Nőgyógyászat

Kapcsolódó videók

Gyógyszerkereső

Kérdések - válaszok

37 éves, már szült nőként a spirál felhelyeztetésén gondolkodom, de annyi vegyes hangvételű tapasztalatal találkoztam! V...

Ha rendes nagy a méhe, s nem szokott folyása lenni, nincs méhszájsebe, akkor nyugodtan tetesse fel. Más esetben jobb az injekció.

Hat éve volt egy műtétem, hüvelyboltozati plasztikai háló beültetése. Ez a műtét természetesen hüvelyi úton történt, vál...

Úgy tudom, hogy van hüvelytágító rekonstrukciós műtét is, de talán erre nem lenne szükség, ha nem félne annyira a közösülés esetleges fájdalmától. A hüvely nagyon tágulékony szerv (pl. szülés). Lehet, hogy átmenetileg hüvelysíkosító használatával át...

A hüvelyemből fehér váladék folyik, és egy pici égető érzést is érzek. Ezt mi okozhatja?

A folyás tünet és nem betegség. Oka lehet pl. fertőzés, bizonyos peteérési zavarok, fejlődési rendellenességek (pl. adenosis vaginae), de akár daganat is meghúzódhat a háttérben. A folyást tehát kezelni nem szabad és nem is lehet, gyógyítani a folyás...

Legutolsó rákszűréskor citológiai leletem P2 lett, de van benne egy megjegyzés: kóros hám, atypusos laphámsejtek meghatá...

Természetesen kezelni kell, mert a kóros hámot okozhatja gyulladás. Tehát a következő citológiai vizsgálat előtt hüvelygyulladás elleni kezelést kell kapnia, és érdemes lenne a férj ondóját is megvizsgálni mikroszkóppal.

50 éves nő vagyok, 14-eve eltávolították a méhemet, és a petefészkeket, azóta hormonpótló gyógyszert szedek. 2-3 hónapja...

A váladékozás előfordulhat, kérdés, hogy milyen. Ha áttetsző és kevés, akkor vélhetően nincs gond, ha sűrű és sárgás-zöldes, akkor gyulladás lehet. Akkor gyanús daganatra, ha barnás vagy véresen festenyzett. A mammográfiás szakemberek ebben tájékozot...

Két hete égő, viszkető érzésem van a hüvely és a szeméremajak körül. Fehér, de szagtalan váladékozás is volt, de az már...

Nyilvánvalóan a gyulladt hüvelyhám törékeny, ezért vérzékeny is. Az orvos gomba által okozott hüvelygyulladást feltételez - ilyen vegytiszta eset nagyon ritkán fordul elő. P = partus (szülések száma), AB = abortusz (vetélések száma), UM = utolsó menz...

Édesanyámon 2 héttel ezelőtt frakcionált küretet végeztek, amelynek szövettani eredményét ma kapta kézhez. A szövettani...

Ez egy klimaxot megelőző hormonzavar. Csak tüszőhormon termelődik, az ennek a méhnyálkahártyára gyakorolt hatását ellensúlyozó sárgatesthormon már nem. Legjobb lenne a hormonpótló kezelés, az átvezetné ezen a nehéz életszakaszon. A sok vérzés súlyos...

Néhány hónapja hasi műtétem volt, amely során kivették a méhemet. Sajnos sem a kórházban, sem a kezelő orvosomtól nem ka...

6 hét után lehet elkezdeni a csak izomfeszítésekből álló gyakorlatokat. Úgy hívjuk, izometriás feszítések, amik nem tartalmaznak dinamikus, mozgáson alapuló feladatokat. Majd 3 hónap után lehet elkezdeni az enyhe mozgáson alapuló tornát és 6 hónap ut...

Babát szeretnénk, mit tanácsolna, hogy milyen gyógyszerekkel vagy gyógyfüvekkel lehet segíteni a fogantatást? Pajzsmirig...

Abban az esetben, ha nem sikerült a teherbeesés 1 éven keresztül, meddőségi szakcentrum felkeresését javaslom a szervi okok kizárása céljából. Pajzsmirigy működési zavarok eseten szoros orvosi kontroll mellett vállalható a terhesség. Tudományos állás...

Egy ideje közösülés után - néha napokig - égő, viszkető érzést, hüvelyszárazságot tapasztalok. Két hete felfáztam, két-h...

Természetesen lehet, mert panaszai húgyhólyaggyulladásra utalnak. Javasolt panasz esetén vizelet bakteriológiai vizsgálata és szükség esetén felmerülhet partnerénél is urológiai kivizsgálás.

A nőgyógyászom 8 hetes terhességet állapított meg, (17 mm a clr) viszont a tesztoszteronszintem emelkedett (a vérképben...

A tesztoszteron a férfiak nemi hormonja (tesztisz = here). A nők férfihormonja az androsztendion. A laborleletének tehát semmilyen káros következménye nem lehet. Ellentétben az ösztrogénnel, melyek között vannak súlyos magzati ártalmat okozók is. A n...

22 éves lány vagyok, 3 évig szedtem fogamzásgátlót, amit pár hónapja abbahagytam. A menzeszem a gyógyszer előtt nagyon r...

Önnek nyilván súlyos hormonzavara van, amit tablettaszedéssel felfüggeszthet. A tablettát csak akkor hagyja abba, ha gyereket szeretne. Ez valószínű, nem lesz egyszerű eset. Kivizsgálás után megfelelő kezelést kell majd kapnia. Szerencséje, hogy még...

Kicsit vérezgetek. Mit jelentenek a következők? N9500 (1), N9500 (3), N9500 (0) Frakcionált curettage.

Az N9500 BNO kód a menopauza utáni méhvérzést rejti. A zárójeles számok bizonyára az események számát kívánja jelölni.

A menzeszem utáni 14 nap óta igen erős barna folyásom van, amit állandó hányinger, émelygés, étvágytalanság, mellfájdalo...

Panaszai sokkal inkább utalnak peteérési elégtelenségre. Ezt ki kell vizsgálni és meg kell gyógyítani. A férje problémájára se az inszemináció a megoldás - annak lényegében csak akkor van létjogosultsága, ha a nyakcsatorna mechanikai átjárhatóságával...

Bal oldali petefészkemet kivették ciszta miatt, átjárhatósági teszten és laparoszkópiás műtettel kiderült, hogy csak a b...

Semennyire. Természetesen csak akkor tud teherbe esni, ha azonos oldalon van petefészek és átjárható petevezeték. Ön csak lombikbébi módszerrel (IVF) fog tudni teherbe esni.

18 hetes terhes vagyok és tegnap a babám agyában a 4d-s ultrahang során, mindkét oldalon plexus cisztát találtak (13x8 m...

Én is a felszívódást tartom valószínűnek. Szerintem nem kell aggódnia, nem lesz a babával gond. Ettől függetlenül (ha anyagilag bírja) menjen el egy kiterjesztett vizsgálatra. Ott több vérvizsgálatot néznek.

32 hetes kismama vagyok. Jó néhány hete érzem, ha alkalmanként is, hogy a baba határozott remegő - gyors, koordinálatlan...

Nincs miért aggódnia. A baba mozgásából semmilyen idegrendszeri károsodásra nem lehet következtetni, a jelenség a légzőmozgások próbálgatásaiból adódhatnak. Az idegrendszerének erősítésére tehát semmi szükség - és erre alkalmas készítmény sincs. A ma...

Mikortól lehet terhességi tesztet csinálni? Hogyan lehet kiszámolni, hogy mikor van peteérésem?

A modern terhességi tesztek a fogamzást követő 10 nap múlva már jeleznek. A peteérés legvalószínűbb idejét megkapja, ha a ciklus hosszából levon 14 napot.

38 éves nő vagyok. A férjemmel 5 éve próbálkozunk, és még nem sikerült teherbe esnem. Még soha nem voltam terhes. Korább...

Az egyik petefészek hiánya önmagában még nem indokolja a sikertelenséget. Az okot - vagy okokat - csak egy részletes meddőségi kivizsgálás tárhatja fel, hiszen mindkét félnél lehet elváltozás, akár egyszerre több is. Így a kezelés is csak a háttér po...

Az első házasságomból van egy 18 éves fiam. Lassan 4 éve lesz, hogy megismerkedtem új párommal. Neki is van egy felnőtt...

Megdöbbent, hogy a meddőséggel fogalakozók, mily mértékben támaszkodnak a biológiára, azaz az emberi test gyógyítására. Figyelmen kívül hagyják azt, hogy az embernek van még (legalább) két dimenziója: a lelki, valamint a szellemi része. A meddőség ok...

65 éves vagyok, 1 éve kerültem kapcsolatban egy nagyon rendes férfivel, aki szeretetével, rám figyeléssel közeledik hozz...

Könnyen meglehet, hogy a háttérben pl. hólyagsérv, végbélsérv, vagy egyszerűen hüvelyfal-sorvadás áll. Szükséges lenne, hogy szakorvos is lássa, így a pontos diagnózis birtokában biztosan találna megoldást.

7 hetes terhes vagyok, és 1 hete olyan rosszul érzem magam és annyira hányingerem van, hogy az már elviselhetetlen. Egy...

Ilyen esetekben néhány napos kórházi ápolást is indokoltnak szoktunk tartani. Az éhezés miatti acetonképződés nyilvánvalóan nem jó a babának, ez fejlődési rendellenességben nem, se spontán vetélésben megmutatkozhat. Azt is ki kellene vizsgálni, hogy...

Most volt a 38 hetes ultrahangom, és nem értek rajta pár dolgot. A lepény 3. fokban érett. Ez mit jelent? Nem árt-e a ba...

A 3. fokban érett lepény megkezdte az "öregedést", de amíg a kardiotokográfián nem mutatkoznak magzati oxigénhiány jelei, ezzel nem kell foglalkozni. Az RI az aorta véráramlását jelzi, ami szintén a lepény funkcióját vizsgálja. Ez esetben ez mérsékel...

Ma kaptam meg a hormonvizsgálat eredményeimet, és nagyon megijedtem. 31 éves vagyok, fél éve szeretnénk babát. A 3. napi...

Ezeknek a vérvizsgálatoknak semmi értelme nincs anélkül, hogy más módon (pl. az ébredési hőmérsékletének mérésével) fel ne térképeznék a ciklusát. A hőgörbéje mutatja meg ugyanis azt, hogy milyen vizsgálatot, melyik nap kell elvégezni. Ami biztos, ho...

41 éves vagyok, három komplikációmentes szülésem volt. Szeretnék még egy gyermeket vállalni, de sajnos már nem vagyok eg...

A gyermekvállalásának kockázatait 3 nagy csoportba lehet sorolni: az első a diabétesz kockázat (fejlődési rendellenesség, magzatelhalás, magzatvíz-túltermelés, óriásbébi stb.); a második a vesekárosodással kapcsolatos kockázat = másodlagos terhességi...

Fogamzásgátlót szedek, de amikor a partneremmel óvszerrel védekezünk, mindig vérzést tapasztalok. Sem előtte, sem utána...

Lehetséges, hogy méhszájsebe van, forduljon nőgyógyászhoz. Ez a kontakt vérzés leggyakoribb oka, de méhnyakrákszűrés sem ártana.

HPV-vírusom van, a rákszűrési eredményem P3 CIN1. Próbálkozhatunk gyerekvállalással?

A vírus elpusztítása előtt nem tenném. A vírus elpusztítására ugyan nem létezik antibiotikum, viszont létezik olyan helyi kezelés, mellyel mindez megoldható. Ehhez speciális kenőcs, lézerterápia a leghatékonyabb. Ha a kezelést elmulasztja (bár kicsi...

18 éves szűz lánynak lehet méhnyakrákja?

A méhnyakrák nem a 18 éves kor betegsége. Főként úgy nem, hogy még nem élt nemi életet, a méhnyakrákok 99%-át ugyanis vírusfertőzés okozza.

Folyamatosan járok nőgyógyászatra és évek óta vagy baktériumot vagy gombát (candida) találnak nálam. Függetlenül attól,...

Alapos STD kivizsgálás szükséges, amit nem nőgyogyászaton, hanem STD centrumban tudnak elvégezni. Ha ránézésre nem egyértelmű, szövettani vizsgálatot lehet végezni.

Kétgyermekes édesanya vagyok, azonban 2006 októbere óta nem menstruáltam, vagyis amikor nagyobbik lányom fogant. A kiseb...

Több ok is szól amellett, hogy előbb hagyja abba a szoptatást. Először is a magas prolaktin szintje akadályozza a terhességet, és fokozza a spontán vetélés kockázatát. Másodszor a szervezetének vitamin és ásványisó raktárai biztosan le vannak rabolva...

7 mm-es miómám van a belső hasfalamon. Lehetséges, hogy teherbe essek?

7 mm-es myoma semmilyen panaszt nem okozhat, és a terhességet sem akadályozhatja meg. Viszont sok esetben egyfajta peteérési elégtelenség miatt jön létre. Ez irányba érdemes lenne kivizsgálni, s ha kell, a peteérését beállítani.

Befolyásolhatja-e a teherbeesés esélyét, ha a menstruáció mindig csak 40-50-ik napra jön meg?

Ilyenkor nagy valószínűséggel nincs normális tüszőfejlődés és tüszőrepedés. Ennek sokféle oka lehet: az ún. PCO-szindróma, a tejelválasztásért felelős hormon túltermelődése, az agyalapi mirigy csökkent működése, a petefészkek idő előtti kimerülése, a...

Évekkel ezelőtt eltávolították a méhemet, panaszom nincsen. Most kaptam egy levelet, amiben az önkormányzat ingyenes méh...

Természetesen, hiszen a rákszűréshez a petefészkek és emlők állapotának megítélése is hozzátartozik. A citológia a hüvelyrák és fertőzések szűrésére is alkalmas. Ezzel is törődni kell.

Hogyan lehet kiszámítani a peteérést?

Szabályos 28 napos ciklus esetén a vérzés első napjától számított 14. napot. Ha biztosan van ovulációja, és a ciklus nem 28-napos, az ovuláció idejét úgy lehet kiszámolni, hogy a ciklus hosszából levonunk 14-et. Így 30 napos ciklus esetén ez a 16. na...

29 éves lány vagyok, 9 éves korom óta menstruálok. Azóta szinte elmaradhatatlan minden hónapban az erős – sőt, néha szin...

Önnél a tüszőrepedés marad el rendszeresen. A meg nem repedt tüsző helyén tehát sárgatest sem képződhet. A ciklusa során tehát csak sejtosztódást serkentő ösztrogének termelődnek, de sejtosztódást gátló progeszteron nem. Emiatt a méhnyálkahártya burj...

39 éves vagyok, egész életemben gumit használtam, soha nem szedtem fogamzásgátlót. Most a partneremmel gumi nélkül volta...

Mindenképp orvosi vizsgálatot, hiszen Önnél nyilvánvalóan fertőzés áll fenn.

Mit jelent a nőgyógyászati tenyésztés? Ön szerint, ha valakinek ágyéksérve volt, közel a petefészekhez, akkor befolyásol...

A tenyésztés steril mintavételt jelent, amit a labor megvizsgál, hogy mi tenyészik ki belőle, s az milyen gyógyszerrel pusztítható el. A sérvtől nyugodtan szülhet, az a hasfalon van, nem a hasüregben.

23 éves nő vagyok, és az egész testem területén sok szőr növekszik. Illetve a köldök és mellbimbók körül erősebb. Hiába...

A fokozott szőrnövekedés nem betegség, hanem tünet. Hátterében lehet petefészek betegség (daganatos, nem daganatos), mellékvesekéreg betegség (daganatos, nem daganatos), és örökletes receptorbetegség. A gyógyuláshoz tehát az alapbetegséget kell kider...

Nemrég volt egy vetélésem, amit műszeres befejezés követet. Azt mondták, hogy 6 hónapig ne próbálkozzunk újra. Amikor vi...

Ez jelenthet hormonzavart. Menjen orvoshoz, kivizsgálás szükséges. Mert ha az a hormonzavar van, amire gondolok, akkor az kezelés nélkül meddőséget okoz.

52 éves vagyok. Nemrégen találtam rá az embolizációra, mint kezelési módszerre. 10 éve van több miómám a méh falában, s...

A mióma az ösztrogén/progeszteron egyensúly megbomlásának következménye. Nem operálni, hanem gyógyítani kell, az alapbetegség rendezésével. 52 évesen már különösen nem indokolt a műtét, pláne nem az embolizáció, mert a változókor bekövetkeztével a da...

22 éves egyetemista nő vagyok. Négy éve boldog párkapcsolatban élek, immár a vőlegényemmel. A korábban használt óvszer h...

Nem gondolnám, hogy egy allergia 15 perc alatt megszűnne. Inkább arra gondolok, hogy valami kozmetikum (tisztálkodószer) váltás lehet a hátterében, azaz szárazabb a nyálkahártya.

A 72 órás fogamzásgátló második tablettáját az előírt 12 óra után 9 órával vettem be. Mit tegyek ebben az esetben? Javas...

Semmit sem kell tennie, ettől a tabletta hatékonysága még fennáll.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: