdő- és légúti megbetegedések

Az élet fenntartásához, az anyagcsere-folyamatok lebonyolításához oxigén szükséges. A szervezet a számára szükséges oxigénmennyiséget a légzés útján biztosítja. Jellegéből adódóan az emberi légzőszervek más szerveknél fokozottabban ki vannak téve a környezeti hatásoknak: nyitottak, védtelenek pl. a légszennyezéssel, a levegőben lévő kórokozókkal, allergén anyagokkal szemben. Különösen sok légzőszervi megbetegedést okoz a dohányzás, amelynek során a káros anyagok eljutnak a tüdő legapróbb, legfinomabb részecskéiig is.

Mellhártyagyulladás tünetei és kezelése

Mi az a mellhártyagyulladás?

A mellhártyának két lemeze van, az egyik a tüdőt borítja, a másik a mellkas belső felét. A köztük levő filmszerű folyadékréteg biztosítja azt, hogy a két lemez légvételkor el tudjon egymáson mozdulni. Mellhártyagyulladás esetén ez a folyadék megszaporodik, esetleg gennyessé is válhat, mennyiségtől függően akár össze is nyomhatja a tüdőt.

Tünetek

A mellhártyagyulladás előfordulása

Elég ritka betegségről van szó, általában csak a legsúlyosabb tüdőgyulladásoknál jelentkezik. A férfiak és nők érintettsége között nincsenek különbségek, akinek viszont gyenge az immunrendszere, az fokozottan veszélyeztetett.

A mellhártyagyulladás okai

A mellkártyagyulladás közvetlen kiváltó oka mindig valamilyen kórokozó, jellemzően valamilyen baktérium, de ritkábban lehet vírus is - ezek általában ugyanazok a kórokozók, amelyek a tüdőgyulladást is okozzák. A fertőzés lehet önálló is, de az a gyakoribb, amikor maga a tüdőgyulladás terjed rá a mellhártyára. Kiválthat mellhártyagyulladást a tbc kórokozója is. Ugyan kóros folyadéktermelés daganatos betegségeknél is előfordul, de ez esetben már nem mellhártyagyulladásról beszélünk.

A mellhártyagyulladás tünetei

Amikor még csak száraz mellhártyagyulladásról van szó - tehát amikor a folyadék még nem szaporodott föl - nagyon éles mellkasi fájdalom jelentkezik. Ilyenkor a mellhártya két lemeze összedörzsölődik, ez okozza azt a fájdalmat, ami minden légvételnél érezhető. Amikor már a folyadékgyülem is kialakul, feszülő érzés is jelentkezik, illetve az összenyomott tüdő miatt légszomjat, fulladást is érez a beteg.

Jellemző a láz is, ahogyan az étvágytalanság és a bágyadtság is, megfázásos tünetek viszont csak akkor jelentkeznek, ha a betegség tüdőgyulladáshoz társul.

A mellhártyagyulladás diagnózisa

Az orvos már az egyszerű klinikai vizsgálat során is felvetheti a mellhártyagyulladás gyanúját, de ahhoz, hogy ezt ki is lehessen mondani, röntgenre is szükség van. Emellett még az ultrahangvizsgálat tudja megmutatni azt, hogy a két mellhártyalemez között milyen vastagságú a folyadékgyülem.

A mellhártyagyulladás kezelése

Ha a mellhártyagyulladás miatt kialakult folyadékréteg vékony, akkor elegendő lehet antibiotikus és gyulladáscsökkentő kezelés, míg ha vastagabb és gennyes, akkor már mellhártyacsapolásra van szükség. Ez a folyadék mennyiségétől és gennyességétől függően jelenthet egyszeri leszívást, de azt is, hogy a mellhártyát "mosogatni" kell, a folyadékot pedig folyamatosan csapolni, amihez érdemes bennhagyni a leszíváshoz használt csövet.

A betegséget általában még akkor is kórházban kezelik, ha csak antibiotikumot kell alkalmazni, lévén ez esetben a betegek vénásan kapják a gyógyszert. A kezelés hossza változó, de eléggé hosszas: míg például egy kisebb tüdőgyulladás általában egy hét alatt meggyógyítható, addig a mellhártyagyulladás terápiája akár egy hónapig is elhúzódhat.

A kezelés mellett jellemzően fizikoterápiára is szükség van. Ezt gyógytornászok alkalmazzák annak érdekében, hogy a két mellhártya ne tapadjon össze, hanem a kezelés végére helyreálljon a normál légzés. Enélkül a mellhártya könnyen elhegesedik és összetapadtan gyógyul, ami a későbbiekben légzési akadályt jelent.

(Az otthoni kezelés, illetve a szájon át szedett antibiotikum - ezek ugyanazok, amelyekkel a tüdőgyulladásokat is kezelik - csak akkor lehet elegendő, ha a mellhártyagyulladás egészen enyhe, a folyadékgyülem pedig nagyon vékony.)

A mellhártyagyulladás gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek a tüdőgyulladásénál rosszabbak: egy súlyos, gennyes mellhártyagyulladásba akár bele is lehet halni. Utóbbinak főleg a gyenge immunrendszerűeknél, cukorbetegeknél, elhízottaknál, több társbetegséggel rendelkezőknél, nagyon időseknél és nagyon pici gyerekeknél magasabb a kockázata.

A mellhártyagyulladás megelőzése

Mivel a betegség gyakran a tüdőgyulladásokat kíséri, fontos azok megelőzése, amit védőoltással is lehet segíteni. Ezen vakcinák önmagában is segítenek megelőzni a mellhártyagyulladást, lévén a két betegséget kiváltó kórokozók jellemzően azonosak.

A mellhártyagyulladás szövődményei

A gennyes mellhártyagyulladás miatt a tüdő akár ki is lukadhat, össze is eshet, ami nagyon súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet. Emellett a fertőzés leterjedhet a hasüregbe is, ott hashártyagyulladást és hasi fájdalmakat okozhat.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász és gasztroenterológus szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció