Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

A magyar lakosság nagy része elhízott, ami nem csak esztétikailag jelent problémát, de következtében egy sor súlyos betegség is kialakulhat.

Veszélyben vannak az elhízottak

Az elhízásnak oka lehet a genetika, vagy valamilyen betegség is, de a leggyakrabban a túl sok bevitt kalória, és emellett természetesen a fizikai aktivitás hiánya okozza a problémát. Emellett közrejátszhat a kialakulásában azanyagcsereeltérései, illetve akár társadalmi normák is. A legmarkánsabb kiváltói azonban az évek alatt nem változtak, ezek pedig a nem megfelelő életmód, valamint a stressz.

A hasielhízáslehetséges okai A hasi elhízás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi probléma is. Növeli a szív- és érrendszeri problémák illetve a cukorbetegség kockázatát, valamint hormonális zavarokban is szerepe lehet. A haskörfogat növekedése sok összetevőből áll össze. Mutatjuk, melyek ezek.

A genetika is lehet az elhízás oka, de leggyakrabban a túl sok bevitt kalória okozza
A genetika is lehet az elhízás oka, de leggyakrabban a túl sok bevitt kalória okozza

Ki számít elhízottnak?

Ezt nem is olyan egyszerű megállapítani. Az általánosan elfogadott rendszer, vagyis a BMI szerint ez számítható a testsúly és a magasság egy képletéből, ám azért azzal is számolni kell, hogy ez az érték inkább a túlsúlyt, semmint az elhízást mutatja, és a pontossága is kérdéses.

Az elhízás pontos megfogalmazása a felesleges testzsír jelenléte, ami azonban nem feltétlenül a kívülről is látható tartományban jelentkezik. Felesleges zsír ugyanis a szervek körül is kialakulhat, ami ugyanúgy a nem megfelelő életmód következménye, de szerencsére az állapot gyógyítható.

BMI-kalkulátor A testtömegindex-kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy a testsúlya ideális, vagy elhízott, esetleg túl sovány-e. Kattintson és számolja ki! Bár valóban nem ad tökéletesen pontos adatokat a BMI-index, de azért általánosságban igaz, hogy aki itt túlsúlyosnak mutatkozik, az az elhízással is küzd. Azonban ezt az életkor is befolyásolja, hiszen ilyenkor az alapértékek emelkednek, illetve a BMI nem tesz különbséget a zsír és az izomszövet között, így az eredmény egy sportoló esetében már erős eltérést mutathat. Alapvetően az index a súly (kg)/ magasság négyzet (méterben) képletből számolható. A kapott értékek pedig a következőképpen alakulnak:

  • BMI≤18,5 - alultáplált
  • BMI 18,5 - 24,9 - egészséges súly
  • BMI 25,0 - 29,9 - túlsúlyos
  • BMI≥30 - elhízott
  • BMI≥40 - erősen elhízott

Az elhízás sajnos nem csak esztétikai probléma, bár a pszichológiai hatásairól sem szabad megfeledkezni, hiszen nagyon komoly gondokat okozhatnak. Orvosi értelemben az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség első számú rizikófaktora. Emellett azonban a szív -és érrendszeri megbetegedések hátterében, a mozgásszervi elváltozások esetében, sőt, amagas vérnyomásesetében is kapcsolat van a betegség kialakulásának kockázata, és a túlsúly között.

Tanulmányok bizonyítják továbbá azt is, hogy a gyermekkori elhízás legalább akkora veszélyeket rejt, mint a felnőtt megfelelője. Ha a gyerek ki is gyógyul a problémából, annak maradandó hatása lehet a szervezetre, vagyis jelentősen növelheti az említett betegségek későbbi kialakulásának kockázatát is.

Leggyakoribb hibák, amiért nem sikerül lefogyni

Sok betegség is okozhat elhízást, így első lépés gyanánt az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen. Ugyanakkor sajnos tény, hogy a leggyakoribb oka annak, hogy az emberek nem tudnak megszabadulni a betegségeket okozó túlsúlytól, az a lustaság, és a kifogáskeresés.

A leggyakoribb okok, amiért az emberek nem tudnak lefogyni, a lustaság és a kifogáskeresés
A leggyakoribb okok, amiért az emberek nem tudnak lefogyni, a lustaság és a kifogáskeresés

Sajnos azonban azoknak sincsen egyszerű dolga, akik elszánják magukat. A nemzetközi ajánlások alapján 150 perc pulzuskontrollált sport az előirányzott hetente. Azonban ez rögtön változik, amint valamilyen betegség fennáll.

Inzulinrezisztencia esetében a szám 180/hét, míg cukorbetegségnél 210/hét az irányadó - fűzi hozzá Dávid Zsuzsanna, az Életmód Orvosi központ gyógytornásza. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy az sem mindegy, milyen mozgásforma mellett dönt. Ezt ugyanis befolyásolhatják az egyéni adottságokon felül a túlsúly mértéke, az egészségi állapot, és az életmód is.

A gyógyulás egyéni mozgásprogrammal érhető el

Ahhoz, hogy a betegek kigyógyulhassanak a túlsúly okozta betegségekből, fontos, hogy szakember segítségét kérjék úgy, mint amikor gyógyszert íratnának fel. Hiszen ahogy a gyógyszer fajtája, adagolása is egyéni, ugyanolyan egyéni a megfelelő mozgásprogram is.

A szakember ugyanis rengeteg adatot vesz figyelembe, előzetes állapotfelmérést végez, és csak ezután határozza meg a megfelelő mozgásprogramot. Ehhez modern berendezéseken nyomon követett pulzus, vérnyomás, elégetettenergia-adatok is hozzájárulnak, így a gyógyulás rövidebb, és könnyebb is lesz.

A túlsúly ezért befolyásolja a teherbeesést Egyre több nő (és férfi) küzd manapság meddőséggel, melynek hátterében számtalan tényező állhat. Tény azonban, hogy a túlsúlyosak jóval nehezebben esnek teherbe, mint normál BMI-vel rendelkező társaik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)