Tényleg égethetünk zsírt gyaloglással?

A séta és a gyaloglás két meglehetősen hétköznapi tevékenység - de mi van akkor, ha edzésformaként választjuk őket? Utánajártunk, lehet-e egyszerű gyaloglással zsírt égetni és fogyni.

A rövid válasz: igen, lehet. Ugyanakkor a gyaloglás és a zsírégetés fogalmának kapcsolata bonyolultabb a szükségesnél. A zsírégetés fogalmát például sokak fejében összezavarták azok a jelzések, amelyeket az edzőteremben a futógép kijelzőjén láttak. A menshealth.com cikke segít tisztábban látni a témában.

Mire kell figyelni, ha a koronavírus-fertőzésből felgyógyulva szeretnénk újra elkezdeni a sportolást? Kattintson, és kiderül!

A zsírégető zónában történő edzés nem azt jelenti, hogy ilyenkor a testünk a szerveink körül vagy a hasunkon lévő zsírhoz nyúl, és égetni kezdi, hogy ebből nyerje a mozgáshoz az energiát. Az elnevezés valójában csupán azt jelöli, hogy az alacsonyabb intenzitású edzésnél a test milyen energiaforrást használ a legnagyobb valószínűséggel. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor azt mondhatjuk, hogy minél intenzívebb az edzés, annál nagyobb mennyiségben használ szénhidrátokat a szervezet az energiatermeléshez.

gyaloglás mozgás edzés zsírégetés sport
A séta és a gyaloglás is hatásos lehet a testsúly csökkentésében. Fotó: Getty Images

A zsírégetés nem egyenlő a zsírvesztéssel

Ha lassabb, kevésbé megerőltető gyaloglást végzünk, a testük zsírmolekulákat alakít energiává, ami egy idő- és oxigénigényes folyamat. Ha növeljük a sebességet és az erőfeszítést, akkor a szervezetnek gyorsabban elérhető energiaforrás kell, és ilyenkor fordul a glikogénraktárakhoz, tehát a szénhidráthoz, ami gyorsabban égethető el. Na de ez azt is jelenti, hogy ha a hasi zsírt, vagy a szervek körüli zsírt szeretnénk égetni, akkor a legjobb, ha a testmozgás során a zsírégető zónában maradunk? Nos, megtehetjük ezt is, de a valóság az, hogy ami a testsúlyunkra hatással van, az a kalóriaégetés, mivel a zsírégetés nem egyenlő azzal, hogy testzsírt veszítünk. A mozgás az, ami a testzsír csökkentését elősegíti, és ha mozgunk, biztosan több kalóriát fogunk elégetni, mint ha feküdnénk vagy egy helyben ülnénk.

Éppen ezért ne érezzük "felsőbbrendűnek" azokat, akik futni járnak - a gyaloglás is kiváló edzés, és el is lehet vele ugyanannyi kalóriát égetni, mint futással, egyszerűen csak az alacsonyabb sebesség miatt több időbe telik. Tehát a válasz: igen, a séta és a gyaloglás is éget zsírt, és emellett is van még számos pozitív hatása. Ráadásul nem kell hozzá speciális felszerelés, az elmének is jót tesz, különösen, ha a természetben csináljuk, mert ilyenkor bizonyított szorongáscsökkentő hatása is van.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)