Kevés a diéta és a sport a fogyáshoz?

Az orvosoknak sokkal többet kellene az elhízottak felvilágosításával foglalkozni, ahelyett, hogy egyszerűen azt tanácsolják nekik, hogy egyenek kevesebbet és mozogjanak többet - állítják szakértők.

Sokan ugyanis nincsenek tisztában a fogyókúra biológiájával. A diétázás során ugyanis a szervezetünk koplaló üzemmódba kapcsol, ennek hatására pedig olyan folyamatok indulnak be, melynek hatására egyre többet eszünk és azt is visszahízzuk, amit leadtunk. Például lelassulhat az anyagcserénk, vagy jobban kezdünk magas kalóriatartalmú ételek után vágyakozni. Ezek a folyamatok azért alakultak ki, hogy azokat az időszakokat is túléljük, amikor kevés élelem volt elérhető. Azonban ez akkor is működésbe lép, ha valaki 150 kilós.

Fogyni szeretne? Az 5 hetes szénhidrátmentes GI-diétával sikerülni fog! Tippek és receptek - ide kattintva találhatók. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a túlsúlyos emberek nagy része hamar vissza is hízza azt, amit sikerül leadnia. „Ráadásul, ha valaki hosszú éveken keresztül elhízott, a túlsúly válik az alaphelyzetté , és a szervezet igyekszik ezt megvédeni” – mondja dr. Christopher Ochner New York-i pszichiáter.

A súlyosan elhízott embereknek ezért a testsúlycsökkentő étrend és a mozgás nem elegendő, ezért a kezelőorvosoknak egyéb fogyasztó módszereket is mérlegelniük kellene, például a gyógyszeres kezelést vagy éppen a műtétet. Ezek a módszerek azonban költségesek és a gyógyszereknek számos kellemetlen mellékhatása lehet. A műtét pedig nem mindenkinek javasolható.

A kórosan elhízottakon gyógyszeres kezelés vagy műtét segíthet

Azonban a fogyókúrák sikerességét egyéb módon is növelhetjük, például olyan életmódtanácsokkal (csoportterápia, naplóírás stb.) melyek túlmutatnak az étrendi előírásokon és az edzésprogramokon.

„Nagyon fontos, hogy a túlsúlyosakat egyéni terápiákkal kezeljék. Nem szabad, hogy mindenkinek ugyanazt javasolják, anélkül, hogy az egyedi sajátosságokat figyelembe vennék” – mondta dr. Ochner. „Az orvosoknak mérlegelniük kell a gyógyszerek alkalmazásának vagy éppen a műtétnek a lehetőségét is. Arra is nagyobb hangsúlyt kell helyezniük, hogy felvilágosítsák a pácienseket arról, milyen kockázatai lehetnek a túlsúlynak .”

Egy másik szakember, dr. Pieter Cohen szerint a túlsúly önmagában nem betegség, ezért a kezelését inkább az alapján kell meghatározni, hogy milyen rizikót hordoz a későbbi betegségek kialakulásának szempontjából. Az életmód megváltoztatása pedig úgy is javíthat egy ember állapotán, ha nem jár együtt fogyással. Ha például valaki többet mozog, de ugyanannyit eszik, valószínűleg nem fog lefogyni, de összességében mégis egészségesebb lesz.

Abban mindkét szakember egyetért, hogy elsősorban az elhízás megelőzésére kellene koncentrálni, ugyanis az életmód megváltoztatása annál hatékonyabb, minél kisebb valakin a súlyfelesleg. Ha valaki súlyosan elhízott, akkor komolyabb lépésekre és sokkal több munkára van szükség ahhoz, hogy valódi eredményeket érjen el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: