Borderline személyiségzavar tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a borderline személyiségzavar?

A borderline személyiségzavarnak már a neve is beszédes: határeseti. Arra utal, hogy az érintettek személyisége nagyon széttört, az ép és a nagyon zavart közti határmezsgyén mozog. Hangulatuk nagyon változékony, szélsőséges indulatok, elvárások jellemzik őket. Tipikus az is, hogy az érintetteken mérhetetlen elhagyatottságérzés lesz úrrá, szeparálódnak, miközben nagymértékű törődést igényelnek. Sok esetben mindezt komoly impulzuskontroll-zavar is fűszerezi.

A borderline személyiségzavar előfordulása

A borderline személyiségzavar gyakorisága 2-3 százalék körülire tehető, az érintettek többsége pedig nő. A kórkép gyakran társul nárcisztikus személyiségzavarral is.

A borderline személyiségzavar okai

A borderline személyiségzavar kialakulásának hátterében bio-pszicho-szociális okok húzódnak meg, azaz örökletes tényezők ugyanúgy közrejátszanak benne, ahogyan a szocializáció és a környezeti hatások is. Az okok elsősorban a korai anya-gyerek kapcsolat sérülésében keresendőek, a személyiségzavarban szenvedők ennek következtében képtelenek stabil kapcsolatot fenntartani környezetükkel és saját magukkal. Ugyan az ilyen jellegű sérülékenység valamilyen szinten biztosan örökölhető, vélhetően többet nyom a latban az érintett szülőtől átvett viselkedésminta.

A borderline személyiségzavar tünetei

A kórkép nagyon színes, nemcsak izoláltan, hanem a lélek minden elemében okoz valamilyen zavart, legyen viselkedésbeli, érzelmi vagy alkalmazkodási, illetve kognitív. Az érintettek állandó elhagyatottságérzéssel küzdenek, elviselhetetlen magányt éreznek. Viselkedésük kiszámíthatatlan: egyik sémából a másikba váltanak át látszólag ok nélkül. A tüneteket olyan társult mentális zavarok is meghatározzák, mint amilyen a depresszió vagy a függőségi probléma. Utóbbiak nagyon gyakran társulnak a borderline személyiségzavarhoz. Gyakoriak az önbántások, végső esetben pedig öngyilkossági kísérletre is sor kerülhet.

A borderline személyiségzavarral rendelkező embert hirtelen hangulatingadozások jellemzik

A borderline személyiségzavarral rendelkező embert hirtelen hangulatingadozások jellemzik

A borderline személyiségzavar diagnózisa

A diagnózist a tünetek, valamint gyakoriságuk és időtartamuk alapján állítják fel. Megállapítása a nemzetközi betegségosztályozási rendszer diagnosztikai kritériumai alapján történik. Fő szempontja, hogy az érintetteknek fiatal felnőttkortól kezdve számos helyzetben megnyilvánuló instabil interperszonális kapcsolatai legyenek, önképük és érzelmeik, impulzivitásuk jellegzetes legyen, és az alábbi állításokból legalább 5 igaz legyen rájuk.

- Kétségbeesett erőfeszítést tesznek a valós vagy képzelt elhagyatás elkerüléséért.

- Interperszonális kapcsolataik instabilak és intenzívek, az idealizálás és a lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző rájuk.

- Identitászavaruk van, tehát kifejezetten és tartósan instabil az önképük vagy az önértékelésük.

- Impulzívak, és legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető cselekedetet követtek el az alábbi területeken: költekezés, szex, szerabúzus, gondtalan autóvezetés vagy falás.

- Jellemző rájuk az ismétlődő szuicid viselkedés, továbbá erre utaló gesztusok, fenyegetés vagy önsértő viselkedés érzékelhető.

- A jelentős hangulatváltozások miatt érzelmileg instabilak, ami könnyű ingerelhetőségben vagy szorongásban egyaránt megnyilvánulhat.

- Mindez rendszerint néhány órán át tart, és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább.

- Krónikus ürességérzés jellemző rájuk.

- Nem megfelelő a haragkezelésük, illetve a harag kontrollálása nehézségekbe ütközik. Ez gyakori dühkitörésekben, állandó haragban, ismétlődő verekedésben egyaránt megnyilvánulhat.

- Átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek jelentkeznek náluk.

A borderline személyiségzavar kezelése

A borderline személyiségzavar csak nagyon hosszú terápiával kezelhető - elsősorban a kognitív viselkedésterápia és a sématerápia lehet hatékony. Utóbbi olyan módszer, amelynél rossz viselkedéssémákat helyettesítenek megfelelőekkel, ezzel segítve az átszokást, áttanulást. Hatékony a kezelésnél a pszichoanalízis is.

A terápia azért hosszas és nehézkes, mert teljes újratanulást igényel: tulajdonképpen egy biztonságos szülőkapcsolatot kell újramintázni, ami akár több évbe is beletelhet. A társult mentális és pszichiátriai zavarok, végeláthatatlan krízisek gyógyítása ugyancsak sok időt vesz igénybe: ez az alapkezeléssel párhuzamosan folyik. Indokolt esetben a tünetek enyhítése végett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A borderline személyiségzavar megelőzése

A megelőzést azzal lehet segíteni, ha a szülők a neveléskor figyelnek arra, hogy erősítsék, megszilárdítsák gyerekük megküzdési képességét. Ez segíthet abban, hogy ne alakuljon ki borderline személyiségzavar .

Szövődmények

Szövődményként társult pszichés zavarok, köztük szorongásos zavarok, hangulatzavarok jelentkezhetnek, de előfordulhat bipoláris zavar is. Legrosszabb esetben öngyilkossági kísérletre is sor kerülhet.

A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Borderline személyiségzavar kezelésére! További kérdésem van Borderline személyiségzavar témában
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt pár órára kisüt a nap, északnyugaton kezdődik erősebb felhősödés, de csapadék még nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag