Milyen gyakran kellene fogselymezni?

A legtöbben nem használnak fogselymet, pedig a The Healthy által megkérdezett fogorvosok szerint számtalan előnye van. A szakemberek a pozitív hatások részletezése mellett arról is beszéltek, milyen gyakran kellene fogselymezni, és kik azok, akiknek különösen fontos a kis eszköz alkalmazása.

Fogaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a napi legalább kétszeri fogmosás. Azzal azonban kevesebben vannak tisztában, hogy a rendszeres fogselymezés is fontos lenne a cél érdekében.

A fogselyem szerepe

Mint arra dr. Matthew Messina fogorvos, az Amerikai Fogászati Egyesület (ADA) szóvivője rámutatott: még akkor sem tudunk minden ételmaradékot eltávolítani a fogaink közül, ha nagyon alaposan mosunk fogat. "Vannak olyan helyek a fogak között - az érintkezési pont alatt, ahol a fogak összeérnek, és az ínyvonal alatt -, ahová fogkefével egyszerűen nem lehet eljutni. Ezért más módszert kell találnunk ahhoz - például a fogselymezést -, hogy megszabaduljunk az ételmaradékoktól" - mondja a szakember, hozzátéve: az ételmaradékok tökéletes táptalajt biztosítanak a szájüregben található baktériumoknak, amelyek így elkezdenek szaporodni, és egyebek mellett rossz leheletet, duzzanatot, fertőzést, íngyulladást, fogszuvasodást okozhatnak.

A fogselymezés segít megőrizni a fogaink egészségét.
A fogselymezés segít megőrizni a fogaink egészségét. Fotó: Getty Images

Milyen rendszerességgel fogselymezzünk?

Dr. Messina szerint naponta egyszer elegendő, mégpedig azért, mert a szájban lévő baktériumtelepeknek 24 órára van szükségük az "összeverődéshez". Dr. Mark Burhenne fogorvos ennél kicsit szigorúbb, ő azt javasolja, minden fogmosás előtt használjunk fogselymet, hogy a fogkrémben lévő összetevők ki tudják fejteni a hatásukat. "A fogselyem megbontja a fogakon kialakuló dentális plakkot, és lehetővé teszi, hogy a fogkrém összetevői eljussanak a megfelelő területekre, és amennyire csak lehet, megtisztítsák a fogakat" - húzza alá dr. Burhenne.

Nekik gyakrabban kellene

Fogápolási szokások, amelyek ártanak - olvasson tovább!

Természetesen vannak, akiknek a fentebb említettnél gyakrabban is használniuk kellene a fogselymet. Ide tartoznak például azok, akiknek nagyobb fogközeik vannak, amikbe sokkal könnyebben bele tud ragadni az ételmaradék. Nekik dr. Burhenne ajánlása szerint minden étkezés után célszerű fogselymezniük. Akkor is érdemes sűrűbben fogselymezni, ha valamilyen szájüregi betegségben szenvedünk, például fogínygyulladásunk van, illetve ha hajlamosak vagyunk a szájlégzésre.

Jobb ritkán, mint soha

Amennyiben eddig nem használtunk fogselymet, és úgy érezzük, valamilyen oknál fogva (egyelőre) nem tudjuk megoldani azt, hogy naponta legalább egyszer megtegyük, akkor se essünk kétségbe. Dr. Messina azt vallja, hogy a semminél még az is jobb, ha csak néha csináljuk. Kezdetben fogselymezzünk hetente 1-2 alkalommal, és lehet, hogy ha látjuk a jótékony hatását, a gyakoribb használathoz is kedvet kapunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)