Tényleg erősebbé tesz a spenót

Úgy tűnik, nem csak Popeye kaphat erőre egy nagy adag spenóttól. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a leveles zöldségek fogyasztása javíthatja az izmok funkcióját, ami segíthet a különféle csonttörések megelőzésében is.

A szóban forgó tanulmányt, melyről a Healthline portál is hírt adott, március 24-én publikálták a Journal of Nutrition cínű szaklapban, és az áll benne, hogy ha rendszeresen eszünk nitrátban gazdag leveles zöldeket, akkor javulni fog az izmaink működése. A nitrátokat a szervezet nitrát-oxiddá alakítja, aminek értágító hatása van, ezért segíthet a vérkeringés élénkítésében és a sportteljesítmény növelésében. Hosszú távon pedig a zöldségekben gazdag étrend javíthatja a szív egészségét is. Általánosságban elmondható, hogy a leveles zöldek igen gazdagok tápanyagokban, cserébe kalóriaszegények, tele értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

táplálkozás spenót zöld leveles zöldség izom izomerő izomfejlődés
A zöld leveles zöldségek fogyasztása erősebbé teszi az izmokat. Fotó: Getty Images

Sport nélkül is hatásosak

Hétköznapi szokások, melyek miatt izmot veszítünk - részletek itt!

A kutatásban, melynek nyomán a tanulmány készült, 3759 ausztrál felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták meg egy 12 éves perióduson keresztül. Azoknak a kutatásban részt vevő embereknek, akik a legtöbb leveles zöldet fogyasztották, 11 százalékkal erősebbek voltak a végtagjaik. Ráadásul a vizsgálatok során az is kiderült, hogy a zöldségek attól függetlenül növelték az izomerőt, hogy a vizsgált személy sportolt-e rendszeresen, vagy sem. Az izmoknak több oxigénre van szükségük, amikor edzünk, mert így nyernek elegendő energiát, illetve az oxigénre az izmok regenerálódásához is szükség van. A nitrogén-oxid hatására felélénkült vérkeringéssel nagyobb mennyiségű oxigén jut az izmokhoz, amelyek ettől optimálisabban működnek és hosszú távon meg is erősödnek. Ehhez hasonló hatást érhetünk el a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával is.

Az erős izomzat általánosságban is fontos a jó egészségi állapothoz, hiszen a jól működő izomzat kell a járáshoz, üléshez, emeléshez is. Emellett erős és egészséges izomzatra van szükség ahhoz is, hogy a csontokat és az ízületeket ne érje indokolatlanul nagy terhelés. Az egészséges izmok az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához is hozzájárulnak, aminek szintén betegségmegelőző hatása van. A nitrogén-oxid továbbá a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat -éppen ezért érdemes rendszeresen fogyasztani a spenótot, sóskát, kelt, kelkáposztát, salátaféléket és céklát is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső