Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Q-láz tünetei és kezelése

Mi a Q-láz?

A Q-láz egy szisztémás fertőzés, amelyet állatok adnak át embernek. A kórokozó az esetek több mint felében nem okoz tüneteket, de ha mégis, a panaszok influenzaszerűek. Súlyosabb állapotba csak akkor kerülhetnek a betegek, ha szervi érintettség is kialakul.

Tünetek

A Q-láz előfordulása és okai

A Q-lázat legelőször akkor észlelték, amikor 1933 és 1935 között járvány tört ki a brisbane-i vágóhíd munkásai között. Kórokozóját E. H. Derrick, a helyi tisztiorvos írta le először, majd F. M. Burnet és M. Freeman izolálta a betegek véréből és vizeletéből 1937-ben. Velük egy időben G. Davis és H. R. Cox kullancsból is izolálta a kórokozót, amelyet Rickettsiának írtak le. A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy nem Rickettsiáról van szó, ezért a kórokozó a kutatókról a Coxiella burnetii nevet kapta. A Coxiella más kórokozón belül parazita módjára nő, nem tenyészthető. Állatok hordozzák, többek közt olyan emlősök, mint a kutya és a macska, különféle rágcsálók, nyulak, marhák, kecskék és bárányok, lovak és madarak, de terjeszti a kullancs is. Az ember többnyire a beteg állat testnedveivel, ürülékével vagy annak porával, húsával, tejével, szőrével, gyapjújával vagy textíliájával fertőződik.

A kórokozó virulens, igen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Bírja a kiszáradást, a meleget és a pasztörizálást, ellenáll a formalinnak és a fenolnak, valamint az alacsony pH-nak. Ürülékben két évig is fertőzőképes marad. Elpusztítani akkor lehet, ha 1 órán át 90 fokon vagy 1 percig 70 százalékos alkohollal kezelik, a ruhákat 30 percig 2 százalékos mosószódában forralják.

A fertőzés penetranciája nagyon jó: ha valaki találkozik a kórokozóval, és a bőrére, nyálkahártyájára, tápcsatornájába vagy kötőhártyájára kerül, esetleg belégzi, akkor nagy eséllyel meg is fertőződik. A fertőzés emberről emberre ritkán kerül át, ha igen, akkor izzadtság, magzatvíz vagy boncolás útján.

A betegség előfordulásáról nincsenek pontos adatok. A kórt gyakran nem is diagnosztizálják, hiszen a legtöbbször csak enyhe influenzaszerű tüneteket okoz, orvoshoz sem feltétlen fordulnak vele. Az emberi fertőzések 60 százaléka eleve tünetmentes.

A Q-láz tünetei

Nem mindig alakulnak ki, de ha igen, akkor a Coxiella nem a szokványos módon jelentkezik: míg a bakteriális fertőzések lappangási ideje jellemzően 2-3 nap, addig a Q-láz esetében 1-3 hétről is szó lehet, egyes források pedig 6 hetes lappangási időt is írnak. A betegség tüneteiben is jobban hasonlít a vírusos fertőzésekhez, mint a baktériumosakhoz: elesett állapottal és végtagfájdalommal, magas lázzal jár, szervi érintettség nem mindig alakul ki. Az esetek 40 százaléka nagyon enyhe lefolyású.

Az esetek azon részében, amelyben szervi érintettség is kialakul, általában a tüdő, illetve köztes állománya lesz érintett, de klasszikus tüdőgyulladásos tünetek nem mutatkoznak. Emiatt a fizikális tünetek alapján - ilyen a fejfájás és a köhögés, a verejtékezés és a hányás, az ízületi és az izomfájdalom - sem a beteg, sem az orvos nem gondol tüdőgyulladásra.A tüdőgyulladás mellett kialakulhat májgyulladás, amely émelygéssel, hányingerrel, hányással, hasi diszkomfortérzéssel, szelességgel, megváltozott májfunkciós értékkel jár. Előfordulnak idegrendszeri tünetekkel járó, így agyvelőgyulladás-szerű formák, de jelentkezhet szívbelhártya-gyulladás is. Utóbbi azért probléma, mert ha a kórokozó sejtjei a szívbelhártyán megtapadnak, akkor onnan szóródhatnak a szervezetben. A Coxiella okozhatja a kismedence gyulladását, de kiválthat kiütéssel járó kisérgyulladást is.

A Q-láz diagnózisa

Mivel a Coxiella nem tenyésző kórokozó, az orvosok hiába vesznek vért a betegtől, nem tudják kimutatni. Emiatt a fertőzést gyakran az ismeretlen eredetű lázak csoportjába sorolják. A pontos diagnózis csak utólag, szerológiai vizsgálattal (ellenanyag-vizsgálattal) állítható fel.

A Q-láz kezelése

Ha a kórokozót azonosítják, akkor atípusos kórokozóra ható antibiotikummal célzottan is kezelhető. Ha nem sikerül felismerni, a szokványos gyógyszerek akkor is hatásosak lehetnek ellene. Az antibiotikumos kezelés mellett csak támogató kezelésre van szükség, amely, ha az érintett állapota súlyos, kórházban is történhet.

A Q-láz gyógyulási esélyei

A betegség alapvetően jól gyógyítható, de a miatta kialakuló tüdőgyulladás vagy hörgőgyulladás, illetve központi idegrendszeri gyulladás elvétve fatális is lehet.

A Q-láz megelőzése

A Q-láz megelőzését a kullancsok elleni védekezés, illetve az állatürülék kerülése segíti.

A Q-láz szövődményei

Szövődmény a szervi érintettség, illetve annak következménye lehet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János belgyógyász, infektológus, allergológus és klinikai immunológus szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció