Tüdő- és légúti megbetegedések

Az élet fenntartásához, az anyagcsere-folyamatok lebonyolításához oxigén szükséges. A szervezet a számára szükséges oxigénmennyiséget a légzés útján biztosítja. Jellegéből adódóan az emberi légzőszervek más szerveknél fokozottabban ki vannak téve a környezeti hatásoknak: nyitottak, védtelenek pl. a légszennyezéssel, a levegőben lévő kórokozókkal, allergén anyagokkal szemben. Különösen sok légzőszervi megbetegedést okoz a dohányzás, amelynek során a káros anyagok eljutnak a tüdő legapróbb, legfinomabb részecskéiig is.

Tüdőtágulat tünetei és kezelése

Mi a tüdőtágulat?

Tüdőtágulatról akkor beszélünk, ha a tüdőben a léghólyagocskák egybeszakadoznak, ezáltal a tüdő szövete tönkremegy, az egységnyi légzőfelület lecsökken. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy szőlőfürtön a szemek nem külön állnának, hanem egybeszakadoznának, egy héjból álló nagy felület jönne létre belőlük. Ez a változás a légzésben óriási felületi veszteséget jelent, a betegek légzése, terhelhetősége jelentősen romlik miatta.

Tünetek

A tüdőtágulat előfordulása

A lakosság 5 százaléka szenved COPD-ben, ezek közel egyharmada lehet az emfizémás típus. Főképp a 45 év fölöttiek érintettek, a férfiak még többségben vannak, de a dohányzás nők körében való terjedése miatt az arány egyre jobban kiegyenlítődik. Az alfa-1-antitripszin hiánya nagyon ritka, kétezer emberből egyet érinthet.

A tüdőtágulat okai

A tüdőtágulat a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) emfizémás típusára jellemző, főleg olyan COPDS-s betegekre, akik vékonyabb alkatúak. Mivel a COPD 90 százalékban dohányosoknál alakul ki, a tüdőtágulat érintettjei között is ők vannak többségben. A tüdőtágulat kialakulásának egy másik oka lehet az alfa-1-antitripszin (AAT) nevű enzim hiánya: ez a tripszin ellen hat, amely a tüdőben megemészti az ott lévő szöveteket. Ha az AAT hiányzik, a tripszin "széteszi" a tüdőt.

A tüdőtágulat tünetei

A tüdőtágulat tünete a felfújt mellkas, a levegő kapkodása és a száraz köhécselés. Az érintettek a terhelést nem bírják, tüdőproblémájuk pedig egyre súlyosabb lesz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a COPD-s betegeknek a tüdőtágulat mellett hörgőszűkületük van, a levegőt emiatt nem tudják kifújni. A tüdőtágulatos betegek légzésfunkciója egyre rosszabb lesz, egy idő után az ágyból sem tudnak kikelni, oxigénpalack nélkül nem tudnak élni.

A tüdőtágulat diagnózisa

A diagnózist elsősorban a légzésfunkciós vizsgálat biztosítja, de röntgenkép alapján is fel lehet állítani. Újabban CT-vizsgálatot alkalmaznak, az ugyanis nagyon jól megmutatja a nagy bullákat, üres léghólyagokat, amelyek a tüdőben vannak.

A tüdőtágulat kezelése, gyógyulási esélyei

A kezelés hörgőtágító gyógyszerekkel történik, mint a COPD-nél, viszont a szteroidok inhalációja kevésbé hatásos, mint a betegség másik, krónikus hörghuruttal járó típusánál. A hörgőtágítók a hörgők tágasságát stabilizálhatják, lassítják a légzésfunkciós értékek csökkenését. Emellett az előrehaladottabb stádiumú betegeknek oxigénkezelésre is szükségük van.

Egyelőre csak tünetileg tudják kezelni a tüdőtágulatot. Megoldás lehet a tüdőtranszplantáció, de ezt csak kis számban végzik hazánkban, 65 év alatti súlyos állapotú COPD esetén. Előnyt élveznek azok, akik genetikai hajlam miatt tüdőbetegek, nem azért, mert dohányoztak.

A tüdőtágulat megelőzése

A dohányzás mellőzése nagyban segíti a tüdőtágulat megelőzését, leszokni pedig soha sem késő.

A tüdőtágulat szövődményei

Az érintettek az oxigénhiány miatt légzési rokkantak lesznek, rendszeres otthoni oxigénkezelést igényelnek.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hídvégi Edit tüdőgyógyász és gasztroenterológus szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció