Reggeli nélkül vagy egészségtelen reggelivel?

Sokan csak egy-egy édes-cukros péksüteményt kapnak be reggelire. Ezt is érdemes megenni, vagy inkább hagyjuk ki a reggelit, ha nem tudunk egészséges ételt fogyasztani?

A péksütemények, fánkok vagy egyéb egészségtelen reggeli ételek rengeteg finomított szénhidrátot és zsírt tartalmazhatnak, valamint jelentős mennyiségű kalóriát, melyek egyáltalán nem tesznek jót az egészségünknek, de könnyen lehet, hogy reggel mégis szükségünk van ezekre az ételekre?

Lássuk, hogyan tudunk kevés fáradsággal, mégis energiadús, egészséges reggelit készíteni! Kattintson! Reggel ugyanis az egész éjszakai "koplalás" után a szervezetünknek szüksége van az üzemanyagra, az anyagcserénk beindítására , és arra, hogy megfelelő teljesítményt nyújtsunk.

Ezért a szakemberek szerint még az egészségtelennek tartott ételek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megfelelően induljon a napunk. „A szervezetünk olyan, mint egy autó. Ha nincs elég üzemanyag a tankban, az autó nem tud haladni. Vagyis, ha nem viszünk be semmilyen ételt, akkor még a legegyszerűbb fizikai és szellemi feladatok elvégzése is nehézséget okozhat” – magyarázza Lindsay Joe táplálkozási szakértő a Greatist magazinnak adott interjúban.

A reggelizésnek tehát, válasszunk bármilyen ételt, számtalan pozitív hatása van, például csökkenti az elhízás és a metabolikus szindrómának nevezett tünetegyüttes kialakulásának esélyét , segít szinten tartani a testsúlyunkat, és megakadályozza, hogy délre farkaséhesek legyünk.

A reggelinek számtalan pozitív hatása van

A legújabb kutatási eredmények szerint azonban semmi bajunk nem lesz, ha egyszer-egyszer kihagyjuk a reggelit, vagy éppen azok közé az emberek közé tartozunk, akik egyszerűen nem éhesek reggel. Az, ha nem ébredés után azonnal eszünk, hanem várunk pár órát, az időszakos böjtölés egy, sokak számára leginkább betartható típusának is tekinthető. Az időszakos böjtölésről pedig több szakember is úgy tartja, hogy segít a testsúly megőrzésében, csökkenti az elfogyasztott kalóriák mennyiségét, ezzel pedig lelassíthatja az öregedési folyamatokat is.

Azoknak pedig, akik korán reggel szoktak sportolni , kifejezetten előnytelen lehet a tápláló reggeli, hiszen az eléggé megterheli a gyomrot, és kellemetlen érzéseket, szélsőséges esetben hányingert vagy hányást is okozhat.

Ha azok közé tartozunk, akik nagyon éhesek reggelente, és jól esik nekik a reggeli, jobban járunk, ha eszünk valamilyen egészségtelen fogást, mint hogy megpróbáljunk reggeli nélkül hatékonyan működni. Próbáljunk azonban előre gondolkodni, és hetente maximum két alkalommal péksüteményt reggelizni.

Tanuljunk meg néhány gyorsan vagy akár előző este elkészíthető fogást, vagy út közben válasszunk egészségesebb ételt, például egy joghurtitalt . Ha azonban nem vagyunk éhesek, ne erőltessünk le egy hatalmas fánkot, csak azért, mert reggelizni „kell”.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: