Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Hányás tünetei és kezelése

Mi a hányás?

Hányás alatt azt értjük, amikor a gyomorba bekerült táplálék vagy folyadék "visszajön", és ismét a külvilágra kerül. Akkor nem beszélhetünk hányásról - csak refluxról - ha az adott táplálék nem kerül ki teljesen a szervezetből.

Tünetek

Ha csecsemőről van szó, akkor ezt bukásnak is nevezhetjük, náluk ezt etetés vagy szoptatás után, büfiztetéskor észleljük. Ez utóbbi nem a klasszikus értelemben vett hányás, hiszen ilyenkor csak pár kortynyi ennivaló jön vissza a levegővel.

A hányás előfordulása

Gyakorlatilag bárki hányhat, kortól és nemtől függetlenül. A nők és a kisgyerekek könnyebben hánynak, mint ahogyan azok is, akik refluxbetegséggel küzdenek. Emellett tudni érdemes azt is, hogy e problémának van néhány speciális típusa.
Ilyen a három-hét hetes korban, főként fiú csecsemőknél jelentkező gyomorszájszűkület (orvosi nevén pylorus stenosis): a gyomor és a vékonybél közötti záróizom teljesen összeszűkül, emiatt az ennivaló nem tud továbbhaladni, és így hányás útján távozik a szervezetből. Ez a probléma ezerből kettő-négy csecsemőt érint.
Ugyancsak külön csoportba tartozik a terhesség alatt jelentkező hányás, aminek oka egyrészt hormonális, másrészt pedig az, hogy az egyre növekvő baba fölfelé nyomja a gyomrot. A tünet a terhességek több, mint 50 százalékában jelentkezik, súlyosabb változata a várandós nők 0,5-2 százalékát érinti. A hormonszint változása egyeseknél menstruáció alatt is okozhat hányást.

A hányás okai

Az esetek túlnyomó többségében valamilyen fertőzés húzódik meg a hányás hátterében, beleértve ebbe többek közt a gyomorfertőzéseket, az influenzát és még a tüdőgyulladást is, de állhat a hátterben akár vakbélgyulladás is. Kisgyerekek esetében az is okozhat hányást, ha a kicsik túl sok légúti hurutos váladékot nyelnek le. Ugyancsak okozhat ilyen problémát az, ha valaki túlterheli a gyomrát. Vannak emellett olyan mérgező anyagok (ilyen például a gyöngyvirág, a fikusz, a gomba, a szénmonoxid és az ólom) is, amelyek hánytatnak, de lehet ilyen hatása több köptetőnek, kemoterápiás gyógyszernek.
Okozhat hányást a súlyos reflux. Emellett a probléma hátterében az is meghúzódhat, ha valakinek elzáródik a bélrendszere. Ilyesmi a bél bármely szakaszában lehetséges, pontos elhelyezkedésére abból is lehet következtetni, hogy a hányadék mit tartalmaz (extrém esetben előfordul, hogy valaki még székletet is visszahány, mert az elzáródás a bélrendszer alsó szakaszán jön létre).
A hányás hátterében meghúzódhatnak neurológiai okok: ilyen lehet az, ha valakinek központi idegrendszeri betegsége van - például agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, agyrázkódás. Az agydaganat szintén megemeli a koponyaűri nyomást, és ezért szintén okozhat hányást.
A hányás hátterében meghúzódhatnak pszichés okok - vagy például undor -, ám ez utóbbiak jellemzően inkább csak hányingert, émelygést okoznak.

A hányás tünetei

A tünet maga a hányinger és az émelygés, majd azt követően a hányás. Emellett jelentkezhet gyomorgörcs is.
Hányás alatt azt értjük, amikor a gyomorba bekerült táplálék vagy folyadék visszajön
Hányás alatt azt értjük, amikor a gyomorba bekerült táplálék vagy folyadék visszajön

A hányás kezelése

Ha a hányás kis mennyiségű és ritkább, akkor a szájon át történő itatás jelenthet megoldást. Ezt a hányás után húsz perccel célszerű elkezdeni, méghozzá úgy, hogy a folyadékot lassan, kortyonként, kanalanként adagoljuk a betegnek (három korty után érdemes öt percnyi szünetet tartani). A lényeg az, hogy az érintett a hányást követően ne kapjon egyszerre sok folyadékot.
Ha a hányás 1-2 órán belül újra jelentkezik és nem múlik el magától, vagy az érintettnek nincsen vizelete, mindenképpen kórházba kell vinni. A kiszáradás megelőzése érdekében infúziót kell kapnia. Enyhébb esetekre léteznek különböző hányáscsillapító gyógyszerek és készítmények is (ilyen például a B6-vitamin), de ezek nem mindig válnak be. Ha valakinek utazás vagy repülés közben, esetleg vidámparkban, forgó játékokon van ilyen problémája, akkor érdemes ezen tevékenységek idejére gyógyszert vinnie magával (az egyik legismertebb hányás elleni készítmény hatóanyaga a dimenhidrinát), és ha szükséges, bevennie.
Pszichés eredetű hányás esetén segít a pszichoterápia. Azonban azzal, ha valakit valamilyen undorító látvány vagy szag miatt fog el a hányinger, érdemben nem nagyon lehet mit kezdeni.
A csecsemőkori pylorus stenosis miatti hányás esetén infúzió adása az elsődleges, majd műtét történik (manapság már laparoszkópos beavatkozással).
A gyomor refluxos tüneteket is szükséges kezelni, erre több lehetőség van: a gyomorsavcsökkentő gyógyszerek és védő zselés anyagok is választhatóak a betegség súlyosságától függően.

A hányás megelőzése

A hányást azzal lehet megelőzni, ha figyelünk a fertőzések elkerülésére, ügyelünk a higiéniára, mosatlan, lejárt szavatosságú, romlott ételeket pedig nem fogyasztunk. Ugyancsak fontos, hogy lehetőleg kerüljük azokat a dolgokat, amelyeknek látványa vagy szaga hányáshoz vezethet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit gyermek- és felnőttgyógyász, gasztroenterológus szakorvos segítségét.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.